JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik vil Orange Helse stoppe offentliggjøring av lønns- og arbeidsvilkår

Vikarbyrå går til retten for å stanse granskningsrapport

REAGERER: Orange Helse går til retten for å få stoppet publisering av granskningsrapporten.

REAGERER: Orange Helse går til retten for å få stoppet publisering av granskningsrapporten.

Vegard Velle

Orange Helse har bedt Bergen tingrett om å hindre kommunen i å kunne publisere rapport om lønns- og arbeidsvilkårene for selskapets medarbeidere.

2016102011535820230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

I januar startet Bergen kommune en gjennomgang av lønns- og arbeidsvilkårene for medarbeidere i Orange Helse som har hatt oppdrag i kommunen.

Rapporten har vært bebudet lenge, og utsatt flere ganger, men skulle etter planen legges frem om kort tid. Nå har imidlertid Orange Helse bedt Bergen tingrett om å hindre kommunen i å kunne publisere den. Det er avisa bergens Tidende som skriver om denne saken (for abonnenter).

Helseforetakene sier opp avtale med Orange Helse

Dette er ikke første gang vikarbyrået Orange Helse rasler med rettsablene. For rundt ett år siden truet de forskningsstiftelsen DeFacto med søksmål, etter en rapport om Bergen kommunes arbeidsgiverpolitikk. Den gangen ble det ikke noe mer ut av truslene.

Hjalp Orange-vikarer til fast jobb

– Ordinær kontroll

Leder for innkjøpsseksjonen i Bergen kommune, Birgitte Gullestad, sier til BT at kommunen er varslet om at Orange Helse har sendt krav om en midlertidig forføyning til Bergen tingrett.

Bruker milliarder på helsevikarer

Hun sier at rapporten er en helt ordinær etterkontroll av tre kontrakter kommunen har hatt med Orange. To av avtalene er avsluttet.

Uenige på to punkt

Da Orange Helse fikk sendt over utkastet til rapporten, reagerte de med varsel om at de ville be tingretten stanse publiseringen.

– Vi er grunnleggende uenig på to punkt om hvordan avtalene med kommunen juridisk skal tolkes. Vi ber derfor tingretten stanse rapporten, inntil disse spørsmålene er juridisk avklart, uttaler Advokat Elin Sarai i Advokatfirmaet PwC. Hun uttaler seg til BT på vegne av Orange Helse.

Følg Fagbladet på Facebook

Lønns- og arbeidsvilkår

Innkjøpssjef Gullestad sier kontrollen var gjort etter forskrift om lønns og arbeidsvilkår. Altså handler det om å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte hos kommunens leverandører.

Abonner på Fagbladets nyhetsbrev

– Skremmende, sier Fagforbundet

– Det er skremmende at et privat selskap prøver å få en rettslig kjennelse på at en kommune skal stoppe en forvaltningsrapport, som de er pålagt å gjøre i henhold til forskrift. De er pliktig å følge opp innleides lønns og arbeidsvilkår, sier Roger Heimli, medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg.

– Dette er og nok et eksempel som viser utfordringene ved bruk av private vikarbyråer, og et argument for egne vikarpooler, sier han, og legger til at han vil følge denne saken videre.

Dette er Orange helse AS

Orange Helse AS ble etablert i 2007, som et datterselskap av Orange Group AS.

I starten dekket selskapet løse vikarvakter innen helse- og omsorg i Hordaland, men etterhvert begynte de å bygge ut en ressurspool av tilgjengelige vikarer fra hele Skandinavia og Baltikum, ifølge selskapet egne hjemmsider.

Orange Helse har hatt kontrakter blant annet i oslo og Bergen, men de fleste er nå avsluttet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy