JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse:

Helse-Høie innrømmer redusert tannstøtte

Bent Høie innrømmer at regjeringen underregulererer tannhelsetjenesten.

Bent Høie innrømmer at regjeringen underregulererer tannhelsetjenesten.

Leif Martin Kirknes

Helseministeren fortsetter å underregulere refusjonssatsene i tannhelsetjenesten.

2019082111310020230821171436

helge@lomedia.no

Det kommer fram i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant og tannhelsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland, som frykter en tannløs oppfølging av Stortingets vedtak fra november i fjor om å styrke tannhelsen.

Tannlegeskrekk: Her tar det ti timer før du sitter i tannlegestolen

Frykten ble ikke mindre etter å ha studert svaret.

Ba om egen sak

Statsråden henviser til at han skal følge opp en offentlig utredning som tar for seg en mye større del av helsefeltet, der tannhelse bare er en liten del av det.

Det liker Mørland dårlig.

– Bestillingen fra Stortinget var at saken både skal inneholde forebyggende tiltak og ikke minst målrettede utvidelser som særlig skal ta høyde for de som ikke har penger til nødvendige tannhelsetjenester i dag, sier Tellef Inge Mørland til FriFagbevegelse.

Han er også bekymret over at støtten den enkelte får til tannlege blir mindre år for år.

– Det er en bevisst politikk fra regjeringens side. Høie svarer at han vil fortsette å underregulere refusjonssatsene. Da krymper støtten hver enkelt pasient får. Om Høie er redd for at tannlegene putter pengene i egen lomme, uten at det kommer pasientene til gode, bør han heller støtte Arbeiderpartiets forslag om pristak på tannhelsetjenester, fremfor at folk med dårlig tannhelse og rettighet til støtte skal få større regninger å betale, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Etterlyste saken

I sitt skriftlige spørsmål spurte Tellef Inge Mørland om hvor langt regjeringen har kommet i arbeidet med saken om «å styrke norsk tannhelse» og om når man kan forvente at saken vil bli lagt fram for Stortinget.

Mørland spurte også om regjeringen vil droppe ytterligere innstramninger i støtteordningene på tannhelsefeltet, som følge av dette stortingsvedtaket.

p

Stortinget ba «regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om styrking av norsk tannhelse, med mål om å utjevne sosial ulikhet i tannhelse gjennom å hjelpe dem som trenger det mest».

Stortinget ba samtidig om både forslag til hvordan man kan styrke det forebyggende arbeidet for god folketannhelse, en gjennomgang av refusjonsordningene på tannhelsefeltet, forslag som i større grad vil hjelpe dem som i dag ikke har økonomisk mulighet for å få gjennomført nødvendig tannhelsebehandling og forslag til forbedring og forenkling av ordningene for refusjon gjennom folketrygden til spesielle diagnoser.

Åtte av ti vil betale mer skatt for billigere tannhelse

Innstramminger

Regjeringen har blant annet svart gjennom behandlingen av statsbudsjettet for 2019 med ytterligere innstramminger og innsparinger på over 50 millioner i enkelte av støtteordningene på tannhelsefeltet. I tillegg er den parlamentariske situasjonen annerledes, ettersom KrF har hoppet til den borgerlige siden.

Høie skriver i sitt svar at det er regjeringens syn at det er bærekraftig politikk å videreutvikle tannhelsetjenesten og gradvis utvide skjermingsordningene, samtidig som det gjøres nedjusteringer i folketrygdens takster til stønad til tannbehandling.

– Vi har imidlertid prisjustert takstene mindre enn det som er ordinær prisutvikling. De statlige takstene skal ikke virke prisdrivende i et marked med fri prissetting. Vi har heller ingen garanti for at prisjusteringer i sin helhet kommer pasientene til gode, skriver helseministeren.

Hjelper de eldste

I 2014 ble det innført en ny stønadsordning for personer som er tannløse i underkjeven.

– Dette har gitt særlig mange eldre en ny mulighet til å få et funksjonelt tannsett som sitter fast. I tillegg økte vi takstene i 2014 med om lag 60 prosent for de mest vanlige tannbehandlinger til personer med omfattende munntørrhet.

p

– En annen gruppe som har fått et bedre tilbud med denne regjeringen, er personer som har vært utsatt for tortur eller overgrep, og/eller som har stor angst for tannbehandling (odontofobi). For denne gruppen er det bygget opp et godt tilbud i regi av fylkeskommunenes tannhelsetjeneste, og ressursene er økt fra 6,5 mill. kroner i 2013 til om lag 80 mill. kroner i 2019.

Til sist viser jeg til at forsøksordningen med tannhelsetjenester til innlagte pasienter på sykehus er økt fra 7 til 21 millioner kroner. Alle disse tiltakene er skjermingsordninger for personer med særskilte behov, skriver Bent Høie i sitt svar.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy