JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De tjener fett på søppel, barnehager, barnevern og eldreomsorg

Se samlet oversikt over inntekt blant leverandører av velferdstjenester

GODT BETALT I TOPPEN: Mens søppelkaoset pågikk i Oslo og renovatørene jobbet ulovlig harde dager, tjente eieren Jonny Enger mer enn ei full renovatørlønn i uka.

GODT BETALT I TOPPEN: Mens søppelkaoset pågikk i Oslo og renovatørene jobbet ulovlig harde dager, tjente eieren Jonny Enger mer enn ei full renovatørlønn i uka.

Werner Juvik

De ble rammet av konkurs og søppelkaos, men tjente godt likevel. Veireno-sjef Jonny Enger: 20 millioner kroner. RenoNorden-direktør Fredrik Eldorhagen: Fem millioner kroner.

2017103113050020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Verken konkurser, kaos eller oppsigelse av avtaler har hatt nevnverdig påvirkning på topplønningene i selskaper som leverer tjenester til det offentlige. Sjefene for innsamling av avfall er i inntektstoppen, mens barnevernsmarkedet har hatt den største avkastningen. For hjemmetjenester holder Orange-helse-direktør Nils Kristian Paulsen stand med en tosifret millioninntekt til tross for tap av kontrakter.

Tok ut lønn på 20 millioner

Tidligere Veireno-direktør Jonny Enger ligger i inntektstoppen over private leverandører av tjenester til det offentlige, med ei inntekt på litt over 20 millioner kroner, viser skattelistene for 2016. Jonny Engers renovasjonsselskap gikk konkurs fem måneder etter at han overtok avfallsinnsamlingen i Oslo. Før det hadde selskapet hans levert renovasjonstjenester til ti kommuner i Vestfold og en firedel av Oslo.

(PRESISERING: Inntekt fra skattelistene er ikke det samme som lønn fra de respektive selskap. Flere av topplederne har inntekt fra annen virksomhet og aksjesalg)

Avtalen med Veireno burde aldri vært inngått

Gigant konkurs

Samtidig som Oslo og Veireno slet med søppelkaos, slet RenoNorden med økonomien. Giganten hadde renovasjon i 140 norske kommuner på det meste. Etter flere år med utbyttefest etterfulgt av dårlig kalkulerte kontrakter, var selskapet avhengig av bankenes velvilje for å drive videre. Det norske selskapet og morselskapet gikk konkurs.

Fredrik Eldorhagen styrte butikken fram til april 2016, og hadde totalt en inntekt på fem millioner kroner i fjor. Hans etterfølger Ingrid Therese Tjøsvold hadde en inntekt på 2,5 millioner kroner, mens konsernsjef det siste året før konkursen, Harald Rafdal, hadde en inntekt på 3,9 millioner.

Mellom Enger og Eldorhagen ligger RenoNorden-gründer Svein Morten Sørensen, som i dag er medeier og direktør i NordRen. Selskapet hans overtar nå store deler av markedet etter RenoNorden-konkursen. Sørensen hadde i fjor en inntekt på ti millioner kroner. Dette kommer hovedsaklig fra eiendomsinvesteringer som han startet med etter at han solgte seg ut av RenoNorden. Selskapet NordRen har foreløpig hatt liten aktivitet, og herfra tok han kun ut 106.000 i fjor.

Sørensen startet NordRen sammen med de to andre gründerne, etter at han solgte seg ut av RenoNorden.

Norsk Gjenvinning renovasjon står for avfallsinnsamling i 36 norske kommuner og har vært gjennom et år uten problemer. Det er eneste selskap av de store der direktøren hadde inntekt på under millionen.

Eierne tok ut flere hundre millioner før søppelgigant gikk konkurs

Toppinntekt i renovasjon

Jonny Enger, Veireno: Inntekt 20 millioner, formue 317.095

Svein Morten Sørensen, NordRen-direktør og RenoNorden-gründer: Inntekt 10 millioner, formue 84 millioner.

Fredrik Eldorhagen, RenoNorden-direktør 2014-2016: Inntekt 5 millioner, formue 3 millioner.

Ingrid Therese Tjøsvold, RenoNorden-direktør 2016-2017: Inntekt 2,5 millioner, formue 6,5 millioner.

Konsernsjef RenoNorden ASA, Harald Rafdal: Inntekt 3,9 millioner, formue 6,5 millioner.

Norsk Gjenvinning renovasjon, direktør Jørgen Nikolai Pettersen: Inntekt 957.280 kroner.

Roger og Kristian Adolfsen har for lengst plassert seg i formuetoppen over leverandører av offentlige tjenester. Adolfsen-brødrene henter inntekt fra barnehager, pasienthotell, sykehjem og asylmottak.
Samlet passerte brødrenes Adolfsens formue en halv milliard kroner i fjor. Inntektene deres var på henholdsvis 8,3 og 13,2 millioner kroner.

Roger og Kristian Adolfsen har for lengst plassert seg i formuetoppen over leverandører av offentlige tjenester. Adolfsen-brødrene henter inntekt fra barnehager, pasienthotell, sykehjem og asylmottak. Samlet passerte brødrenes Adolfsens formue en halv milliard kroner i fjor. Inntektene deres var på henholdsvis 8,3 og 13,2 millioner kroner.

Tri Nguyen Dinh

Adolfsen-brødrene passerte halv milliard

Roger og Kristian Adolfsen har for lengst plassert seg i formuetoppen over leverandører av offentlige tjenester. Adolfsen-brødrene henter inntekt fra barnehager, pasienthotell, sykehjem og asylmottak.

Samlet passerte brødrenes formue en halv milliard kroner i fjor. Inntektene deres var på henholdsvis 8,3 og 13,2 millioner kroner.

Overfører skattepenger til private formuer

Nytt gull i barnevern

Få bransjer har vært mer lønnsomme enn barnevern de siste åra. Samtidig har utenlandske oppkjøpere kastet seg inn i markedet, slik at det nå er hovedsakelig fire store aktører som leverer barneverntjenester: Aleris, Humana, Team Olivia og Aberia.

Svein Espen Lilleberg og Therese Sofie Rieber-Mohn startet Connexa barnevern, som på slutten av året ble kjøpt opp av svenske Team Olivia. Lilleberg plasserer seg i lønnstoppen med 4,5 millioner kroner i fjor. Han jobber i dag som barnevernsleder for Nordre Land kommune, som har leid ham inn gjennom Connexa til en pris på 275.000 kroner i måneden.

Svenskeide Aleris Ungplan & BOI er største private operatør i norsk barnevern. Med en omsetning på nær to milliarder og et resultat på over 100 millioner kroner i fjor, var barnevern den mest innbringende plattformen i selskapet i fjor.

Aleris Ungplan & BOI, daglig leder Erik Runde Sandøy: Inntekt 2,9 millioner.

Aleris Ungplan & BOI, daglig leder Erik Runde Sandøy: Inntekt 2,9 millioner.

Werner Juvik

«Jeg har blitt vant til kritikken om å være velferdsprofitør»

Topplønner i barnevern

Svein Espen Lilleberg, Connexa/Team Olivia: Inntekt 4,5 millioner.

Therese Sofie Rieber-Mohn, direktør Connexa/Team Olivia: Inntekt 1,3 million, formue 16 millioner.

Team Olivia Norge, direktør Kjetil Ørbeck: Inntekt 1,4 million.

Aleris Ungplan & BOI, Aleris-direktør Erik Rune Sandøy: Inntekt 2,9 millioner.

Aleris konsernsjef Pål Christian Stange: Inntekt 3 millioner, formue 6,7 millioner.

Aberia (Norlandia), konsernsjef Nina Torp Høiseter: Inntekt 3,6 millioner.

Aberia Ung, direktør Trine Bakkeli: Inntekt 1,5 million.

Humana, direktør Mona Lien: Inntekt 1,4 million, formue 1,9 million.

(Erik Rune Sandøy er direktør for divisjonen Aleris Omsorg Norge som er en organisering av Aleris Omsorg AS og Aleris Ungplan & BOI AS i tillegg til Aleris Omsorg Sverige)

Hadde ingen økonomiske motiver

Hans Jacob Sundby og kona Randi Sundby passerte de fleste og ble blant landets største barnehageeiere i fjor. Selskapet Læringsverkstedet kjøpte opp 50 barnehager, åpnet fire og drifter nå totalt 160 barnehager. Det er nesten like stort som FUS-barnehagene (171). Selskapet tar seg av 12.000 barn daglig og har 4000 ansatte.

Til utdanning.no sier Sundby at det aldri lå noe økonomisk motiv bak etableringen. Han understreket også at lønna ligger i det lavere sjikt, omsetningen i selskapet tatt i betraktning.

Han hadde i fjor en lønn på fire millioner, mens Randi Sundby hadde 3,3 millioner kroner i lønn. Paret hadde en samlet formue på 42,4 millioner kroner.

Barnehagelønna deres er i samme sjikt som lønna til daglig leder i Borg barnehager og styreleder i Private barnehagers landsforbund, Eirik Husby, som er oppført med en inntekt på 3,4 millioner i fjor.

– Vi burde heller diskutere kvalitet enn utbytte, kommenterte Husby overfor Utdanning.no tidligere i år.

Topplønner i barnehagene

Trygge barnehager (FUS barnehager): Eies av familien Sævereid/Aase, som samlet har en formue på rundt 100 millioner kroner.

Sigurd Aase: Inntekt 5,3 millioner, formue 5,8 millioner

Eli Sævereid: Inntekt 2,2 millioner, formue 22,2 millioner.

Læringsverkstedet, direktør Hans Jacob Sundby: Inntekt 4 millioner, formue 25 millioner.

og Randi Sundby: Inntekt 3,3 millioner, formue 17 millioner.

Borg barnehager, direktør Eirik Husby: Inntekt 3,4 millioner, formue 0 og medeier Egil Nicolaysen: Inntekt 2,8 millioner, formue 20 millioner.

Nye oppkjøpsfond bak sykehjemmene

Unicare ble kjent for fire år siden. Da begynte selskapet å vinne sine første anbud etter at investor Tom Tidemann-Andersen og Una Aas hadde overtatt Caremas virksomhet i Oslo. Etter to års drift solgte paret halvparten for 52 millioner til Icon Capital som opprettet selskapet IC Care i forbindelse med oppkjøpet. I fjor kom det britiske oppkjøpsfondet G Square med helseinvesteringer som spesialfelt, inn på eiersiden og kjøpte ut IC Care. IC Care realiserte et utbytte på 304 millioner kroner etter salget.

Utover Unicare og Nordlandia drives sykehjemmene hovedsakelig av de svenske velferdskonsernene Aleris og Attendo i tillegg til offentlig drift.

Aleris omsorg hadde en omsetning på i overkant av en halv milliard kroner i fjor, men et knapt overskudd på seks millioner. Det totale resultatet for sykehjemsdrift, barnevern og helsetjenester, var på 143 millioner kroner. Attendo omsorg omsatte for 163 millioner.

Hevder Unicare løper fra ansavret for ansattes lønn

Topplønninger i sykehjem og hjemmetjenester

Unicare: Eier Una Aas: Inntekt 1,4 millioner, formue 9,9 millioner, eier Tom Erik Tidemann-Andersen: Inntekt 2,1 millioner, formue 20,4 millioner.

Unicare-direktør Janne Sonderud: Inntekt 1,2 millioner.

Aleris omsorg: Direktør Ingvild Lemme Kristiansen: Inntekt 1,4 million.

Attendo omsorg: Direktør Ammy Ingrid Whelin lønnes i dag fra Sverige. Siste gang hun ble lønnet over norske regnskaper i 2013, fikk hun 6,6 millioner kroner for jobben.

Sykehjemsetaten i Oslo: Etatsdirektør Helge Jagmann: Lønn 1,3 million.

De som blir i jobben straffes med dårligere lønn

Orange-direktør fortsatt konge

Orange-direktør Nils Kristian Paulsen er fortsatt konge over hjemmetjenester, selv med mye motvind og politisk flertall som tar tjenesten tilbake. Selskapet hans omsetter for rundt 200 millioner kroner i året.

Inntekt 10 millioner, formue 129 millioner.

Helseforetakene sier opp avtale med Orange Helse

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy