JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse:

Helse-Høie innrømmer redusert tannstøtte

Bent Høie innrømmer at regjeringen underregulererer tannhelsetjenesten.

Bent Høie innrømmer at regjeringen underregulererer tannhelsetjenesten.

Leif Martin Kirknes

Helseministeren fortsetter å underregulere refusjonssatsene i tannhelsetjenesten.

2019082111310020190822123027

helge@lomedia.no

Det kommer fram i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant og tannhelsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland, som frykter en tannløs oppfølging av Stortingets vedtak fra november i fjor om å styrke tannhelsen.

Tannlegeskrekk: Her tar det ti timer før du sitter i tannlegestolen

Frykten ble ikke mindre etter å ha studert svaret.

Ba om egen sak

Statsråden henviser til at han skal følge opp en offentlig utredning som tar for seg en mye større del av helsefeltet, der tannhelse bare er en liten del av det.

Det liker Mørland dårlig.

– Bestillingen fra Stortinget var at saken både skal inneholde forebyggende tiltak og ikke minst målrettede utvidelser som særlig skal ta høyde for de som ikke har penger til nødvendige tannhelsetjenester i dag, sier Tellef Inge Mørland til FriFagbevegelse.

Han er også bekymret over at støtten den enkelte får til tannlege blir mindre år for år.

– Det er en bevisst politikk fra regjeringens side. Høie svarer at han vil fortsette å underregulere refusjonssatsene. Da krymper støtten hver enkelt pasient får. Om Høie er redd for at tannlegene putter pengene i egen lomme, uten at det kommer pasientene til gode, bør han heller støtte Arbeiderpartiets forslag om pristak på tannhelsetjenester, fremfor at folk med dårlig tannhelse og rettighet til støtte skal få større regninger å betale, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Etterlyste saken

I sitt skriftlige spørsmål spurte Tellef Inge Mørland om hvor langt regjeringen har kommet i arbeidet med saken om «å styrke norsk tannhelse» og om når man kan forvente at saken vil bli lagt fram for Stortinget.

Mørland spurte også om regjeringen vil droppe ytterligere innstramninger i støtteordningene på tannhelsefeltet, som følge av dette stortingsvedtaket.

p

Stortinget ba «regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om styrking av norsk tannhelse, med mål om å utjevne sosial ulikhet i tannhelse gjennom å hjelpe dem som trenger det mest».

Stortinget ba samtidig om både forslag til hvordan man kan styrke det forebyggende arbeidet for god folketannhelse, en gjennomgang av refusjonsordningene på tannhelsefeltet, forslag som i større grad vil hjelpe dem som i dag ikke har økonomisk mulighet for å få gjennomført nødvendig tannhelsebehandling og forslag til forbedring og forenkling av ordningene for refusjon gjennom folketrygden til spesielle diagnoser.

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Innstramminger

Regjeringen har blant annet svart gjennom behandlingen av statsbudsjettet for 2019 med ytterligere innstramminger og innsparinger på over 50 millioner i enkelte av støtteordningene på tannhelsefeltet. I tillegg er den parlamentariske situasjonen annerledes, ettersom KrF har hoppet til den borgerlige siden.

Høie skriver i sitt svar at det er regjeringens syn at det er bærekraftig politikk å videreutvikle tannhelsetjenesten og gradvis utvide skjermingsordningene, samtidig som det gjøres nedjusteringer i folketrygdens takster til stønad til tannbehandling.

– Vi har imidlertid prisjustert takstene mindre enn det som er ordinær prisutvikling. De statlige takstene skal ikke virke prisdrivende i et marked med fri prissetting. Vi har heller ingen garanti for at prisjusteringer i sin helhet kommer pasientene til gode, skriver helseministeren.

Hjelper de eldste

I 2014 ble det innført en ny stønadsordning for personer som er tannløse i underkjeven.

– Dette har gitt særlig mange eldre en ny mulighet til å få et funksjonelt tannsett som sitter fast. I tillegg økte vi takstene i 2014 med om lag 60 prosent for de mest vanlige tannbehandlinger til personer med omfattende munntørrhet.

p

– En annen gruppe som har fått et bedre tilbud med denne regjeringen, er personer som har vært utsatt for tortur eller overgrep, og/eller som har stor angst for tannbehandling (odontofobi). For denne gruppen er det bygget opp et godt tilbud i regi av fylkeskommunenes tannhelsetjeneste, og ressursene er økt fra 6,5 mill. kroner i 2013 til om lag 80 mill. kroner i 2019.

Til sist viser jeg til at forsøksordningen med tannhelsetjenester til innlagte pasienter på sykehus er økt fra 7 til 21 millioner kroner. Alle disse tiltakene er skjermingsordninger for personer med særskilte behov, skriver Bent Høie i sitt svar.

MEST LEST:

Frøydis Falch Urbye

Enige om ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk

VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22) er oppgitt: – Hvordan skal jeg greie å jobbe i barnehagen til jeg blir nesten 70 år?

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

Hvilke yrker skal ha særaldersgrense? Nå skal nye regler på plass

Andreas Roksvåg

Her kaster bua-lærling Kjersti (22) seg utfor: – Jeg har tenkt mange ganger at det her er skummelt

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

ELIANE: Reinhaldar og Fagforbundet-tillitsvalgte Eliane Jacobssen kan få ein del nye arbeidsoppgåver, om Rødt og Seher Aydar får gjennomslag.  Tanken er å avlaste sjukepleiarane med oppgåver som fagarbeidarar kan gjere.

ELIANE: Reinhaldar og Fagforbundet-tillitsvalgte Eliane Jacobssen kan få ein del nye arbeidsoppgåver, om Rødt og Seher Aydar får gjennomslag. Tanken er å avlaste sjukepleiarane med oppgåver som fagarbeidarar kan gjere.

Werner Juvik

Vil avlaste sjukepleiarar på sjukehusa: Då kan portørar, reinhaldarar og helsefagarbeidarar få fleire oppgåver

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy