JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Moss tok tilbake sykehjem etter «larve-saken»: – Det var modig gjort, sier Ap-leder Støre

Jonas Gahr Støre og ordfører i Moss, Hanne Tollerud besøker Willy Pedersen, som er strålende fornøyd med sykehjemmet.

Jonas Gahr Støre og ordfører i Moss, Hanne Tollerud besøker Willy Pedersen, som er strålende fornøyd med sykehjemmet.

Helge Rønning Birkelund

Ap-leder Jonas Gahr Støre berømmer Moss for å ta tilbake sykehjemmene i kommunal regi. Han mener det er lite framtidsrettet å sette all eldreomsorg på anbud.

2019051315120020230821171436

helge@lomedia.no

– Sykehjemmene bør være fellesskapets ansvar, mener Arbeiderpartiets leder.

Mandag besøkte Ap-leder Jonas Gahr Støre Orkerød sykehjem på Jeløy i Moss kommune. Der har kommunen overtatt driften etter at Norlandia-kjeden drev sykehjemmet i fire år.

p

Jonas Gahr Støre mener Moss kommune nettopp har vist hvorfor det har vært riktig å ta eldreomsorgen tilbake til kommunen.

Ragnhild fant fluelarvene i Åges sår: – Jeg holdt på å besvime og ble helt satt ut

Fellesskapets ansvar

– Det er fellesskapet som skal ta ansvaret for de eldre. De som jobber her skal ha trygghet for både lønn og pensjon. Arbeiderpartiet vil ha det beste tilbudet, ikke nødvendigvis det billigste. Det går til syvende og sist ut over de eldre å spare inn lønn, pensjon og antall ansatte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han vi ikke skjære alle over en kam. Han har selv moren sin på et hjem som drives av ideelle.

– Der er det veldig bra. Men det vi har sett mange steder, som her på Norlandia i Moss, forteller en historie om at det kommunale ansvaret er riktig. Det var modig av den nye ordføreren fra Arbeiderpartiet midt i perioden å ta dette initiativet, legger han til.

«Fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning»

Tok grep

Noe av det første Hanne Tollerud gjorde da hun ble ordfører i Moss for halvannet år siden, var nemlig å rekommunalisere og kommunalisere sykehjemmene.

p

Hun ble plutselig ordfører etter at MDG byttet side i lokalpolitikken.

– Dette var vi som kom i posisjon helt enige om. Allerede på den aller første pressekonferansen etter at vi hadde tatt over kunne vi fortelle at vi ville kommunalisere og rekommunalisere sykehjem. Det er det beste for de ansatte og det beste for de eldre. Det er jo ofte to sider av samme sak, sier Hanne Tollerud til FriFagbevegelse.

Men det kostet penger. Tre millioner kroner årlig i økte utgifter, i hovedsak til bedre lønn og bedre pensjon. I tillegg ble kjøkkenet tatt tilbake.

– Ansatte som har en forutsigbar jobb og en lønn man kan leve av. Det basale for de ansatte er jo nettopp en god lønn, god pensjon og en trygg arbeidsplass. Det kostet kommunen tre millioner kroner. Men det er verdt hver eneste krone, sier hun.

Også Jonas Gahr Støre mener man skal ha råd til å bruke litt mer på de eldre.

– Det koster litt penger. Det sier høyresiden at vi ikke har råd til. Men de har råd til store skattekutt i millionklassen til de som har mest. Men tre millioner kroner ekstra for å drive verdig eldreomsorg i Moss er for dyrt. Da er jeg glad vi har et flertall her i Moss som sier at vi har råd til det. Ikke til å drive billigst, men til å drive best.

Besøk av Jonas

Det var et av Norlandia-hjemmene som kommunen tok tilbake etter fire år Jonas Gahr Støre besøkte mandag.

I nabolaget ligger et annet Norlandia-hjem. Ingen av de ansatte på Skoggata bo- og servicesenter oppdaget at såret mellom tærne til Åge Villi Kristiansen var fullt av fluelarver.

Saken gikk land og strand rundt i mediene og gjorde at politikerne i Moss fikk øynene opp for hva som foregikk.

Det var FriFagbevegelse og Fagbladet som kunne fortelle historien om det siste året i østfoldingens liv.

Åge døde på Skoggata bo- og servicesenter i Moss, 76 år gammel, den 11. oktober 2016. Fem dager etter at søsteren oppdaget de små hvite larvene som kravlet rundt i såret mellom tærne hans.

– En ting er at en privat aktør kan tjene penger på å betale ut mindre lønn og ha en dårligere pensjonsavtale. Det er en side av saken, sier Tollerud.

Det er også en annen viktig del som gjør at Tollerud er glad for at hun har tatt de eldre tilbake. Hun synes avstanden mellom kommune og sykehjem ble altfor stor da Norlandia drev hjemmet.

Norlandia-brødrene vil ikke beklage overfor de pårørende

– Det er jo vi som skal levere tjenesten. Avviksmeldinger ble ikke sendt. Ting ble holdt skjult. Og over et år for sent fikk vi vite hva som hadde skjedd. Det er vanskelig å se at det kunne tatt så lang tid uten at vi hadde oppdaget det som skjedde med Åge, sier Hanne Tollerud.

Nødvendig noen steder

– Rekommunalisering er ikke et løfte i alle kommuner, men det er noen steder nødvendig i kampen mot kommersialisering av velferden slik som her i Moss. Det avgjørende er kvalitet i velferden, sier Ap-lederen.

Åge hadde levende fluelarver i sårene før han døde

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy