Henry Kravis, en av to eiere i oppkjøpsfondet som eier Ambea.
Fortune Global Forum
torgny@lomedia.no
Denne uka sender Ambea søknad til Konkurransetilsynet om å få godkjent kjøpet av Aleris omsorg. 16. oktober meldte det svenske konsernet Ambea at de har kjøpt opp Aleris omsorg for 2,6 milliarder kroner. Så store oppkjøp må godkjennes av Konkurransetilsynet.
– Ansatte får regninga, frykter fagforeningsleder
Oppkjøp fra 2016
Ambea hadde allerede før oppkjøpet av Aleris Omsorg, kjøpt opp betydelige aktører i det norske velferdsmarkedet.
Fra 2016 og fram til oppkjøpet av Aleris, kjøpte Ambea til sammen seks private firmaer som solgte omsorgstjenester til det offentlige. Kjøpene skjedde gjennom firmaet Heimta.
Da Ambea også kjøpte Aleris, økte markedsandelen opp mot 25 prosent. Hver fjerde krone som norske kommuner betaler for tjenester innen helse og omsorg går til Ambea.
Ambea tjente to milliarder – betalte 22.000 i skatt
Amerikanske velferdsprofitører
Selv om Ambea er registrert i Sverige, er det ikke svenske eiere. Ambea er eid av oppkjøpsfondene KKR og Triton.
KKR er eid av Henry Kravis og George Roberts. Bladet Forbes fører en liste over USAs rikeste personer, og her rangerer henholdsvis Kravis på 105. plass og Roberts på 109. plass. De eier hver for seg verdier for rundt 5,5 milliarder dollar som om tilsvarer 50 milliarder norske kroner.
De amerikanske velferdsprofitørene er nå klare til å sikre seg sin store andel av de kommunale norske velferdskronene.
Triton er et investeringsfond med utgangspunkt i Sverige med investeringer over hele verden.
– Nå må norske politikere slutte å være naive
8,6 milliarder kroner
Til sammen utgjorde markedet i Norge for private velferdstjenester betalt av kommunene 8,6 milliarder kroner i 2017. Dette utgjør både betaling til private leverandører som Aleris, til ideelle leverandører og betaling til legespesialister.
Fagforbundet har hentet tallene ut fra Kommunal Rapports leverandørdatabase. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er overrasket over at norske kommuner bruker så mye på å kjøpe helse- og velferdstjenester.
– Å jobbe åtte dager i strekk er ikke innovasjon
Varsler kamp
– Tallene viser at kommersielle selskaper har fått et stadig sterkere grep om vår felles velferd. Den offentlige velferden har blitt en gullgruve for internasjonale spekulanter, slår Nord fast.
Hun er sterkt imot at Ambea og andre selskaper skal få hånd om enda mer av våre felles velferdspenger, slik de planlegger.
Nord viser til at Ambea-direktøren sier at «så lav markedspenetrering i omsorg i de nordiske landene, sammenlignet med resten av Europa, tyder på at det er et stort framtidig potensial».
Nord varsler kamp mot slik privatisering av velferden.
– Vi vil at det skal bli en viktig sak i kommunevalget neste år, sier lederen i Fagforbundet.
Leder i Fagforbundet Mette Nord varsler kamp mot privatisering av velferden i kommunevalgkampen neste år.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
FORNØYD: – Dette er utrolige tall, sier Høyre-leder Erna Solberg om den nye valgmålingen for Dagbladet og Vårt Land. Dette uvanlige bildet ble tatt av NTBs fotograf på et sentralstyremøte i Høyre.
Javad Parsa / NTB
VIKTIG: Størrelsen på trygdeoppgjøret er avgjørende i en tid som er krevende for mange, sier Fagforbund-nestleder Odd-Haldgeir Larsen.
Fagforbundet
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard