Fra grasrota

Abortdebatten

– At Erna Solberg åpner for endring i abortloven for å få KrF til forhandlingsbordet, er et skittent spill

2018111614165420181116141654
Lar vi abortloven være som den er, vil vi bidra til et åpnere samfunn som ikke dømmer kvinner som må ta valget om senabort, skriver skribenten.

Hjelpepleier og yrkesseksjonsleder Helse og sosial, Fagforbundet Askøy

Denne uka skrev Fagbladet om den sterke historien til nestleder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira. Hun tok abort fordi fosteret i magen hennes var sykt. Historien til Victoria sammen med andres historier setter følelsene i sving.

I sosiale medier florerer det av meninger fra odltiden. Noen skriver at kvinner må slutte å ha sex, mens andre skriver: «Bruk prevensjon». Jeg blir forbanna. Og jeg blir lei meg.

Uhørt

At Erna Solberg åpner for denne endringen for å få KrF til forhandlingsbordet, er et skittent og unødvendig spill. Hun fremstår som lite sympatisk og mer interessert i å beholde makten enn å tenke på hva disse kvinnene går gjennom.

Disse kvinnene tar sitt livs vanskeligste avgjørelse når de får tilbud av legen om å avslutte svangerskapet. De skal leve med den avgjørelsen resten av sitt liv. Likevel har statsministeren samvittighet til å bruke et så betent tema for å få et parti som KrF til forhandlingsbordet. Jeg syns det er uhørt.

Tilbake i tid

I 2017 var det 546 kvinner som ønsket en abort etter uke 12. Disse kvinnene må ikke lide av verdiene til de konservative kristne som liksom skal stå opp for menneskeverdet.

Vi kan ikke reise tilbake i tid. Tilbake til da strikkepinnene ble tatt i bruk. Tilbake til da kvinners valg kunne få fatale konsekvenser. Norge er et land med mye frihet, solidaritet, og vi har et flott helsevesen. Til sammenligning finnes det fortsatt land der man finner spedbarn på søppeldynga. Er det dit Norge vil?

Stå sammen

Vi får ikke et sorteringssamfunn ved å la abortloven stå urørt. Tvert imot. Lar vi abortloven være som den er, vil vi bidra til et åpnere samfunn som ikke dømmer kvinner som må ta valget om senabort.

En lege kan fortelle deg at fosteret er levedyktig, men hva betyr et levedyktig foster? At det blir et liv generelt? Eller at det blir et liv uten smerter sykdom og diagnoser?

Vi kan ikke ta vekk muligheten for at disse kvinnene med sin partner skal få lov til å bestemme selv. Skal du på demonstrasjon mot endring av abortloven førstkommende lørdag? Det skal jeg! La oss sammen stå opp for kvinners rett til selvbestemt abort.

Her blir det demonstrasjonar mot endringar i abortlova

– Vi får ikke et sorteringssamfunn ved å la abortloven stå urørt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy