Aleris-oppkjøpet
SV-lederen om Aleris-oppkjøp: – Nå må norske politikere slutte å være naive
Kommunevalget blir et slag om offentlig velferd, mener Ap.
SLUTT: – Nå må norske politikere slutte å være naive, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Kai Hovden
Audun Lysbakken mener oppkjøp av velferdsselskaper viser hva disse selskapene ikke er opptatt av: omsorg og velferd.
hege.bakken@fagbladet.no
Nylig ble det kjent at det svenske omsorgskonsernet Ambea kjøper opp norske Aleris omsorg.
Konsernet blir dermed Nordens største aktør innen eldreomsorg, barnevern, rus og psykisk omsorg, og markedsledende i Norge, Sverige og Danmark.
Ambeas direktør Fredrik Gren uttalte på pressekonferansen at han ser for seg mer privatisering av velferden i de nordiske landene, og at det dermed er et stort framtidig potensial i markedet.
Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea for 2,6 milliarder kroner
– Slutte å være naive
SV-leder Audun Lysbakken mener Ambea-oppkjøpet viser at norsk skattefinansiert velferd er et lukrativt marked for store multinasjonale selskaper.
– Nå må norske politikere slutte å være naive. Dette er aktører som først og fremst vil hente ut stor profitt på skattefinansiert velferd, advarer Lysbakken, og viser til at det svenske selskapet for sju år siden var involvert i en rekke skandaler innen eldreomsorgen. Det ble samtidig avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.
– Milliardsummene som er involvert i oppkjøpet, viser at her investerer man ikke fordi man ønsker å gi omsorg, men fordi det er et lukrativt marked. Aleris er fra før eid av tydelige kommersielle interesser. Ingen må ha illusjoner om at pengene som er involvert her, ikke forsvinner i profitt til eierne, sier SV-lederen som mener at de som taper på det hele, er de som bruker tjenestene og de ansatte.
I et lite frieri til KrF påpeker Lysbakken at det nå er viktig at de som er opptatt av ideelle aktører, arbeidernes rettigheter og felles velferd, må stå sammen mot den stadig økende kommersialiseringen.
Fagbladet har bedt om kommentar fra KrF, som ennå ikke besvart frieriet.
SLAG: – Kommunevalgetr blir et slag om offentlig velferd, tror arbeidspolitisk talsperson Arild Grande i Ap.
Leif Martin Kirknes
Ap: – Kommunevalget blir et slag om offentlig velferd
Arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Arild Grande mener mange kommersielle aktører nå er oppmuntret av Solberg-regjeringens signaler om privatisering og kommersialisering av velferden.
– Arbeiderpartiet ønsker en helt annen retning, hvor vi tar ansvar for hverandres velferd gjennom fellesskapet. Det fremste vi kan gjøre for å bremse høyresiden og de kommersielle kreftene, er at våre folkevalgte i alle kommuner tar et oppgjør med anbud og konkurranseutsetting av velferdsoppgaver, tar tilbake tjenestene i kommunal regi og forbeholder avtaler til ideelle aktører, sier Grande.
Det vil ifølge ham gi mer trygghet og kvalitet i tjenestene og sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.
Han tror velgerne kommer til å se tydelige skillelinjer i hvert enkelt kommunestyre mellom høyresiden og Arbeiderpartiet, og der valget neste høst vil avgjøre hvordan velferds-Norge styres.
– Hvis vår felles velferd blir privatisert og kommersialisert, vil det trolig bli umulig å få tannkremen tilbake på tuben. Dersom folkevalgte likevel ønsker å konkurranseutsette velferdsoppgaver, bør det i det minste utformes seriøsitetskrav som sikrer gode lønns- og arbeidsvilkår, og tillitsvalgte i virksomheter som kjøper tjenester, bør få innsyn i lønns- og arbeidsvilkår for ansatte som leies inn.
KVALITETSBEVISST: Arbeidspolitisk talsperson Heidi Nordby Lunde sier at kvalitet er viktigst for Høyre.
Ole Palmstrøm
Høyre: – Kvalitet viktigst
Heidi Nordby Lunde er Høyres arbeidspolitiske talsperson.
Hun holder fast på at det viktigste for partiet hennes er at kvaliteten er viktigst, enten det drives av det offentlige, ideelle eller private.
– At tjenesteleverandører velger å spesialisere seg eller utvide kompetansen, trenger ikke være problematisk, så lenge det ikke går ut over kvaliteten i de tjenestene det offentlige har betalt for.
På spørsmål om Ambea-direktørens vekstambisjoner utfordrer den nordiske velferdsmodellen, svarer Lunde:
– Jeg mener det er i samfunnets interesse at private velferdsleverandører er en del av den nordiske velferdsmodellen, ikke en motsetning til den. Men det forutsetter gode reguleringer og krav i anbudene som sikrer kvalitet i tjenestene til brukeren og ryddige arbeidsforhold for de ansatte. Vi ser jo ofte at de private leverandørene klarer å organisere driften bedre, ha mer kontroll på timelister og turnuser, og dermed lavere sykefravær, samtidig som brukerne er like godt eller mer fornøyde.
– Statsbudsjettet kan tolkes som at regjeringen ønsker mer konkurranseutsetting og privatisering. Vil vi se mer av typen virksomhet som Ambea og Aleris nå driver med?
– Målet er først og fremst bedre kvalitet gjennom nye ideer og bedre løsninger, og det krever også gode reguleringer. Jeg vet det høres ut som en klisje, men ønsket er reelt. Det er ingen som ønsker et fritt marked uten kontroll, tvert imot så mener vi at vi trenger gode reguleringer for å ivareta samfunnets og innbyggernes interesser.
Rødt: – Salget kan være et positivt tegn
Seher Aydar, 1. vara for Rødt på Stortinget mener det er urovekkende at Ambea kjøper seg opp til å bli så store.
– Omsorgstjenester har blitt en milliardindustri. Rødt ønsker ikke at velferdstjenester som tar vare på de mest sårbare, blir et spekulasjonsobjekt noen kan tjene seg rike på.
Samtidig kan salget være et positivt tegn, ifølge Aydar.
– For hvorfor selger Aleris seg ut nå? Kanskje fordi de mener det er mer lønnsomt å selge enn å fortsette? Jeg tror de har innsett at utsiktene til å tjene store penger på kommersiell omsorg i Norge framover er mer usikre enn på mange år.
Han viser til at Arbeiderpartiet vil fase ut alt kommersielt barnevern. KrF vil beskytte de ideelle i barnevernet og et flertall på Stortinget vedtok før sommeren at de ideelles andel skal økes til 40 prosent innen 2025. Veksten skal skje på bekostning av de kommersielle, ifølge vedtaket.
- Ambea mener selvfølgelig at de har gjort et godt kjøp og lover investorene sine høy avkastning framover. Men de kan umulig ha fulgt særlig godt med på norsk politikk. Jeg tror Aleris har innsett at kommersiell omsorg ikke har noen framtid i Norge, og har solgt seg ut i tide, tror Aydar.
Fagbladet har vært i kontakt med Ambea, som svarer i en e-post at de ikke ønsker å kommentere mer angående oppkjøpet enn de har gjort gjennom pressemeldinger og pressekonferanse.
Aleris selger til omsorgsgiganten Ambea for 2,6 milliarder kroner
Miljøterapeut slår alarm etter at ungdomshjem ble kjøpt opp av svensk storkonsern
Arbeiderpartiet vil kaste kommersielle aktører ut av barnevernet
Arbeiderpartiet ønsker en helt annen retning
Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson i Ap