JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjonsarbeidere i billig-firma må vente to måneder på første lønning

FULL STOPP: Det har vært en kaotisk oppstart med innsamling av avfall for selskapet Veireno i Oslo. Nå er ansatte frustrerte over at de ikke får lønn før etter nesten to måneder.

FULL STOPP: Det har vært en kaotisk oppstart med innsamling av avfall for selskapet Veireno i Oslo. Nå er ansatte frustrerte over at de ikke får lønn før etter nesten to måneder.

WERNER JUVIK

De ansatte må vente nesten to måneder på første lønning fra Veireno. – Vanlig praksis, mener Veireno. – I strid med tariffavtalen, mener Transportarbeiderforbundet.

2016100611540020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Det skal være frustrasjon blant nyansatte i renovasjonsfirmaet Veireno, som mandag denne uken tok over innsamling av avfall i hovedstaden. Den første lønnsutbetalingen vil ikke skje før 20. november, over syv uker etter at de startet i jobben.

Fra mandag hentes søpla i Oslo billigere enn noen gang

– Folk er forbannet. Vi jobber som bare det, så må vi vente nesten to måneder før vi får lønn. Jeg har noen sparepenger, men de vil jeg helst ikke bruke. Jeg sparer til bolig. Noen her har lyst til å slutte, sier en renovatør Fagbladet snakket med onsdag.

Fagbladet har sett kontrakten til renovatøren. Der står det at lønn utbetales etterskuddsvis den 20. hver måned.

– Forsto du ikke hva som sto i kontrakten?

– Nei, jeg trodde det var utbetaling den 20. hver måned. Det er det andre her tror også, sier renovatøren, som ønsker å være anonym.

Du betaler ekstra for avfallselskapenes profitt

– Vanlig praksis

HR-sjef Kirsten Bates i Veireno bekrefter at første lønning er 20. november.

– Det er vanlig praksis, også i andre virksomheter, at lønnen betales ut etterskuddsvis. Vår lønningsdag er den 20. i hver måned, skriver hun i en e-post til Fagbladet.

– En gang var dette en kremjobb

– Hvorfor får de ansatte sin første lønnsutbetaling først sju uker etter at de begynte i jobben?

– Ved ansettelse gjennomgås arbeidskontrakten. Gjennom arbeidskontrakten er hver enkelt ansatt informert om dette, svarer Bates.

– Har dere fått med dere at det har skapt frustrasjon blant ansatte?

– Veireno har tariffavtale med Norsk Transportarbeiderforbund. Arbeidsplaner er inngått i samarbeid med de tillitsvalgte. Veireno og de tillitsvalgte har i oppstarten på en ny kontrakt hyppig kontakt for å fange opp eventuelle problemer så tidlig som mulig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR KRAV PÅ LØNN TIDLIGERE: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, mener de ansatte har krav på lønn allerede 20. oktober.

HAR KRAV PÅ LØNN TIDLIGERE: Ole Einar Adamsrød, forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, mener de ansatte har krav på lønn allerede 20. oktober.

Roy Ervin Solstad

Nykommer dundrer inn i avfallsmarkedet

Transportarbeiderforbundet: – De ansatte har krav på lønn i oktober

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) hveder på sin side at de ansatte har krav på utbetaling allerede den 20. oktober. Forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i NTF sier tariffavtalen forbundet har med Veireno legger opp til at de ansatte skal få utbetalt lønn hver måned.

– De ansatte skal ha etterbetalt lønn fra 3. oktober til lønningsdato, og forhåndsbetalt for resten av måneden. Det er praksis for tariffavtaler i Miljøoverenskomsten, sier Adamsrød til Fagbladet.

Han sier at etterskuddsvis utbetaling av lønn praktiseres i deler av transportsektoren hvor de har egne lokale avtaler, men at det ikke skal praktiseres i renovasjonsektoren.

– Dette vil vi ta opp med Veireno, varsler Adamsrød.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy