Frivillige i eldreomsorgen:
Eldreomsorgen trenger frivillig arbeid for å heve kvaliteten
NØDVENDIG BINDELEDD: - Frivillig arbeid går ikke av seg selv, sier Rosita Eliassen (t.v.) fra Sørum. Marianne Lillebø fra Vestby er enig.
Karin E. Svendsen
Sørum og Vestby satser og lykkes. - Frivillig arbeid går ikke av seg selv, mener Rosita Eliassen og Marianne Lillebø.
karin.svendsen@fagbladet.no
De frivillige i Sørum følte seg ikke velkommen når de steppet opp for å bidra med aktiviteter på sykehjemmet. De ansatte hadde ikke tid til å ta skikkelig imot dem.
Det var situasjonen i Sørum kommune før de bestemte seg for å satse på frivillig arbeid. Hjelpepleier Rosita Eliassen har nå 70 prosent stilling som frivilligkontakt på Søvald bo- og behandlignssenter i Akershus-kommunen.
• Her ønsker alle partier eldreomsorg i kommunal regi
Trenger koordinator
– Den viktigste suksessfaktoren er en frikjøpt koordinator, mener Rosita Eliassen. I går presenterte hun frivillighetsarbeidet i Sørum på et dialogseminar i Fagforbundets lokaler i Oslo. Hele landet, mange yrkesgrupper og organisasjoner var representert gjennom de nesten 100 deltakerne.
Eliassen føler nå at hun arbeider på lag med resten av personalet, og det er blitt lettere å få de frivillige til å gjøre en innsats.
– Vi satser særlig på ungdom. Et valgfag for tiende-klassingene heter Innsats for andre. Mange av elevene kommer da hit til sykehjemmet, forteller hun.
• Her står byråden i puben på et kommunalt sykehjem
Aktivitøren gjorde susen
Nina Simonsen og Marianne Lillebø fra Vestby kommune kan også fortelle om store endringer etter at de prioriterte arbeidet med frivillige. Simonsen sa det hele var litt kaotisk for noen år siden.
– Ingen informerte, veiledet eller stilte krav til de frivillige, forteller hun.
• Foreslår kvalitetspakke for sykehjemmene
Den store endringen kom da Marianne Lillebø begynte som aktivitør. Hun informerer de frivillige, gir dem opplæring og følger dem opp.
– Nå føler de frivillige seg tryggere. De vet de hva de skal gjøre. Og pasientene våre har fått hevet livskvaliteten takket være deres innsats, sier Simonsen. Derfor ser vi på dagens aktivitetsplan hver morgen, og snakker med pasientene om hva vi skal være med på mens vi sitter rundt frokostbordet.
• Frivillige skaper livsglede i Trondheim
Står gjerne opp om morgenen
Hjelpepleieren med neste 30 års erfaring kan fortelle om pasienter som ellers helst ikke ville stå opp, er ivrige etter å komme i gang når et meningsfullt aktivitetstilbud venter dem.
Aktivitøren selv, Marianne Lillebø, sier at uten de frivillige kunne hun kanskje ha tilbudt ti prosent av alle de aktivitetene hun nå kan gi pasientene.
– Nå har vi en aktivitet nesten hver dag.
Mange årsverk
Frivillige står for om lag 115.000 årsverk. Foreldre som blant annet steiker vafler og selger lopper står for den største innsatsen. Frivillig arbeid i eldreomsorgen utgjør bare cirka ti prosent.
I tillegg kommer den uformelle omsorgen som pårørende utfører, beregnet til 100.000 årsverk.
• Abonner på nyhetsbrevet vårt
Veien videre
Deltakerne på dialogseminaret brukte den siste halvparten av dagen på gruppearbeid. En konklusjon fra flere grupper var at en frivilligkoordinator er nødvendig for å skape god kontakt mellom personalet, pasienter, pårørende og individer og samfunn utenfor institusjonen. Også skolering av koordinatorer trengs.
Dialogseminaret ble arrangert av Fagforbundet i samarbeid med Verdighetssenteret, Nasjonalforeningen for folkeghelse, Pensjonistforbundet og Landsorganisasjonen for hjerte- og lungesyke. I april arrangerer de samme organisasjonene Verdighetskonferansen - Kreativ omsorg 2017 i Bergen.