JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

På LOs sommerpatrulje har jeg sett unge som får lønn i sjampo eller pizza

2019032208420120230821171436
OPPDATERTE: Vi trenger dere der ute i arbeidslivet for å holde oss oppdaterte. Det er dere som vet hvor skoen trykker, ikke frikjøpte tillitsvalgte som har vært borte fra yrkeslivet i ti, tjue eller tretti år.

OPPDATERTE: Vi trenger dere der ute i arbeidslivet for å holde oss oppdaterte. Det er dere som vet hvor skoen trykker, ikke frikjøpte tillitsvalgte som har vært borte fra yrkeslivet i ti, tjue eller tretti år.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Dagens unge må lære om arbeidslivet og fagbevegelsens rolle i skolen.

Hjelpepleier

Har du noen gang lurt på hvorfor du får lønn ved sykdom? Hvorfor du tjener ekstra hvis du jobber en helligdag? Hvorfor du kan ta permisjon med lønn hvis du får barn?

Fagbladet har tidligere skrevet om at dagens læreplan for elevene på videregående skole vil bli endret. I Kunnskapsdepartementets reviderte forslag til ny læreplan, er nemlig ikke temaet arbeids- og nærlingsliv lenger inkludert. Nå reagerer LO på at undervisning om disse emnene utgår i de nye planene. Det gjør jeg også.

Arbeiderbevegelsen har brukt de siste 100 årene på å kjempe fram de rettighetene vi har i arbeidslivet i dag. Med regjeringens reviderte forslag til ny læreplan blir det desto viktigere å fortsette å kjempe for disse rettighetene.

Vi trenger de unge

I LO fagorganiserer vi yrkesaktive, men også elever, studenter og lærlinger. Dette gjør vi fordi vi mener unge så vel som eldre trenger støtte i arbeidslivet. Mange sier at det ikke er så farlig å være organisert. Jeg har hørt flere si at de har de samme rettighetene som andre uansett og at det er bortkastet penger. Denne holdningen må vi gjøre noe med.

Det finnes mange gode grunner til å være organisert i en fagforening, men det viktigste er fellesskapet. Bare sammen kan vi kreve endringer til det bedre.

Får lønn i sjampo

Hvert år reiser LOs sommerpatrulje rundt for å møte de unge i arbeidslivet, og hvert år finner vi mye rart på de ulike arbeidsplassene. Vi snakker med unge som tjener mindre enn hva tariffavtalen sier, unge som får lønn i sjampo, pizza eller med andre varer fra bedriften, unge som ikke har fått ordentlig opplæring og som jobber mye mer enn hva de skal uten å få overtidsbetalt.

LOs sommerpatrulje trengs der ute, men vi trenger også de unge sammen med oss.

«Alle» kjenner til LOs sommerpatrulje

Må få mer informasjon

Vi trenger dere der ute i arbeidslivet for å holde oss oppdaterte. Det er dere som vet hvor skoen trykker, ikke frikjøpte tillitsvalgte som har vært borte fra yrkeslivet i ti, tjue eller tretti år. Enda bedre blir det hvis de unge i arbeidslivet har lært om fagbevegelsens rolle i skolen.

Unge i dag må få mer informasjon om hvor mange timer de kan og bør jobbe og informasjon om lønn, goder og pauser. Dette er noe alle bør vite før de prøver seg i arbeidslivet. Derfor må fagbevegelsens rolle inn på pensum.

Det er helt utrolig at arbeidsliv er utelatt i forslaget til ny læreplan

Lære mer om arbeidslivet

Under Fagforbundets landsmøte i fjor jobbet ungdommen med nåværende nestleder Victoria De Oliveira i spissen for at flere unge skal lære mer om arbeidslivets historie og de lovene og rettighetene som gjelder. De fikk gjennomslag på landsmøte. Nå er det bare opp til Fagforbundet å gjennomføre det. Sosialistisk Ungdom (SU) er allerede godt i gang, så vi kan lære mye av dem.

I disse dager kjører nemlig SU en kampanje hvor de vil gi unge en mulighet til å lære om arbeidsrettighetene sine. Ungdomspartiet ønsker at unge skal lære hvor rettighetene deres kommer fra, og de vil øke organisasjonsgraden blant dem.

For mange blir utnyttet

Selv valgte jeg å bli organisert fordi det gir meg trygghet til tross for at jeg foreløpig ikke har vært i konflikt med arbeidsgiver. Det er altfor mange som blir utnyttet og som ikke vet hvilke rettigheter de har som arbeidstaker.

Er du fagorganisert, vil du kunne få den kunnskapen du trenger slik at du vet hva du har rett på. Og er det noe, kan forbundet hjelpe deg med å løse en eventuell konflikt eller veilede deg før en eventuell konflikt oppstår.

Du er viktig

Husk: Jo flere vi er som står sammen, jo enklere vil det være å kjempe gjennom de store sakene om bedre pensjon, lovfestet rett til heltid, sekstimersdag og en enda sterkere arbeidsmiljølov og tariffavtale.

Organiser deg i dag. Du er viktig, og stemmen din er viktig i vårt fellesskap.

Unge i dag må få mer informasjon om hvor mange timer de kan og bør jobbe og informasjon om lønn, goder og pauser

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy