Risikerer fengsel etter råkjøret i Vestfold og Oslo

Veireno-sjef Jonny Enger risikerer fengselsstraff etter søppelskandalen

KALD START: 3. oktober 2016 hutrer 140 renovatører på Veirenos parkeringsplass i Groruddalen.  De fleste er nye. Mange har knapt vært i Oslo før. Beinharde maratondager venter.

KALD START: 3. oktober 2016 hutrer 140 renovatører på Veirenos parkeringsplass i Groruddalen. De fleste er nye. Mange har knapt vært i Oslo før. Beinharde maratondager venter.

Werner Juvik

Grove brudd på arbeidsmiljøloven, under særlig skjerpende omstendigheter, mener aktor. – Overtid som var utenfor min kontroll, mener Jonny Enger.

2018090508491020180905114555

ola.tommeras@fagbladet.no

Jonny Enger nektet straffskyld, da rettssaken mot ham som tidligere eier og direktør for det nå nedlagte renovasjonsselskapet Veireno, startet i Follo tingrett tirsdag. Det melder Aftenposten.

Strafferammen for grove brudd på arbeidsmiljøloven er på tre års fengsel, ifølge NRK. Påtalemyndighetene mener saken ikke kan avgjøres med bøter.

Alvorlig fare

I tiltalen skisseres ti brudd på loven, hvorav påtalemyndighetene mener seks er særlig skjerpende. Påtalemyndighetene legger vekt på at lovbruddene som startet i Vestfold vinteren 2015 og 2016, ble videreført til Oslo etter oppstarten oktober 2016.

Det understrekes at det har vært alvorlig fare for liv og helse, når renovatører har jobbet maratonuker og manøvrert opptil 28 tonn tunge biler i tettbygde strøk og boligfelt.

I desember 2016 avslørte Fagbladet at ansatte jobbet opptil 88 timer i uka i Oslos gater, basert på selskapets timelister. Seks uker senere bekreftet Arbeidstilsynet forholdene.

Enger svarte at all overtid i hans selskap var basert på frivillighet.

Overtok hele Oslo

Jonny Enger overtok avfallsinnsamling for hele Oslo i oktober 2016. I februar 2017, etter en vinter med søppelkaos og råkjør for ansatte, endte historien med at Veireno gikk konkurs og Oslo kommune overtok avfallsinnsamlinga. Da hadde allerede Arbeidstilsynet anmeldt sjefen for en rekke brudd på arbeidsmiljøloven i både Vestfold og Oslo.

Ved oppstart i Oslo, oktober 2016, hadde Veireno drevet ett år i Vestfold. Ansatte fortalte om et råkjør, og en stor del av staben sluttet etter få uker. Blant dem var Marci Marys som sto fram i Fagbladet i januar 2016 – åtte måneder før det relativt lille selskapet skulle overta hele Oslo – tidenes største renovasjonsanbud i Norge. Aldri før hadde ett selskap vunnet alle fire områdene på en gang i Oslo.

2015: Nykommer dundrer inn i markedet

Fra gullanbud til skandale

Både selskapet og anbudet vekket oppsikt lenge før oppstarten i Oslo, men først da søpla fløt i hovedstadens gater, ble interessen massiv.

Allerede da kontrakten for hele Oslo ble tildelt Veireno, i september 2015, begynte renovatører å bli bekymret. De fryktet for framtiden til yrket. Kontrakten ble tildelt helt på slutten av forrige byrådsperiode, omtrent samtidig med valget som sendte Høyre-flertallet ut av rådhuset.

Anbud for 700.000

Inntil Veireno la inn tilbudet sitt, var avfallsinnsamlingen fra nær 700.000 mennesker fordelt på fire kontrakter med to av landets største operatører: RenoNorden og Norsk Gjenvinning. Nå skulle et hittil ukjent og lite selskap fra Ytre Enebakk gjøre hele jobben alene, og 83 millioner kroner billigere enn neste tilbyder.

I Renovasjonsetaten i Oslo, Oslo REN, var det ingen bekymring. Det er ett år til oppstart av tidenes rimeligste og mest effektive innsamling av avfall i Oslo. I oktober presenterer Oslo REN anbudet på Avfall Norge og Norsk Industris årlige workshop. «Kraftig prisreduksjon for innbyggerne og en meget vel gjennomført anbudsprosess», er konklusjonen.

2016: Oslo-avfall kjøres billigere enn noen gang

Renovatørene bekymret

Veireno kom inn i renovasjonsmarkedet knapt ett år tidligere, ved oppkjøp av Hadeland-selskapet Mathisen renovasjon. Både Vesar-anbudet for ti kommuner i Vestfold og hele Oslo ble vunnet i løpet av første driftsår. På et år skulle Veireno vokse til å bli en av landets største, men posisjonen skulle bli kortvarig.

Vestfold-anbudet ble tildelt tidlig i 2015, og oppstarten skjedde på høsten like etter tildeling i Oslo. Med oppstarten i Vestfold begynte varslinger og alarmer å gå. Renovatørene som hadde gjort jobben de siste åra, takket nei til å gå over - ikke først og fremst på grunn av lønnsreduksjonen de ble tilbudt, men fordi langt færre ansatte skulle gjøre jobben nå. De som hadde erfaring med avfallsinnhenting i distriktet trodde ikke på skrivebordsutregningene til Veireno, der effektiviteten ble kjørt i været.

Anmeldt av Arbeidstilsynet

En ny stab kom inn, for det meste med renovatører fra Øst-Europa. Etter seks uker sluttet de fleste. De orket ikke kjøret. I desember 2015 gjorde Arbeidstilsynet sitt første tilsyn. Det munnet ut i anmeldelse til politiet ti måneder senere. Snart fulgte en nye anmeldelse for forholdene i Oslo.

Et halvt år før oppstart i Oslo kan Fagbladet avsløre at Veireno annonserer massivt etter renovatører i Romania. De trenger folk.

I løpet av sommeren avslører Fagbladet at selskapet har fått spesialavtale med utvidet åpningstid og 12 ekstra ansatte på mottakene. Regninga tar kommunen.

Oppstartsdagen

3. oktober står byråd Lan Marie Nguyen Berg smilende på stigbrettet bak en splitter ny renovasjonsbil sammen med Veireno-sjefen. Samtidig på avfallsmottaket kommer de første renovasjonsbilene inn med søppel. Fagbladet dokumenter at de fleste mangler verneutstyr, ingen vi ser har vernestøvler, ingen har hjelmer. Renovatørene banner og strever med nye innfløkte mekanismer.

– Fem minutter opplæring og så måtte vi ut. Dette er galskap, sier en renovatør, som allerede etter fire timer erklærer at han slutter så fort som mulig.

Fire måneder senere smiler heller ikke byråden lenger. I januar avslører Dagbladet mer enn to tusen brudd på arbeidsmiljøloven. Før måneden er omme, må kommunens renovasjonsdirektør forlate jobben. 21. februar går Jonny Enger til Follo tingrett for første gang og begjærer oppbud av Veireno.

Dagen etter er avfallsinnsamling i kommunal regi for første gang siden 2003 i Oslo.

Nå er renovasjonen i Oslo hinsides all fornuft

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy