Til gjengjeld må sannsynligvis Fagforbundet akseptere at deres forslag om oljeboring i Lofoten og Vesterålen ikke blir så tydelig som ønsket. Flere uavhengige kilder bekrefter denne hestehandelen.
Tar seg dårlig ut
- Fellesforbundet er ikke begeistret for at Fagforbundet går videre med sykehusorganiseringen. Samtidig tør de ikke gå imot Fagforbundet under kongressen. Det vil ta seg dårlig ut. Dessuten står det for mye på spill for dem i andre saker, for eksempel når det gjelder industrikraft og oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, sier en kilde.
Først og fremst er det ledelsen i Arbeiderpartiet som har forsøkt å trenere enhver større endring av dagens foretaksmodell. Deres siste forslag er å gjennomføre en ny evaluering. Det vil i så fall bli den fjerde større evalueringen av sykehusforetakene.
Beinhard kamp
På bakrommet, i redaksjonskomiteen, sitter Gerd Kristiansen, Fagforbundets mest beinharde forsvarer av folkevalgt styring med sykehusene. Hun vil kjempe med nebb og klør for å vinne gjennom i sykehuskampen.
- Det skal mye til for at Gerd vil vike i sykehussaken, sier en annen kilde.
LO-kongresser flest har gjerne en sak der salen viser sin makt og stemmer ned LO-sekretariatet. Sykehusorganiseringen kan bli denne saken. Både Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, El- & IT-forbundet, Fellesorganisasjonen og Postkom står sannsynligvis sammen om å ønske seg vekk fra dagens foretaksmodell.
Kampsak nummer én
Aktiv politisk styring av sykehusene har vært en av Fagforbundets viktigste kampsaker gjennom en årrekke. Men også lønnsomhetstankegangen ønsker Fagforbundet til livs. Denne gjør at sykehusene ender opp med underskudd år etter år og betyr at de må kutte i driften.
- Dersom Fagforbundets kamp lykkes, betyr det at LO må arbeide for at foretaksmodellen i sin nåværende form må avskaffes. Det betyr at styrene blir bemannet med politisk forankrede representanter. Og dagens foretaksregnskap avskaffes, påpeker en kilde.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat