JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brannmenn samlet i kamp mot kreft

STÅR SAMMEN: Tommy Kristoffersen fra Brannmenn mot kreft og Dag Skaseth fra Norsk Brannmannsforum i Fagforbundet, mener de gikk et godt skritt videre med dialogmøtet tirsdag.

STÅR SAMMEN: Tommy Kristoffersen fra Brannmenn mot kreft og Dag Skaseth fra Norsk Brannmannsforum i Fagforbundet, mener de gikk et godt skritt videre med dialogmøtet tirsdag.

Geirmund Jor

De har jobbet hver for seg i kampen mot kreft blant ansatte i brann og redningsvesen. Tirsdag var organisasjonene samlet til dialogmøte i Fagforbundet. Nå føres arbeidet videre samlet.

2014110612000020141015132256

ola.tommeras@fagforbundet.no

Norsk Brannmannsforum i Fagforbundet og organisasjonen Brannmenn mot kreft, har ført hver sine kamper for en tryggere hverdag i brannyrket. Fagforbundet fører erstatningssaker for brannkonstabler med kreft. Norsk Brannmannsforum har laget informasjonsfolder til ansatte i brann og redningsvesen og samarbeidet med naboland. Brannmenn mot kreft har ført sin kampanje, blant annet med sykkelritt fra Bergen til Oslo for å få oppmerksomhet om uvanlig høy keftforekomst blant kolleger. Det er samlet statistikk fra nordiske og internasjonale undersøkelser.

Tirsdag var de samlet til dialogmøte i Fagforbundet. Der møtte også tillitsvalgte fra Det norske maskinistforbundet, Delta, forskere fra Kreftregisteret, Stami, Direktoratet for brann og beredskap (DSB), Kreftforeningen, Oslo Universitetssykehus, advokat Hans Underland som jobber med brann og yrkesskadeproblematikk og Arbeidstilsynet.

– Et godt skritt videre

– Det er veldig viktig å få samlet ressursene nå. Ingenting er bedre enn at vi sammen fronter felles sak, sier leder i organisasjonen Brannmenn mot kreft, Tommy Kristoffersen. Brannmenn mot kreft utgikk fra Det norske maskinistforbundet, men er i dag en selvstendig organisasjon som setter kreft i brannyrket på dagsordenen.

Bjørn Rønning som leder Faggruppen for brann- og redningspersonell i Fagforbundet og Norsk Brannmannsforum og Dag Skaseth er enig.

– Jeg synes vi har gått et godt skritt videre på dette møtet, kommenterer Dag Skaseth.

Per Jarle Valvatne fra styret i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, mener det haster å få gjort de riktige grepene.

– Kreft blant ansatte i brann og redningsvesen er et alvorlig tema. Det er håp om å få til et godt samarbeid etter dette møtet, sier han.

– Må handle nå

Overlege Kristina Kjærheim fra forskningsavdelingen i Kreftregisteret, inviterte de ansattes organisasjoner til samarbeid i et forskningsprosjekt om kreftfaren i brannyrket. Det ble allerede på møtet, besluttet å nedsette en arbeidsgruppe med ansattes representanter som skal bidra med sin kunnskap til forskerne.

– Forskning øker kunnskapen, men vi vet nok allerede til å handle, sier Skaseth. Det støttes av Tommy Kristoffersen fra Brannmenn mot kreft.

– Vår umiddelbare oppgave nå er holdningskapende arbeid blant ansatte. Dernest å få på plass økonomi til utstyr og ombygninger som øker yrkeshygienen blant brannpersonell. I tillegg må vi jobbe for et sikkerhetsnett i forhold til de som blir rammet av kreft etter et liv som røykdykkere, sier han.

Etterlyser arbeidsgiverne

Det er i dag store forskjeller fra brannvesen til brannvesen i forhold til hvordan arbeidet tilrettelegges for at ansatte skal eksponeres minst mulig for giftstoffer. Det ble bekreftet av deltakerne på dialogmøtet.

Stein Guldbrandsen som leder Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet vil ha arbeidsgiversiden med på laget.

– Jeg vil ta en runde med KS. Arbeidsgiver må ta ansvar for brannansattes helse. Det skal ikke være slik at det er opp til hvert enkelt brannvesen, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy