JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2017:

På St. Hanshaugen omsorgssenter har nyansatte helsefagarbeidere høyere timelønn enn dem som har vært der lenge

- Det føles ikke riktig at nye folk tjener mer enn de som har vært her i mange år, sier tillitsvalgt Beth Nordahl (i midten). Her flankert av Ana Simic, Fozia Nazir, Loraine Ignacio, Faisa Ismail og Ronizza Mangaya-ay.

- Det føles ikke riktig at nye folk tjener mer enn de som har vært her i mange år, sier tillitsvalgt Beth Nordahl (i midten). Her flankert av Ana Simic, Fozia Nazir, Loraine Ignacio, Faisa Ismail og Ronizza Mangaya-ay.

Karin E. Svendsen

De gamle traverne sier de får dårligere råd for hvert år.

2017042410374120230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

I et brev til det kommersielle omsorgsfirmaet Unicare har seks helsefagarbeidere ved St. Hanshaugen omsorgssenter i Oslo uttrykt sin misnøye med arbeidsgiverens lønnspolitikk.

De føler seg snytt fordi de har en timelønn som ligger mellom 20 og 30 kroner under det nyansatte tilbys.

Nå kan fagarbeidere søke sykepleierstudier

Lang fartstid

De seks, som har arbeidet på sykehjemmet i Oslo mellom to og 16 år, skriver:

«Vi er alle helsefagarbeidere med lang fartstid på St. Hanshaugen omsorgssenter. Da er det trist og ganske demotiverende å se at nye pleiere hos oss, ofte med mindre erfaring og ansiennitet, oppnår bedre lønnsbetingelser».

– Jeg arbeider med helt nye assistenter som tjener mer enn meg, forteller Fozia Nazir, helsefagarbeider med 16 år bak seg på Oslo-sykehjemmet.

– Jeg tjener tre til fire kroner mer i året nå enn jeg gjorde da jeg begynte, sier Ronizza Mangaya-ay. Hun har arbeidet her siden 2008 og sier hun merker på lommeboken at verdien av lønna har gått ned i løpet av de ni årene.

Snart begynner 33 helsefagarbeidere på sykepleierstudiet

– Opp til Fagforbundet

Trude Hjelset, som var daglig leder ved St. Hanshaugen omsorgssenter fram til april 2017, skriver i sitt svar på brevet at Fagforbundet i fjor valgte like store lønnsøkninger til alle medlemmer.

Hun mener det er opp til forbundet å forhandle fram ulike lønnstillegg slik at forskjellene blir utjevnet i årets lønnsoppgjør.

Urd Bjerke er tillitsvalgt for de ansatte ved Unicares seks sykehjem i Oslo. Hun tviler på at potten som skal fordeles ved de lokale forhandlingene i år, er stor nok til å jevne ut forskjellene helt. Hun understreker imidlertid at Fagforbundet ønsker å heve dem som tjener minst.

– Helsefagarbeiderne må få mer å si

Tjener mer andre steder

Fozia Nazir hadde 100 prosent stilling på St. Hanshaugen omsorggsenter, men har gått ned til 70 prosent.

– Jeg klarte meg ikke på lønna her, så nå arbeider jeg 30 prosent på Ullevål, forteller hun.

De seks helsefagarbeiderne opplyser at mange har sluttet på St. Hanshaugen på grunn av lav lønn.

På spørsmål om hvorfor hun selv fortsetter, svarer Fozia Nazir:

– Jeg har jo halve livet mitt her, og jeg trives veldig godt.

Store lønnsforskjeller mellom kommunale og kommersielle sykehjem

Privat drift siden 2008

Driften av St. Hanshaugen sykehjem ble lagt ut på anbud i 2008.

Det var det svenske omsorgsselskapet Carema som vant anbudskonkurransen og driftet sykehjemmet fram til 2012. Da kjøpte Unicare kontraktene for St. Hanshaugen og to andre sykehjem i Oslo. Selskapet driver nå seks sykehjem i hovedstaden i tillegg til blant annet hjemmetjenester og barnevern.

Tillitsvalgt Urd Bjerke opplyser at lønnsforskjellene mellom nyansatte og de som har arbeidet lenge, er størst ved St. Hanshaugen og Hovseter, fordi de har vært drevet privat lengst.

Helsefagarbeidere opprørte over «urettferdige» turnuser

– Gapet øker hvert år

Etter at lønnsoppgjøret sentralt er ferdig, starter nå en rekke lokale lønnsforhandlinger, også kalt B-delsforhandlinger.

Beth Nordahl, aktivitør og lokal tillitsvalgt på St. Hanshaugen, sier at de i tidligere år har forhandlet om knapper og glansbilder i de lokale forhandlingene.

– Det vi får lokalt, monner ingen ting. Gapet mellom dem som arbeider på kommunale sykehjem og oss, øker for hvert år som går, sier hun.

– Skit i måla, la oss gå for kvalitet

– Ikke rekrutteringsproblemer

Fagbladet har i lengre tid forsøkt å få svar fra arbeidsgiversiden på hva som ligger bak lønnspolitikken de seks helsefagarbeiderne reagerer på, uten å lykkes.

Direktør i Unicare omsorg, Janne Sonerud, kan imidlertid avkrefte spekulasjonen i om det er rekrutteringsproblemer som er årsaken til at nyansatte helsefagarbeidere får tilbud om høyere lønn enn dem som har vært der lenge.

Sonerud sier at de ikke opplever problemer med å rekruttere helsefagarbeidere, men at det er litt vanskeligere å få nok sjukepleiere.

Bent Høie glemte helsefagarbeiderne i Stortinget

Mannen drar fra kona lønnsmessig

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy