Tror på stortingsflertall for avprivatisering:
Arbeiderpartiet vil kaste kommersielle aktører ut fra barnevernet
BEST: – Vi mener det er bedre at de som arbeider med disse barna er ansatt i det offentlige, enn at de har usikre ansattelsesvilkår hos kommersielle aktører, sier Kari Henriksen (Ap).
Ole Palmstrøm
Arbeiderpartiet går inn for å renske barnevernet for kommersielle selskaper. – Dette gjør vi for barnas beste, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
I går leverte Arbeiderpartiet et forslag til Stortinget om at barnevernsinstitusjoner kun skal kunne eies og drives av det offentlige og ideelle organisasjoner. Nå drives omtrent halvparten av institusjonsplassene av kommersielle aktører. Disse skal i følge forslaget fases ut.
– Dette er de mest sårbare barna Norge har. Det er en alvorlig sak når staten tar barn bort fra familien. Alvorligheten tilsier at offentligheten har det fulle og hele ansvaret for tjenestene, sier Kari Henriksen (Ap), stortingsrepresentant med spesielt ansvar for barnevern i Stortingets familie- og kulturkomite.
Kriminelle går fra byggebransjen til barnevern
Vil fase ut de kommersielle
Fagbladet erfarer at forslaget oppfattes som en radikal endring i Arbeiderpartiets politikk. Forslaget går ut på at regjeringen legger fram en plan for hvordan kommersielle aktører skal fases ut av alle deler av barnevernet. Samtidig skal offentlig og ideelt eierskap trappes opp, uten at det er gitt noen tidsfrist for når byttet skal ha skjedd.
– Dette er et svar på den økende kommersialiseringen av offentlige velferdstjenester denne regjeringen driver. Vi ser at de overhodet ikke har noen begrensninger på dette. Store kommersielle virksomheter henter ut stadig mer penger fra felleskapet. Dette er våre skattepenger. Vi mener dette er en helt feil retning å gå, sier hun.
Budsjettøkning
Henriksen viser til at økningen over statsbudsjettet i fjor var på over 500 millioner kroner til kommersielle barnevernstiltak, mens bevilgninger til kjøp fra ideelle organisasjoner ble redusert med fem millioner kroner.
– Vi ser en markedsdominans av få og store kommersielle aktører. Det mener vi er en uheldig utvikling. Vi ønsker et mangfold av flere små og store ideelle organisasjoner, sier hun.
De tjener fett på søppel, barnehager, barnevern og eldreomsorg
Barnets beste foran profitt
I forslaget, som er undertegnet av både Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik, går Arbeiderpartiet hardt ut mot det som populært kalles velferdsprofitører. De hevder at en avprivatisering av barnevernet først og fremst vil komme barna til gode.
«I et system med anbudsbyråkrati og store kommersielle aktører risikerer vi at et ønske om fortjeneste blir viktigere enn barnets beste når hjelpetiltak skal velges. Derfor er barenevernet uegnet for konkurranseutsetting,» skriver de i forslaget.
Men også flere ansatte vil tjene på at forslaget går gjennom. For Ap-fraksjonen hevder at selskapene henter ut mest profitt ved å ha lavere lønn og dårlige pensjonsvilkår. Konkurranseutsettingen er derfor en trussel mot arbeisvikårene i sektoren.
– Vi mener det er bedre at de som arbeider med disse barna er ansatt i det offentlige, enn at de har usikre ansattelsesvilkår hos kommersielle aktører, sier Henriksen.
– Store deler av barnevernet er privatisert
– Velkommen etter
Rødt, som lenge har hatt kampen mot profitt innen velferdstjenester som sin fanesak, gleder seg over Arbeiderpartiets forslag.
– Jeg vil ønske Arbeiderpartiet velkommen etter. Det er veldig bra at de nå sier tydelig nei til kommersielle aktører, sier Bjørnar Moxnes i Rødt.
Han påpeker at kommersielle aktører i barnevernet vokser kraftig. Når det er viktig å levere profitt til eierne, er ikke barna lenger i sentrum, hevder Rødt-lederen. I tillegg frykter han at kravet om effektivitet kan gå utover det faglige, samt arbeidsvilkårene for de ansatte.
– Dette må stoppes. De undergraver retten til fast ansettelse og misbruker turnusordninger for å holde lønnsutgiftene ned. Nå har Stortinget muligheten til å sikre at hver krone bevilget til barnevern faktisk kommer barna til gode, sier han og oppfordrer Krf til å spille på lag i denne saken for å sikre flertall.
Slik jobber ansatte i private barnevernsinstitusjoner «gratis»
Har trua på stortingsflertall
Forslaget skal nå behandles i Stortingets familie- og kulturkomite. For at det skal gå gjennom i Stortinget, trenger Arbeiderpartiet flertall. Det får de ved å få Kristelig Folkeparti med på laget, noe Henriksen har stor tro på at vil skje.
– Vi er avhengige av KrF. Men da de er opptatt av de ideelle organisasjonenes stilling, tror vi de vil vurdere dette forslaget på en positiv måte. Derfor har jeg en forventning om at stortingsflertallet vil være enig i at dette er riktig retning å gå, sier hun.
Arbeiderpartiet har også gjort bakgrunnssjekken om dette lar seg gjøre rent juridisk. I 2016 vedtok nemlig næringskomiteen for offentlige anskaffelser at det er mulig å reservere kontrakter til fordel for ideelle organisasjoner innen helse- og sosialfeltet. Dette er basert på en dom fra EU-domstolen. Dette mener Ap åpner for at barnevernet kan utlyse anbud eller inngå langvarige kontrakter med ideelle organisasjoner innen barnevernet.
Dette er Arbeiderpartiets forslag
• Regjeringen skal sikre at barnevernsinstitusjoner drives av det offentlige og ideelle aktører, og å legge fram en plan for gradvis opptrapping av offentlig og ideelt eierskap og drift av institusjonsplasser i barnevernet.
• Regjeringen skal utrede hvordan kommersielle aktører kan fases ut av øvrige deler av barnevernet, slik at hele barnevernet drives i offentlig og ideell regi.
• Forslaget er undertegnet Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Anette Trettebergstuen, Kari Henriksen og Fredric Holen Bjørdal.