JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den nye Aleris-eieren får tidenes arbeidsrettssak i fanget

BLIR AMBEA: Lambertseter sykehjem er et av 305 virksomheter i Aleris som nå blir Ambea. Det kommende megakonsernet vil bli Nordens største.

BLIR AMBEA: Lambertseter sykehjem er et av 305 virksomheter i Aleris som nå blir Ambea. Det kommende megakonsernet vil bli Nordens største.

Monica Scanche

Konkurransetilsynet har godkjent oppkjøpet, Aleris opphører å eksistere samtidig som rettssaken begynner.

2019011409040020230821171436

Ola.tommeras@fagbladet

Samtidig som vitner, advokater og konsernledelse barker sammen i retten, så opphører det saksøkte selskapet Aleris Ungplan & BOI å eksistere. Salget til svenske Ambea gjennomføres i disse dager.

Konkurransetilsynene i Norge, Danmark og Sverige har nå godkjent oppkjøpsavtalen som ble kjent i oktober. Ifølge Ambea blir salget formelt gjennomført denne måneden, samtidig som Aleris møter i retten saksøkt av 37 tidligere konsulenter.

To av USAs rikeste menn kaster seg inn i kampen om norske velferdskroner

Blir til Ambea-avdelinger

305 virksomheter i Aleris med mer enn 3.000 ansatte vil bli integrert i Ambea sammen med Heimta-selskapene som Ambea allerede har kjøpt opp. Selskapet blir markedsledende i både Norge, Sverige og Danmark.

– De enheter der konsulentene har arbeidet, integreres i Ambea. Selve rettsprosessen vil likevel håndteres stort sett av de samme personer som tidligere, opplyser presseansvarlig i Ambea AB i Sverige, Eric Tapper.

Selve stridsspørsmålet om bruk av konsulenter i regulært arbeid vil ikke Ambea kommentere så lenge rettssaken pågår. Ei heller om de vil være villige til å etterbetale andre tidligere Aleris-konsulenter etter et eventuelt tap.

Derfor er denne rettssaken viktig for deg og alle andre i norsk arbeidsliv

Spent på utfallet

Det nye gigantselskapet kommer til å kontrollere 25 prosent av omsorgsmarkedet i Norge. Aleris og Heimta kommer til å inngå i et svensk/dansk konsern med morselskap i skatteparadiset Luxembourg og med noen av verdens rikeste og mektigste menn som eiere.

I oktober ville ikke Ambea kommentere den forestående rettssaken i det hele tatt, ikke før de respektive lands konkurransetilsyn hadde gitt klarsignal og salget kunne gjennomføres. Nå er meldingen fra selskapet til Fagbladet:

«Dette spørsmålet har vært diskutert lenge i Norge. Vi synes det er viktig at denne ansettelsesformen nå prøves for retten»

Eies av USAs rikeste menn

Morselskapet i det nye gigantkonsernet heter Actor S.C.A. Selskapet har kontoradresse i Luxembourg, deler av regnskapet er tilgjengelig mens eierskap er hemmelig.

I forbindelse med oppkjøpet av Aleris ble det imidlertid sendt melding om aksjeemisjon til Stockholm børs, der majoritetsaksjonærene har forkjøpsrett. Disse er investorselskapet Triton, som for øvrig har nøyaktig samme kontoradresse på sitt lokalkontor i Luxembourg som Actor S.C.A. og investorselskapet KKR. Sistnevnte eies av den amerikanske investoren Henry Kravis og Georg Roberts. Kravis er rangert som verdens 365. rikeste mann og på 105 plass i USAs. Roberts er 109. rikeste mann i USA.

Betaler småpenger i skatt

Viljen til å bidra til fellesskapet, er imidlertid ikke så stor i konsernet. Regnskap Fagbladet har fått fra Luxembourg viser at det lønner seg å legge eierskap til skatteparadiset. Forrige år kunne Actor S.C.A. notere seg et driftsoverskudd på i overkant av to milliarder svenske kroner. Selskapet betalte likevel ikke mer enn 22.000 svenske kroner i skatt, omtrent like mye som en tenåring på sommerjobb.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy