JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersiell velferd

Miljøterapeut slår alarm etter at ungdomshjem ble kjøpt opp av svensk storkonsern

VARSLER: En miljøterapeut ved et ungdomshjem kjøpt opp av Ambea, varsler om innsparinger som rammer ungdommen.

VARSLER: En miljøterapeut ved et ungdomshjem kjøpt opp av Ambea, varsler om innsparinger som rammer ungdommen.

Illustrasjon, Max Pixel

De ansatte skal ha blitt bedt om å spare inn på alt fra ferieturer til toalettpapir. – Det er greit å være mer økonomisk, men pengene vi sparer, går jo ikke til ungdommen, skriver en ansatte i brev til barne- og likestillingsministeren.

2018090312160020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

28. mai i år mottok Barne- og likestillingsdepartementet et brev fra en miljøterapeut i et av de Ambea-eide ungdomshjemmene. Dette brevet har Fagbladet nå fått innsyn i.

Etter at ungdomshjemmet som terapeuten jobber for ble kjøpt opp av det svenske konsernet, skal ansatte og beboere raskt ha opplevd en endring, ifølge varsleren.

Anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet

Avdekket kritikkverdige forhold

For sju år siden avdekket svenske medier flere kritikkverdige forhold ved sykehjem drevet av det kommersielle selskapet Carema. Det handlet om svikt i rutiner, underbemanning, eldre som ble liggende uten tilsyn og det ansatte mente var uforsvarlig kostnadsbesparing overfor de eldre, der veiing av bleier fikk stor oppmerksomhet. Samtidig ble det avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.

I kjølvanent av skandaleomtalen, omdøpte Ambea navnene på alle selskapene i Carema-gruppen. Deretter la det ned virksomheten i Norge.

Men i fjor kom Ambea tungt tilbake med oppkjøp av seks selskaper i norsk barnevern. Det svenske selskapet eier nå selskapene i Heimta, et selskap som tilbyr tjenester innen barnevern, omsorgsboliger og brukerstyrt personlig assistanse.

Carema forlater Norge

Store omstillinger etter overtakelse

«Nå skal det være mest mulig penger igjen på bunnlinja», skriver terapeuten i brevet til barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

Deretter beskriver miljøterapeuten hvordan de ansatte har måttet avlyse hytteturer for ungdommen, opplever et sterkt sparefokus på alle detaljer og manglende ressurser for å opprettholde hviletidsbestemmelser.

Heimta er en paraply for seks virksomheter som gikk sammen i 2016, og som nå er en ledende omsorgsaktør i Norge med 429 ansatte. Fra juli i fjor og til januar i år kjøpte det svenske storkonsernet Ambea samtlige seks virksomheter i Heimta.

Hverdagen for miljøterapeutene og beboere er kraftig endret etter det svenske oppkjøpet, ifølge terapeuten.

Ambea-direktør i Norge, Truls Navestad, viser til at selskapet har vært gjennom store omstillinger etter Ambeas overtakelse. Han avviser imidlertid at ansatte presses til å spare mest mulig penger for eierne.

Se hele Navestads svar lenger ned i saken.

TILBAKE: Heimta har hovedkontor på Campus Rosenholm utenfor Oslo. Nå er det svenske Ambea som styrer virksomheten.

TILBAKE: Heimta har hovedkontor på Campus Rosenholm utenfor Oslo. Nå er det svenske Ambea som styrer virksomheten.

Ola Tømmerås

– Har ikke råd til hytteturer

Terapeuten som varsler, har ansvar for en ungdom som det alltid skal være to ansatte på.

«Før hadde vi penger og økonomi til å reise på ferie med ungdommen vi har ansvar for. Nå får vi beskjed om at hyttetur er for dyrt, og at det i så fall må legges til utenfor ferietid. Helst skal det bare gjennomføres ett dagsbesøk, selv om det er sju timer å kjøre. Vi får beskjed om å spare og spare. Helst bare kjøpe First Price-produkter. Enkelte fikk beskjed om at vi ikke trengte å kjøpe Lambi toalettpapir», skriver terapeuten.

Den ansatte medgir at det er greit å være prisbevisst, men reagerer på den stadige sparingen.

«Pengene de sparer på at ansatte har blitt mer økonomiske, går jo ikke til ungdommen, skriver terapeuten.

Aleris-sjefen passerte årslønn på seks millioner

– Må bruke avvikssystemet

Terapeuten hevder også at det ikke lenger settes inn ekstra ressurser ved brudd på hviletid på natt.

«Det legges ikke lenger til rette for at personalet kan ta hviletid på to timer».

Daglig leder for Ambea Norge, Truls Navestad, viser til at det er etablert et grundig avvikssystem for brudd på hviletid.

– Vi har et avvikssystem for å håndtere brudd på bestemmelsene om hviletid, men det må brukes, sier han.

STOR OMSTILLING: - Det er en stor omstilling å gå fra familieeid bedrift til storkonsern, sier Ambea-direktør Truls Navestad, men avviser at økonomien er endret for ungdomshjemmene.

STOR OMSTILLING: - Det er en stor omstilling å gå fra familieeid bedrift til storkonsern, sier Ambea-direktør Truls Navestad, men avviser at økonomien er endret for ungdomshjemmene.

Ambea

– Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen

– Vi gjennomgår store omstillingsprosesser etter at Ambea overtok. Det er mange vanskelige prosesser når et selskap går fra å være en familiebedrift til å være eid av et stort konsern, men de økonomiske rammene for den enkelte institusjon er uendret, kommenterer Navestad.

Han kjenner ikke til de konkrete eksemplene som varsleren har brakt fram for barneministeren.

– Det kan være mange forklaringer, men jeg kjenner meg ikke igjen i en beskrivelse der hytteturer avlyses for å bedre resultatet, sier han.

Ambea ble dannet som morselskap til Carema. Selskapet skriver på sine nettsider at Carema-skandalen ga mer gjennomsiktighet og bedre rutiner i konsernet.

Skal se nærmere på bruk av private

Barne- og likestillingsdepartementet sendte den konkrete saken med miljøterapeuten fra Heimta, videre til Bufdir (Barne-, ungdoms og familiedirektoratet) i sommer. Direktoratet skal følge opp saken videre.

Barne- og likestillingsminister Linda hofstad Helleland er ikke bekymret over at omsorgsinstitusjoner er blitt investeringsobjekt.

Til Fagbladet skriver hun i en e-post:

– Kvaliteten i tjenestene er viktigere for meg enn hvem som drifter tilbudet. Mange private aktører leverer gode tjenester og de må følge de samme kvalitetskravene som det offentlige.

- Dette har blitt en skitten bransje

Skal granske aktørene

Når det gjelder typen utslag av oppkjøp som varsler forteller om, viser Helleland til en kartlegging som Stortinget tidligere i år instruerte regjeringen å gjøre.

SKAL KARTLEGGE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland viser til en offentlig utredning som skal undersøke pengestrømmene i offentlig finansierte velferdstjenester.

SKAL KARTLEGGE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland viser til en offentlig utredning som skal undersøke pengestrømmene i offentlig finansierte velferdstjenester.

Astrid Waller

– Det er grunn til å se nærmere på bruken av de private foretakene, og hvordan bruken av offentlige midler i størst mulig grad kan gi gode tjenester til brukerne. Departementet har derfor startet arbeidet med en gjennomgang av bruken av private aktører i barnevernet. Regjeringen skal også sette ned et offentlig utvalg som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester, opplyser Helleland.

Arbeiderpartiet vil kaste kommersielle aktører ut av barnevernet

Heimta

• En sammenslutning av seks virksomheter som alle er kjøpt opp av svenske Ambea.

• Heimta tilbyr tjenester innen barnevern, omsorgsboliger og brukerstyrt personlig assistanse.

• Heimta-selskapene har til sammen 429 ansatte.

Ambea

• Svensk storkonsern i velferds- og omsorgsmarkedet. Eier virksomheter i hele Norden.

• Opprettet i 2005 av investorselskapet 3i group, som morselskap for Carema-konsernet.

• Videresolgt til investorfondene Triton Partners og KKR i 2012.

• Gikk i fjor på børs med stor suksess og kraftig verdiøkning av aksjene.

Carema-skandalen

• I desember 2011 slapp Dagens Nyheter og SVT de første avsløringene fra Ambea-eide sykehjem, som da var kjent under navnet Carema.

• Det ble avslørt svikt i rutiner, underbemanning, eldre som ble liggende uten tilsyn og det ansatte mente var uforsvarlig kostnadsbesparing overfor de eldre, der veiing av bleier fikk stor oppmerksomhet. Samtidig ble det avslørt hemmelig bonusprogram for lederne.

• I kjølvannet av skandalene byttet Ambea navn på samtlige selskaper og la ned virksomheten i Norge. Selskapet drev på det tidspunktet tre sykehjem og hjemmebaserte tjenester i ti bydeler i Oslo. Den norske virksomheten ble solgt til investor Tom Erik Tidemann-Andersen og Una Aas, som opprettet Unicare og videresolgte halve virksomheten til investeringsfondet Icon capital to år senere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy