JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forlanger brutal turnus i Fredrikstad:

Alle på jobb annenhver helg

KAMP OM FRITID OG HELTID: Kommuneledelsen ønsker seg heltidskultur med pålagt helgearbeid annenhver uke for ansatte i omsorgssektoren i Fredrikstad. Hovedtillitsvalgt Grete Kværnå har alternativer til en så brutal turnus. Her fra tidligere turnus- og heltidsprosjekt ved Fjeldberg sykehjem.

KAMP OM FRITID OG HELTID: Kommuneledelsen ønsker seg heltidskultur med pålagt helgearbeid annenhver uke for ansatte i omsorgssektoren i Fredrikstad. Hovedtillitsvalgt Grete Kværnå har alternativer til en så brutal turnus. Her fra tidligere turnus- og heltidsprosjekt ved Fjeldberg sykehjem.

Ola Tømmerås

Fredrikstad vil innføre heltidskultur, men det går ikke smertefritt. Kommuneledelsen vil ha byens 4000 turnusarbeidere til å jobbe minst 25 helgetimer i måneden.

2014030512000020140305095902

ola.tommeras@fagforbundet.no

Tillitsvalgte fra de fleste berørte fagforeninger fulgte urolig med fra sidelinjen, da administrasjonsutvalget i kommunen skulle behandle saken i går kveld. De ser med lite blide øyne på utsikter til å måtte gå på jobb annenhver helg året gjennom.

Første runde endte med utsettelse, etter forslag fra utvalgsleder Arne Øren (Ap). Hvorvidt 4000 ansatte må pålegges en ny og mer belastende turnus vil bli endelig avgjort 25. mars,

Uforsvarlig drift

Budsjettet for omsorgssektoren i Fredrikstad sprekker i de alle ender. Det er ikke penger til å ansette vikarer. 310 helgestillinger på mellom åtte og 24 prosent står ledige, 210 innen hjemmesykepleie og i omsorgssentrene og rundt 100 i etaten for funksjonshemmede, opplyste kommunalsjef Nina T. Grønvold, skriver Fredrikstad blad.

Det er en hån mot fagarbeidere å lyse ut disse stilingene, sa Grønvold.

Hun frykter framtidig risiko for uforsvarlig drift i omsorgssektoren dersom ikke helgestillingene blir besatt. Og stillingene må besettes av ansatte. Vikarbudsjettet er sprengt.

Ikke penger til økt bemanning

– Det finnes ikke penger i budsjettet for å øke bemanningen. Derfor dette forslaget fra kommuneledelsen, forklarer hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Fredrikstad, Grete Kværnå. Nettopp i Fredrikstad har Fagforbundet og ledelsen ved et av byens sykehjem, Fjeldberg sykehjem, utarbeidet driftsmodeller og turnusplaner som både gir hele stillinger og redusert vikarbruk, men det betinget en viss økning av grunnbemanningen.

– Nå skal dette gjennomføres i kombinasjon med pålagt sparing. Da blir det langt vanskeligere, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Grete Kvernå. Hun deltok selv i møtet i går kveld, og er veldig fornøyd med at utfallet: At saken utsettes og utredes politisk i samarbeid med hovedtillitsvalgte fra Fagforbundet, FO, Sykepleierforbundet og Delta.

Finnes alternativer

– Før jobbet vi annenhver helg i omsorgssektoren, men da var det vanlig. Det vil bli grusomt for folk å begynne å jobbe annenhver helg i dag. Vi som ikke jobber i turnus må huske på at turnusarbeiderne også jobber alle de røde dagene i året, påpeker Kværnå.

Fagforbundet framla allerede i går alternativer til en annen hver helg-turnus, der noen flere helger mot økte stillinger og gulrot for ekstrahelger er virkemidlene.

– En undersøkelse blant Fagforbundets medlemmer tilsier at de er villige til å jobbe ytterligere fire helger i året mot å øke stillingen med 25 prosent. Samtidig foreslår vi å utvide en kompensasjonsordning vi har for ekstrahelger på sommeren, sier Kværnå.

– I tillegg har Fredrikstad et gammelt vedtak om at de som jobber hver fjerde helg skal inn i turnuser med hver tredje helg. Det vedtaket er aldri iverksatt, og bare der har vi dekt opp en god del, påpeker Kværnå.

Alvorlig oppgave

Administrasjonsutvalgets leder Arne Øren (Ap) fikk med seg alle partier på å opprette en arbeidsgruppe med politikere og fagforeninger fram mot møtet 25. mars. Etter 14 dager med utredning i samarbeid med tillitsvalgte, tas det sikte på en endelig avgjørelse.

– Dette er en sak som får konsekvenser for så mange. Den trenger en god politisk bearbeidelse, sa Arne Øen i møtet, skriver Fredrikstad Blad.

Kværnå er godt fornøyd med utfallet av gårsdagens møte.

– Det viser at utvalgsleder er villig til å lytte til oss, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy