JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannlig barnehageansatt pågrepet for voldtekt av barnehagebarn (5): – Det er viktig å ikke tie når det skjer overgrep i barnehagen, sier tillitsvalgt

ÅPENHET MÅ TIL: Kristian Meyer er hovedtillitsvalgt for barnehage og skole i Bergen kommune. Han tror på samlinger, og diskusjoner og åpenhet når overgrepssaker dominerer nyhetsbildet.

ÅPENHET MÅ TIL: Kristian Meyer er hovedtillitsvalgt for barnehage og skole i Bergen kommune. Han tror på samlinger, og diskusjoner og åpenhet når overgrepssaker dominerer nyhetsbildet.

Eivind Senneset

Taushet er ikke løsningen når overskriftene i avisene er preget av overgrep i barnehage og kommentarfeltene flommer over med meninger om at menn ikke bør jobbe med barn. Det mener hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Bergen kommune Kristian Meyer.

2019021211544020190410203756

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Som hovedtillitsvalgt i Bergen kommune og vara i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst (YKKO), står Kristian Meyer midt i en ny overgrepssak i Bergen.

Han vil ikke tie stille.

– Åpenhet er viktig. Vi må snakke om dette, skape nettverk og sette ord på uroen og usikkerheten når slike saker pågår i media, sier Meyer.

• Skifter bleier med åpen dør

Forrige uke ble en mannlig barnehageansatt i 30-årene pågrepet for voldtekt av et barnehagebarn (5). Nå er han fengslet i fire uker. Overgrepssaken er en av flere som har rystet Bergen de ti siste årene. I oktober 2017 ble en mannlig barnehageassistent dømt til ti års forvaring for overgrep på syv barnehagegutter, skriver Bergensavisen.

Lokale og nasjonale treff

Etter overgrepssaken for to år siden har YKKO i Fagforbundet tatt initiativ til årlige nasjonale samlinger for menn som jobber i barnehage.

– Vi har også egne samlinger for menn i offentlige barnehager i Bergen kommune. Vi har byråden med oss og de ansatte får permisjon med lønn for å delta.

Meyer fra Fagforbundet og en hovedtillitsvalgt fra Utdanningsforbundet har satt ned en arbeidsgruppe av mannlige ansatte bestående av assistenter, barne- og ungdomsarbeidere, pedagogiske ledere og styrer.

Neste måned skal de ha en samling for ansatte i Bergen kommune hvor en styrer og kollega fra en barnehage som har stått i en slik situasjon kommer og forteller om sine erfaringer.

Enormt samhold blant menn i barnehage

– Vi vil gjerne beholde menn og få dem til å stå i oppgavene selv om det nå er en ny overgrepssak.

Meyer sier han merker et enormt samhold når de har samlinger. Flere mannlige ansatte føler på skammen ved å ha valgt et slik omsorgsyrke.

• Menn føler seg mistenkeliggjort i barnehagen

– Det er et alvorlig tema. Derfor er det viktig at arbeidsgiver, Fagforbundet og den yrkesfaglige seksjonen har dette oppe som tema med jevne mellomrom. Vi må samles og snakke slik at vi klarer å beholde mennene i barnehagen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy