- Trondheim, byen som handler der andre snakker

Fagforbundets leder Jan Davidsen ga trønderne full honnør for sitt arbeid mot ufrivillig deltid, da han besøkte Trondheim torsdag kveld.

2013082315350220131216233552

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fagforbundet Trondheim markerte både ti års jubileum, stemmerettsjubileum og valgkamp på en og samme kveld torsdag. Ikke uventet fikk Trondheims banebrytende prosjekter mot ufrivillig deltid stor oppmerksomhet gjennom kvelden.

Bare fire dager før markeringen gjorde trønderne nye vedtak som skal redusere ufrivillig deltid blant ansatte i byen. Fra neste sommer skal alle ledige stillinger innen hjemmebasert omsorg lyses ut som hele stillinger. For to år siden innførte Trondheim rett til fast stillingsandel i den stillingsprosenten som man faktisk har jobbet i de siste 15 månedene. Trondheimsmodellen var utgangspunkt for lovendringen som ble vedtatt av Stortinget i juni i år.

Les også: Trondheim går for heltidsansettelse

- Dere handler

- Her i Trondheim er det ikke bare snakk, men handling. Det vedtaket dere gjorde mandag, og rettighetene dere allerede har innført, er epokegjørende for arbeidslivet, sa Jan Davidsen i sin hilsen til Fagforbundet Trondheim på Trondheim torg.

Davidsen minte om at det nettopp er de lokale initiativene som steg for steg har formet Norge til en velferdsstat. Sommerens vedtak i Stortinget, der Trondheimsmodellen dannet grunnlag for lovendring, er et eksempel på det.

Går videre

- Visjonen er at heltid skal være det normale. Vi startet med hjemmebasert omsorg og går videre derfra, sier ordfører Rita Ottervik. Hun medgir at det har vært en krevende prosess, men som har gitt mye tilbake for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

- Trondheim har en sentral pott som virksomhetene får støtte fra når det lyses ut en hel stilling når en brøkstilling blir ledig. Virksomheten får tilbake bedre kapasitet, muligheter til lengre turnusplanlegging og mer forutsigbarhet, sier hun.

Rundt 1000 deltidsansatte ble tilbudt stilling tilsvarende den stillingen de faktisk jobbet, da Trondheim innførte dette som en rettighet. 600 takket ja.

- Jeg har fått mye positive tilbakemeldinger fra brukere og ansatte, som viser til at kvaliteten på tjenesten øker. Eldre får lettere den samme hjelperen og hjelp til rett tid, når ansatte jobber i større eller full stilling, påpeker Ottervik.

En lang vei

Kristin Sæther, leder av Fagforbundet Trondheim, kan underskrive på at reformene i Trondheim ikke har kommet av seg selv.

- Jeg hadde en drøm om at alle skulle få rett til heltid. Det var noe av det første jeg sa til Rita Ottervik da hun ble ordfører for ti år siden, sier Sæther. Hun forteller om lange diskusjoner med så vel ansatte som kommunen.

- Før forrige lokalvalg la vi fram krav om at ansatte i det minste må ha rett til den stillingen man faktisk jobber i. I dag opplever ansatte mer forutsigbarhet, sier hun.

Større stilling – mer frihet

- Forutsigbarheten i en hel stilling gir mer frihet - ikke mindre. Folk som går i deltidsstillinger står parate til å ta enhver vakt som måtte bli ledig. De har ikke råd til å takke nei, og disse stillingene er veldig ofte på helg og kveld – tider da man helst vil være med barn og familie, sier Lise Lauvås Neerland, leder av Fagforbundet ungdom i Trondheim.

Selv fikk hun en stilling på 14 prosent i sin første jobb i helse- og omsorgssektoren. Deretter 50 prosent i Trondheim, som nå er økt til full stilling.

- Det ropes etter flere helsefagarbeidere. Folk utdanner seg, og så blir man møtt med tilbud om ministillinger og jakt på vakter for å få endene til å møtes. Det er respektløst, sier Lauvås Neerland.

I juni ble lovendringen der ansatte får rett på stillingsprosenten de faktisk har jobbet i de siste 12 månedene, vedtatt. Lovendringen er nesten en kopi av Trondheims-modellen. Nåværende regjering ønsker å iverksette loven i høst og senest i januar 2014. Høyre stemte mot lovendringen.

- Dersom de mot all formodning skulle komme i regjering, så har jeg en veldig dårlig magefølelse i forhold til at ufrivillig deltidsansatte får denne rettigheten, sier Lauvås Neerland.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy