JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stillingskrig om sykehusene i LO

Fagforbundet ser ut til få gjennomslag for sin utholdende kamp om en langt sterkere politisk styring av sykehusene. Ledelsene i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet må trolig akseptere at LO går inn for en ny sykehusorganisering.

2009051412440420131216100813

Til gjengjeld må sannsynligvis Fagforbundet akseptere at deres forslag om oljeboring i Lofoten og Vesterålen ikke blir så tydelig som ønsket. Flere uavhengige kilder bekrefter denne hestehandelen.

Tar seg dårlig ut

- Fellesforbundet er ikke begeistret for at Fagforbundet går videre med sykehusorganiseringen. Samtidig tør de ikke gå imot Fagforbundet under kongressen. Det vil ta seg dårlig ut. Dessuten står det for mye på spill for dem i andre saker, for eksempel når det gjelder industrikraft og oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, sier en kilde.

Først og fremst er det ledelsen i Arbeiderpartiet som har forsøkt å trenere enhver større endring av dagens foretaksmodell. Deres siste forslag er å gjennomføre en ny evaluering. Det vil i så fall bli den fjerde større evalueringen av sykehusforetakene.

Beinhard kamp

På bakrommet, i redaksjonskomiteen, sitter Gerd Kristiansen, Fagforbundets mest beinharde forsvarer av folkevalgt styring med sykehusene. Hun vil kjempe med nebb og klør for å vinne gjennom i sykehuskampen.

- Det skal mye til for at Gerd vil vike i sykehussaken, sier en annen kilde.

LO-kongresser flest har gjerne en sak der salen viser sin makt og stemmer ned LO-sekretariatet. Sykehusorganiseringen kan bli denne saken. Både Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, El- & IT-forbundet, Fellesorganisasjonen og Postkom står sannsynligvis sammen om å ønske seg vekk fra dagens foretaksmodell.

Kampsak nummer én

Aktiv politisk styring av sykehusene har vært en av Fagforbundets viktigste kampsaker gjennom en årrekke. Men også lønnsomhetstankegangen ønsker Fagforbundet til livs. Denne gjør at sykehusene ender opp med underskudd år etter år og betyr at de må kutte i driften.

- Dersom Fagforbundets kamp lykkes, betyr det at LO må arbeide for at foretaksmodellen i sin nåværende form må avskaffes. Det betyr at styrene blir bemannet med politisk forankrede representanter. Og dagens foretaksregnskap avskaffes, påpeker en kilde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy