JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte 2017

Sp-Trygve ber LO legge press på KrF om kommunesammenslåing

Trygve Slagsvold vedum trivdes på talerstolen på landsmøtet til Fagforbundet.

Trygve Slagsvold vedum trivdes på talerstolen på landsmøtet til Fagforbundet.

Øystein Windstad

– Toget er ikke gått for ren reversering av enkelte vedtak om kommune- og fylkessammenslåinger, mener Sp-lederen.

2017101914593020230821171436

helge@lomedia.no

– KrF er nok litt usikre på hvilket fot de skal stå. Tillitsvalgte i LO kan gjøre en viktig jobb med å presse på og si fra lokalt over hele landet, sier Trygve Slagsvold Vedum til LO-Aktuelt.

Han er skråsikker på at det er stor splittelse i KrF om kommuner som blir slått sammen med tvang.

På grasrota er mange mot tvangsgiftingen av kommuner. Noen i ledelsen er mer usikre.

– Nettopp derfor er det viktig at fagbevegelsen kan gjøre en jobb overfor KrF. For å få fram standpunkter ved å være saklig og skikkelig. Toget er ikke gått for ren reversering av enkelte vedtak om kommune- og fylkessammenslåinger, mener Sp-lederen.

LO-lederen: – Problemet til Ap var at 87.000 velgere ble sittende i sofaen

Stående applaus

Hvem kunne tro at en Senterparti-høvding kunne ta landsmøtet i Fagforbundet med storm? Den som tviler på at det er mulig, kunne opplevd da Trygve Slagsvold Vedum hilste landsmøtet i Fagforbundet torsdag.

På dialekt, løssluppen og uten manus, ble han stadig avbrutt av applaus og forsamlingen reiste seg opp da han forlot talerstolen.

Hovedtema for talen var praktisk arbeid. Han tok utgangspunkt i hjemstedet hans, Ilseng.

– Før i tiden var det store klasseskiller her. Nå er de nesten borte. Det er unikt hva vi har fått til i Norge. Hvordan skillelinjene er bygget ned. Fagbevegelsen har spilt en enorm og avgjørende rolle for at vi har fått til det, sa Trygve Slagsvold Vedum.

– Mange tar det som en selvfølge at den kampen er vunnet, la han til.

Sp-lederen er opprørt over politikken som sier at alle skal være i arbeid til de er 75.

Audun har joggeskoa klare

Kultur for praktisk arbeid

– Jeg synes jeg ser grøftekarene på 75 eller hjelpepleieren i samme alder som steller bestemor mi på 85 år på pleiehjemmet. De som mener det, har ikke vokst opp på et sted med en kultur for praktisk arbeid.

Og det er det på Ilseng.

– Vi må ikke gjøre debatten så enkel. Det går langt inn i de intellektuelle lag, også på venstresiden – hos de som ikke har vokst i en praktisk kultur. På Ilseng er det kultur for praktisk arbeid. Av fedrene i klassen til datteren min, er det bare jeg og en musiker i Ole Ivars som ikke har et praktisk arbeid. Men vi er begge bønder på si. Det er virkeligheten, poengterer Slagsvold Vedum.

SV og Sp krever full bemanningsstans

For tidlig

Sp-lederen synes det er for tidlig å snakke om noe organisert samarbeid før valget om fire år.

– Foran høstens valg var vi klare på at vi ønsket oss en Senterparti-Arbeiderparti -regjering. Det var det ingen tvil om, hvis folk hørte hva vi sa. Nå må vi begynne å jobbe med politikken. De partiene som over tid er mest enige, vil være naturlige samarbeidspartier i framtiden også. Jeg tror det ligger mye fellesskap mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet, mener Slagsvold Vedum.

Nå gjelder det å markere seg i Stortinget og få politiske seire, poengterer han.

Av fedrene i klassen til datteren min, er det bare jeg og en musiker i Ole Ivars som ikke har et praktisk arbeid. Men vi er begge bønder på si. Det er virkeligheten.

Trygve Slagsvold Vedum, Sp-leder

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy