AKSEPTERER IKKE: Vi skal ikke akseptere at kvinnen jobber deltid fordi mannen tjener mer eller fordi kvinnens jobb er for tund til å klare å jobbe fem dager i uka, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hjelpepleier
Det er 2019, og 30 år gamle meg kan med hånden på hjertet si at vi ikke har likestilling i Norge. Ikke her, ikke i Europa, ikke i verden.
Vi sier ofte at vi har kommet langt i Norge. Det sa de helt sikkert også i 1913, da kvinner fikk stemmerett på lik linje som mennene. Hvis vi sammenligner oss med kvinnene som levde for 100 år siden, kan vi selvfølgelig si at vi har kommet langt. Men vi lever nå, i 2019, og vi har ikke kommet langt nok.
Frivillig og ufrivillig
Skal vi vurdere hvor likestilt vi kvinner er i Norge, må vi sammenligne oss med mennene. Fortsatt i 2019 har kvinner mindre lønn enn menn, og det er flest kvinner som jobber ufrivillig deltid.
I kampen om likestilling diskuteres ofte frivillig og ufrivillig deltid. Vi som kjemper for lovfestet rett til heltid, blir ofte møtt med argumenter om at det finnes de som vil jobbe deltid eller ikke kan jobbe heltid. Det forstår vi godt, og vi skal selvfølgelig tilrettelegge for de som av helsemessige årsaker trenger en slik hverdag.
Det vi derimot ikke skal akseptere, er at kvinnen skal jobbe deltid fordi mannen tjener mer eller fordi kvinnens jobb er for tung til å klare å jobbe fem dager i uka.
Dette er tvungen deltid, ikke frivillig deltid. Med likestilling vil vi kunne få en heltidskultur, slutt på tvungen deltid og lik lønn for likt arbeid.
• I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst
Vanskelig å planlegge
Det er store forskjeller på kvinne- og mannsdominerte arbeidsplasser. Vi hører for eksempel aldri om en som jobber i politiet som har en stilling på 16,3 prosent. Men vi hører ofte om helsefagarbeidere som har slike stillinger.
Slike stillinger kan ofte fylles opp med ekstravakter, men da blir du ansatt som ringevikar. Det vil si at du plutselig kan få en telefon dagen før eller samme dag med spørsmål om du kan jobbe. Da er det vanskelig å planlegge hverdagen. Og så vil du jo aldri få lån til bolig. Og pensjonen din blir veldig utsatt.
Deltid er ikke bare utfordrende for arbeidstakeren, men også for de som møter arbeidstakeren i hverdagen. De får gjerne et nytt ansikt inn til seg hver dag, en person som vet lite om deres sykdomsbakgrunn og deres nærmeste. Det er ikke bra når det de trenger er faste og trygge rammer.
• Lene jobber ufrivillig deltid og ønsker seg fast stilling. Nå får hun støtte fra Arbeiderpartiet
Går ikke ut på dato
Jeg valgte å bli hjelpepleier fordi jeg ville gjøre en forskjell for mennesker som sårt trenger det. Det blir vanskelig å få til uten en stabil jobb. Mye kan forandre seg på arbeidsplassen i løpet av en uke, og mye tid går bort til å måtte lese seg opp hver gang jeg kommer på jobb.
Kvinnedagen 8. mars er en internasjonal dag som ikke går ut på dato før vi har likestilling i alle verdens land, men da må vi starte lokalt. Å jobbe fram lik lønn for likt arbeid og en heltidskultur for både kvinner og menn vil hjelpe likestillingen langt på vei her i Norge.
Kvinnedagen 8. mars er en internasjonal dag som ikke går ut på dato før vi har likestilling i alle verdens land, men da må vi starte lokalt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
RETTFERDIG FORDELING: – Det er veldig store kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, og veldig mange i de lavere lønnsjiktene. Et ekstra fokus på lavlønn vil derfor også gi gunstig effekt på likelønn, sier Mette Nord.
Werner Juvik