JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

– Taperne i sammenslåing av Finnmark og Troms er framtidens ungdom

2018110110270020230821171436
Må REISE: – Går fylkessammenslåingen gjennom tror jeg ikke flertallet av fremtidens ungdom som bor på mindre steder får muligheten til å bo hjemme mens de tar videregående utdanning, skriver skribent Jorunn H. Mikkelsen.

Må REISE: – Går fylkessammenslåingen gjennom tror jeg ikke flertallet av fremtidens ungdom som bor på mindre steder får muligheten til å bo hjemme mens de tar videregående utdanning, skriver skribent Jorunn H. Mikkelsen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Jeg frykter at politikere vil komme til å si at ungdom fra nord er av dem som ikke fullfører videregående utdanning uten å tenke over at det er deres bestemmelser som har gjort det slik, skriver forfatteren.

Leder for Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst Finnmark

Mens debatten har pågått om hvorvidt Finnmark og Troms skal slås sammen eller ikke, har det vært mye snakk om bruk av tvang, demokratiske prosesser og hvilke oppgaver som skal over til Fylkeskommunen. Vedrørende hvilke oppgaver som skal overlates til Fylkeskomunen, har ikke videregående utdanning blitt nevnt.

Spesiell skolestruktur

Det er kjent for mange politikere, i hvert fall blant de fra Nord-Norge, at den skolestrukturen som i dag tilbys til ungdom i Finnmark og Troms, er spesiell og mye debattert.

Det er lagt opp til at ungdom kan ta utdanning hjemmefra til tross for at de bor i en kommune med få innbyggere. Slik er tilbudet i de fleste kommuner med unntak av noen få. Dermed slipper 15-åringene å reise hjemmefra og måtte bo på hybel med alt det innebærer.

Opprøret i Finnmark: «Paradokset er at folk her oppe har stemt på denne regjeringa»

Hva mener ungdommen?

Kommer ungdommen i nord, de i 15- og 16-årsalderen, til å bli tapere hvis det blir en sammenslåing? Har de i det hele tatt bli hørt i denne debatten? Har de fått stilt de spørsmålene som de ønsker svar på? Har de blitt garantert at skolestrukturen vil fortsette å være slik den er i dag?

Nei. Så vidt jeg vet er det ingen av ungdommene som har fått uttale seg. Og dette er de som faktisk vil kunne merke en slik sammenslåing på kroppen.

Har ikke troa

Hvis Finnmark og Troms sammenslås, lurer jeg på om det vil være like mange skoler på de små plassene vi har i nord. Det er nemlig flere skoler som har blitt lagt ned på grunn av nettopp sammenslåing. Hvor liten eller stor kan plassen være for at man skal få lov til å tilby videregående utdanning?

Går fylkessammenslåingen gjennom tror ikke jeg flertallet av fremtidens ungdom som bor på mindre steder får muligheten til å bo hjemme mens de tar videregående utdanning. Det tror jeg vil gjøre det vanskelig og for noen også umulig å gjennomføre videregående. Dermed blir taperne i denne spådde sammenslåingen nettopp fremtidens ungdom. Og dette er ungdommen samfunnet ønsker at skal ta en utdanning.

Universitetet avlyser bachelor-tilbud i sykepleie

Tenker ikke på konsekvensene

Se for deg at hele prosessen ender med at ungdommen må sendes bort til et fremmed sted langt hjemmefra for å få tatt videregående utdanning. Ikke nok med at det kan være skummelt for en ungdom å måtte flytte hjemme fra i tidlig alder, vil det være både dyrt og langt og reise hjem. Dette er ingen gunstig skolehverdag for 15 og 16 år gamle ungdommer.

De politikerne som kan ende opp med å vedta en sammenslåing av Norges to nordligste fylker, er de samme som trolig vil peke på de unge i nord og si at dette er ungdommer som ikke fullfører skolen. Jeg frykter at politikerne kan gjøre seg opp slike tanker uten å tenke over at de kan ha vært med på å gjøre det vanskelig for ungdommen fra nord.

Ap-profilen Helga Pedersen flyttet hjem til sauene i Finnmark og meldte seg inn i Fagforbundet

Jeg tror ikke flertallet av fremtidens ungdom som bor på mindre steder, skal få fortsette å bo hjemme mens de tar videregående utdanning

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy