JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord er en av tre fra fagbevegelsen som skal være med å lage nytt Ap-program

Are Tomasgard, Mette Nord og Mads Wiik Kleven skal være med å utforme Arbeiderpartiets partiprogram for perioden 2021-2025.

Are Tomasgard, Mette Nord og Mads Wiik Kleven skal være med å utforme Arbeiderpartiets partiprogram for perioden 2021-2025.

Nå starter Ap arbeidet med nytt program før stortingsvalget i 2021. – Det var viktig for meg å ha Fagforbundet med i programkomiteen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

2019103115190020230821171436

helge@lomedia.no

Sentralstyret i Arbeiderpartiet har nå satt ned komiteen som skal utarbeide forslag til partiprogram for stortingsperioden 2021–2025. Jonas Gahr Støre skal lede komiteens arbeid, og den har sitt første møte den 14. november.

To medlemmer fra Fagforbundet

Komiteen har tre medlemmer fra LO. Mette Nord er leder av LOs desidert største forbund, Fagforbundet, og sitter i Aps sentralstyre.

– Mette er en av de i Norge som har best kompetanse og størst oversikt over hele helse – og sosialsektoren. Det var viktig for meg å ha Fagforbundet med i komiteen, og med Mette får vi ikke bare med det fagligpolitiske samarbeidet, men også god detaljkunnskap og god vurderingsevne, sier Jonas Gahr Støre.

Mette Nord om Nav-skandalen: – Dette må være den største og mest alvorlige systemsvikten i norsk historie

Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth har også fått plass i komiteen. Før stortingsvalget i 2017 var hun fylkesrådsleder i Troms fylkeskommune for Arbeiderpartiet. Hun er leder av Troms Arbeiderparti og medlem i Fagforbundet Troms.

{f1}

Arbeid og næring

Are Tomasgard er tidligere Ap-ordfører fra Sørum og sitter i LO-ledelsen. Han har bakgrunn fra Industri Energi.

– Are vil representere LO i programkomiteen og vil derfor få en sentral og viktig rolle. Han har erfaring både som ordfører for Arbeiderpartiet og som fagoperatør på Sinken i Odda, og denne bakgrunnen og engasjementet hans for både klimaomstilling og industriutvikling gjør at han vil bli viktig for oss når vi skal utvikle politikken som må til for å gjennomføre en rettferdig omstilling, sier Støre.

AUF-leder Ina Rangønes Libak sitter i komiteen. Les Fagbladets portrett av henne her.

Fra grasrota

Mads Wiik Kleven er et mer ubeskrevet blad i partisammenheng. Han er 36 år gammel, arbeider på distriktskontoret til Fellesforbundet i Hordaland. Han har vært klubbleder i Veidekke, og tidligere leder av Unionen Fagforening og LO Bergen og Omland. Han kommer fra bygningsbransjen.

– Mads representerer Fellesforbundet og er en usedvanlig dyktig fagforeningsmann, som jeg er glad for at vi får med oss på laget. Det var viktig for meg å ha industrien representert i programkomiteen, og Mads tar med seg viktige perspektiver fra fagbevegelsen og fra sin bakgrunn i byggebransjen inn i arbeidet, forklarer Ap-lederen.

LO-sjefen: Ap må være vanlige folks interesseparti

Wiik Kleven har tidligere vært medlem av forbundsstyret i Fellesforbundet og har partibakgrunn som leder av Fagbevegelsens partilag i Bergen.

Han har selvsagt gjort seg noen tanker om det viktige arbeid som skal gjøres i programkomiteen.

– Det viktigste for meg blir å bidra til å sikre en god politikk innen arbeidsliv og næringspolitikk.

– Vi må forsøke å skape en god omstillingspolitikk opp mot klimaspørsmålet. Vi må unngå at oljepolitikken og klima blir to motpoler. Vi må ha en omstillingen samtidig som vi holder folk i jobb, sier Mads Wiik Kleven.

Nå åpner Støre døra for MDG: Klima blir den viktigste saken til valget 2021

– Blir det en fight mellom industrien og AUF?

– Vi må klare å ha gode diskusjoner og samtidig være i stand til å skape en felles plattform. Alle er opptatt av å ha en jobb å gå til. Men det blir selvfølgelig et spennende og viktig arbeid, mener Wiik Kleven.

Tempo på omstilling

For Ap-leder Jonas Gahr Støre er målet med programarbeidet klart.

Jonas Gahr Støre kaller trygdesaken for en skandale

– Vi skal utvikle politikk som kan gi oss et mer rettferdig samfunn, som gjør det mulig å leve gode liv i hele landet, som sørger for trygge og gode jobber, og som får opp tempoet på klimaomstillingen uten at folk hektes av. Det er en formidabel oppgave. Men med denne gjengen har jeg tro på at vi klarer det, sier Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Komiteen skal levere et helhetlig utkast til program på høring i organisasjonen innen 10. oktober 2020, og sitt endelige utkast til program til sentralstyret innen 10. januar 2021.

– Nå skal vi ut og lytte til folk i hele landet, samle innspill i partiorganisasjonen og fagbevegelsen og sammen finne gode svar på de utfordringene folk møter i hverdagen sin. Det gleder jeg meg til, og de to siste dagene jeg har vært i Agder i møter med skole, arbeidsplasser, lokale partilag og fagforeninger, har vært en god start, sier Støre.

Her er hele komiteen:

Jonas Gahr Støre (leder av komiteen, partileder og stortingsrepresentant)

Ina Rangønes Libak (AUF-leder)

Cecilie Myrseth (stortingsrepresentant)

Are Tomasgard (LO)

Bjørnar Skjæran (nestleder i Ap)

Ingvild Kjerkol (stortingsrepresentant)

Mette Nord (Fagforbundet)

Fredric Holen Bjørdal (stortingsrepresentant)

Tom Kalsås (gruppeleder fylkesting)

Mads Wiik Kleven (Fellesforbundet)

Gro Bråten (gruppeleder fylkesting)

Anne Rygh Pedersen (ordfører)

Lozan Balisany (sykepleierstudent)

Tonje Brenna (fylkesrådsleder)

Wasim Zahid (lege og kommunestyremedlem)

Masud Gharahkhani (stortingsrepresentant)

Rina Mariann Hansen (byråd)

Sigbjørn Johnsen (tidligere statsråd)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy