Bente fra Harstad er årets renholder

 HEDRET: Bente Aarberg Madssen fra Harstad er kåret til årets renholder 2014. Blomster og diplom ble overrakt på Harstad hotell av Stein Guldbrandsen, leder av Seksjon samferdsel og teknisk.

HEDRET: Bente Aarberg Madssen fra Harstad er kåret til årets renholder 2014. Blomster og diplom ble overrakt på Harstad hotell av Stein Guldbrandsen, leder av Seksjon samferdsel og teknisk.

Torunn Midtun

Bente Aarberg Madssen fra Harstad kjenner renholdsfaget bedre enn de fleste. Tirsdag ble hun kåret til årets renholder.

2014120212000020141202142549

Renholdsoperatør er en utrolig flott jobb i dag.

Årets renholder Bente Aarberg Madssen

Ola.tommeras@fagforbundet.no

Aarberg Madssen har vært renholder siden slutten av 70-tallet. Hun var blant landets første til å ta fagbrev som renholdsopreatør i 1996, og har vært medlem av prøvenemnda for renholdsoperatørfaget i Troms fra samme år.

Tirsdag, dagen etter renholdernes dag, var renholdere fra hele Sør-Troms samlet til fagdag i Harstad. I pausen ble mer enn fag og dets utfordringer diskutert, da ble nemlig nyheten sluppet om hvem som er kåret til årets renholder 2014 i Norge. Diplom og blomster ble overrakt av leder av Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen.

Innsats for renholderfaget

Det er styret i seksjon Samferdsel og teknisk som tar stiling til innsendte forslag til årets renholder. Aarberg Madssen ble plukket ut blant forslag fra hele landet, og valgt på bakgrunn av hennes innsats for faget og dets utøvere gjennom mange år.

–Det er en himla forskjell på å være renholder i dag og på 70-tallet. En helt annen verden, forteller Bente Aarberg Madssen til Fagbladet like etter at diplom og blomster var overrakt på Harstad hotell. I løpet av de 35 årene hun har vært renholder har hun fulgt og vært med på en omfattende utvikling.

– Først av alt var det dagtidrevolusjonen. I løpet av 80-tallet fikk vi normale arbeidstider og en lønn det kunne gå an å leve av. Vi begynte å jobbe på dagtid og ble en del av personalet, minnes hun.

Da hun begynte i 1979 jobbet renholderne for det meste på ettermiddag og kveld og med uregelmessig arbeidstid.

– Det er knapt sammenlignbart i forhold til i dag.

En utrolig flott jobb

Den neste store forbedringen Aarberg Madssen vil trekke fram er utstyr og materiell.

– Det er blitt langt lettere å jobbe. I dag er renhold en jobb å bli pensjonist i. Det var det ikke før.

I 1996 tok renholdsutviklingen et kjempesprang. Da kom fagbrevet. Aarberg Madssen var en av de tre som tok fagprøva det første året i Sør-Troms. Hun ble medlem av prøvenemnda samme år.

Hun mener fagbrevet har gjort mye både for anseelse, utvikling av faget og utøvelse av det.

– Dessuten har fagbrevopplæringen gjort renholderne i stand til å kommunisere bedre med brukerne. Tradisjonelt har vi ikke vært de som stikker oss mest fram, men med faglig tyngde har kommunikasjon blitt langt bedre.

Utfordringene framover?

– Rekruttering. Vi er ikke flinke nok til å profilere yrket vårt, spesielt overfor de yngre. Renholdsoperatør er en utrolig flott jobb i dag. Vi må få gjort det kjent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy