JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseministeren tar første stikk

Bent Høie åpnet ny etterutdanning med en nål

Skreddersydd for sykehjem og hjemmetjeneste

SYKEPLIER: Intensivsykepleier Silje Eikemo (li midten) og Lege Gro Helen Dale assisterer helseminister Bent Høie under innsetting av veneflon under åpningen av utdanningstilbudet Akuttmedisinsk  eldreomsorg.

SYKEPLIER: Intensivsykepleier Silje Eikemo (li midten) og Lege Gro Helen Dale assisterer helseminister Bent Høie under innsetting av veneflon under åpningen av utdanningstilbudet Akuttmedisinsk eldreomsorg.

Silje Katrine Robinson

Ny etterutdanning er allerede fullbooket i 2017.

2017010515131320230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Helseminister Bent Høie fikk prøve seg som sykepleier, da han åpnet utdanningstilbudet Akuttmedisinsk eldreomsorg ved å prøve å legge inn en veneflon.

Akuttmedisinsk eldreomsorg er en samlingsbasert etterutdanning som er skreddersydd for å heve nøkkelkompetansen hos helsepersonell ved sykehjem og hjemmetjeneste, ifølge en pressemelding fra Verdighetssenteret, som står bak det nye utdanningstilbudet.

NY UTDANNING: Silje Eikemo (til venstre) og Mona Stautland har utviklet utdanningen og underviser ved Akuttmedisinsk eldreomsorg.

NY UTDANNING: Silje Eikemo (til venstre) og Mona Stautland har utviklet utdanningen og underviser ved Akuttmedisinsk eldreomsorg.

Silje Katrine Robinson

På Råde sykehjem gir de mindre medisin og mer oppmerksomhet til demente

Skal øke kompetansen

Målet med etterutdanningen er å øke kompetansen til helsepersonell i møte med alvorlig og akutt syke gamle, ifølge pressemeldingen.

– Jeg synes det er greit å styrke kompetansen, sier Julie Borch Lindal til Fagbladet. Hun er vernepleier ved et sykehjem på Kleppestø på Askøy utenfor Bergen, og jobber som nattevakt.

Borch Lidal er en av deltakerne på det første kurset, som starter i februar.

– De eldre blir sykere og sykere, og skal samtidig være kortere på sykehus. Terskelen for sykehus skal være høyere, og vi skal gjøre mest mulig på sykehjemmet, sier Borch Lidal, som er medlem i Fagforbundet.

– Det er ofte den beste løsningen for pasienten, sier hun, og forteller om en situasjon som oppsto for en stund siden.

– Forrige gang det var en situasjon, måtte vi gå til en sykehusinnleggelse. Det dreide seg om en infeksjon. I det tilfellet hadde det vært best å ta det på avdelingen, særlig siden pasienten var dement. Med mer kunnskap tror jeg vi klarer mer i framtiden, sier hun.

Bent Høie glemte helsefagarbeiderne i stortingsinnlegg

Både erfarne og nyutdannede trenger kompetanse

Fokus i undervisningen vil være på å gjenkjenne sykdomsforverring, sette i gang riktige tiltak til rett tid og mestre avanserte prosedyrer og håndtering av medisinsk-teknisk utstyr. Etisk refleksjon vil være sentralt under hele utdanningen, heter det.

– Vi ser at både nyutdannede og erfarne helsepersonell i eldreomsorgen har behov for å øke sin kompetanse innen akutt sykdom og prosedyrer. Vår målgruppe er primært ansatte i eldreomsorgen, men vi merker nå en interesse både fra helsepersonell ansatt ved legevakt, ambulanse og sykehus, sier Silje Eikemo, kompetanseleder Omsorg ved livets slutt ved Verdighetsenteret. Senteret har kontorer i Bergen og i Oslo.

Høie: – Jeg snublet i ordene

Tilbys i hele landet

Silje Eikemo har ledet arbeidet med å utvikle utdanningen , og har selv lang erfaring som intensivsykepleier.

Den nye etterutdanningen tilbys ved Verdighetsenteret i Bergen, eller på bestilling ute i kommuner i hele landet. Utdanningen har teoretiske forelesninger og praktisk øving på prosedyrer.

Verdighetsenteret har opplevd en enorm interesse for Akuttmedisinsk eldreomsorg etter at det ble åpnet opp for påmeldinger. Alle de fire kullene i 2017 er allerede fylt opp, ifølge pressemeldingen.

– Helsefagarbeiderne må få mer å si

Akuttmedisinsk eldreomsorg

Etterutdanningen går over seks dager og inkluderer følgende tema:

• Infeksjoner

• Respirasjons – og sirkulasjonssvikt

• Væskebehandling, enteral og parenteral ernæring

• Diabetes og nyresvikt

• Smertebehandling

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy