JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jonas Gahr Støre kaller trygdesaken for en skandale

Ole Palmstrøm, montasje Per Flakstad

En mann fra Vestfold fikk i 2016 over to måneder i fengsel for trygdesvindel. Han sier til VG at han håper han er blant de rammede i Nav-skandalen. – Dette er en skandale, mener Jonas Gahr Støre.

2019102910030020230821171436

Ap-leder Jonas Gahr Støre legger ikke fingrene imellom: – Saken om at flere titalls mennesker er uriktig dømt for trygdesvindel, er en skandale, sier han i en uttalelse på Facebook.

– Uskyldige mennesker har fått livet snudd på hodet – mange er dømt til fengselsstraff, enda flere har mistet støtte de etter regelverket skulle ha fått, legger han til.

LO-advokat advarte mot Nav-skandalen

Han får støtte fra SV-leder Audun Lysbakken: – Dette er en katastrofe, både for de som urettmessig er rammet, men også politisk. Det handler om livene til folk, sier Lysbakken til NRK.

Han vil kreve at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie umiddelbart redegjør for Stortinget.

– Så lukter det kontrollsak av dette, men først må vi få klarhet i alt som har skjedd, sier Lysbakken til NRK.

Statsråden og Nav innrømmer: 36 trygdemottakere har blitt uriktig dømt til fengsel

Mandag ble det kjent at minst 48 mennesker er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag. 36 av dem ble dømt til fengsel, og den lengste dommen er på åtte måneders fengsel. Rundt 2.400 personer kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg.

– Jeg forventer at statsråden ved første mulige anledning må til Stortinget for å redegjøre, sier leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp) til NRK.

– Jeg forventer at vi så raskt som mulig får renvasket disse som er uskyldig dømt og hvordan man skal gjøre opp for den urett de er utsatt for, sier han videre.

{f1}

Dømt til 75 dagers fengsel

Vestfoldmannen ble dømt til 75 dagers fengsel etter å ha fått utbetalt arbeidsavklaringspenger fra Nav samtidig som han i perioder oppholdt seg i Spania. Soningen skjedde over ett år etter at han hadde tilbakebetalt godt over 300.000 kroner til Nav, skriver VG.

– Jeg satt inne i to måneder. Det var traumatisk for en mann på over 60 år, sier mannen til avisen.

VG kan ikke slå fast om Vestfold-mannen er en av de rammede, men to advokater har gått gjennom dommen hans på forespørsel fra avisen, og de sier at han kan være blant dem.

Mannen fra Vestfold ga en uforbeholden tilståelse i et rettsmøte. I dommen mot mannen står det at han har «handlet grovt uaktsomt og med vinnings hensikt». Han sier han tilsto fordi politiet anbefalte han å gjøre det. Han sier han kom til møtet uten en advokat fordi han ikke hadde penger til å engasjere en.

Den dømte Vestfold-mannen sier han vil kreve erstatning, både for summen som ble innbetalt og for fengselsoppholdet.

På en pressekonferanse mandag opplyste riksadvokat Tor-Aksel Busch at det kan være grunnlag for erstatningskrav. Nav opplyser også at de som er rammet av at regelverket er tolket feil, kan ha krav på kompensasjon.

– Viktig å rydde opp

– Det er helt grunnleggende for tilliten til rettsstaten at det ryddes opp i dette. Vi forventer at regjeringen og Nav deler all informasjon om hvordan dette kunne skje, og at Stortinget får en grundig gjennomgang av saken. Og like viktig: Alle som er rammet, må få oppreising og en dyp beklagelse, sier Jonas Gahr Støre.

Mandag opplyste Nav og Arbeids- og sosialdepartementet at rundt 2.400 personer kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg.

– Det kan være veldig mange saker hvor det ikke er blitt en straffesak, hvor man likevel har krevd penger tilbake urettmessig, og det vil dreie seg om flere tusen saker, sier trygdeekspert Olav Lægreid til Dagbladet.

Han mener 2.400 saker høres altfor lavt ut og antyder at vi foreløpig bare har sett toppen av et isfjell.

– Bare Trygderetten har behandlet 250 saker siden 2012, hvor en stor andel trolig kan spores tilbake til opphold i EØS-land. Da kan du si at det er ti ganger så mange i Nav klageinstans, og det er bare cirka 10 prosent som klager i utgangspunktet, forklarer Lægreid.

Dommere og advokater beklager

Både Marius Dietrichson i Advokatforeningen og Wiggo Storhaug Larssen i Den norske Dommerforening beklager at trygdesvindelsaker har gått igjennom i rettssystemet uten at feilen har blitt oppdaget.

– Det gjør inntrykk på meg at det er så mange som er uriktig straffedømt og som det kan hende at har måttet sone i fengsel, når det nå viser seg at prosessen er urettmessig, sier Marius Dietrichson, leder for forsvarergruppen i Advokatforeningen, til NTB.

Dietrichson sier at han er forbauset over at saken ikke har blitt avklart av Nav tidligere.

– Når det er sagt, skal vi alle klandres. Det gjelder dommere, påtalemyndigheten og også oss forsvarere. Vi må også ta vår del av ansvaret for at saker som dette har kunnet gå gjennom rettsapparatet uten at feilen har blitt oppdaget. Det beklager jeg, sier han.

Fakta: Dette er trygdeskandalen

• 2012: EUs nye trygderegler (trygdeforordning) blir en del av norsk trygderett. Artikkel 21 sier at de som mottar sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger kan motta ytelsene selv om de oppholder seg midlertidig i et annet europeisk land. Nav holder fast på en streng regelforståelse om at mottakerne som hovedregel må oppholde seg i Norge for å få ytelsene.

• Juni 2017 til mars 2018: Trygderetten avsier flere dommer i klagesaker, der det slås fast at Nav praktiserer reglene feil. Sakene blir sendt tilbake til Nav. Nav endrer ikke praksis.

• Desember 2018: Trygderetten varsler Nav klageinstans om at den ville be EFTA-domstolen avgi en rådgivende uttalelse om tre pågående saker som gjelder artikkel 21.

• 20. desember 2018: Nav varsler Arbeids- og sosialdepartementet om saken.

• Januar 2019: Arbeids- og sosialdepartementet slår fast at Nav ikke kan stanse ytelsene fordi mottakeren midlertidig oppholder seg i et annet europeisk land.

• Mars 2019: Departementet sier seg enig i at praksisen må endres for saker framover i tid. På et tidspunkt etter dette beslutter Nav å vurdere praksis for alle midlertidige opphold i et annet europeisk land og gjennomgå tidligere saker.

• Oktober 2019: Riksadvokaten, som har ansvaret for påtalemyndigheten, varsles om feilen. Soningen blir avblåst for én person som var på vei til å sone en dom for trygdesvindel. Etterlysningen av tre personer trekkes tilbake.

• 28. oktober: Nav-direktør Sigrun Vågeng, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og riksadvokat Tor-Aksel Busch innkaller til pressekonferanse om saken. Det blir kjent at minst 48 mennesker er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag. 36 av dem ble dømt til fengsel, og den lengste dommen er på åtte måneders fengsel. 2.400 personer kan ha fått urettmessige pengekrav mot seg.

Kilder: Brev fra Nav og Trygderetten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy