karin.svendsen@fagforbundet.no
Inga Marte Thorkildsen presenterte 21. juni stortingsmeldinga Frihet og Likeverd – Om mennesker med utviklingshemning. Likestillingsministeren la vekt på at personer som har en utviklingshemning, må omtales og behandles som individer og ikke som gruppe.
Arbeid til alle
– Arbeidslinja omfatter alle, understreker Inga Marte Thorkildsen. Hun pekte på retten til arbeid som ett av satsningsområdene i meldinga.
I Stortingsmelding nr 45 går det fram at få personer med utviklingshemning befinner seg i det ordinære arbeidslivet selv om dette har vært et politisk mål siden 1950-tallet. Nesten halvparten tilbringer dagen på kommunale aktivitetssentra. Om lag 35 prosent arbeider på en VTA-bedrift (varig tilrettelagt arbeid). Overgangen til det ordinære arbeidslivet er svært lav (mellom en og to prosent).
Et annet satsningsområde er kompetanseheving, både for ansatte som arbeider i sektoren, for ansatte i Nav og ansatte på barnehusene. Inga Marte Thorkildsen trakk også fram rettsikkerhet og økt deltakelse i politiske prosesser som viktige områder for forbedringer.
– Vold og seksuelle overgrep har til nå vært underkommunisert, mener statsråden.
Tilbake på dagsorden
Generalsekretæren i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Lars Petter Gitlesen ønsket meldinga velkommen.
– Det viktigste med meldinga er at mennesker med utviklingshemning igjen befinner seg på den nasjonale, politiske dagsorden, sier han. På vegne av NFU lovte han at departementet ville få flere innspill utover høsten.
Likestillingsministeren forsikret om at heller ikke hun nå vil si seg fornøyd og lene seg tilbake på meldinga.
– Vi er ikke i mål. Vi må være ydmyke i møte med brukere og pårørende, og for meg er kritikk en kilde til inspirasjon og ytterligere forbedringer, sa Thorkildsen. Hun var glad for de innspillene som allerede er kommet fra både brukerorganisasjonene og ansattes organisasjoner, og ser fram til flere disksjoner utover høsten.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen