Universitetet avlyser bachelor-tilbud i sykepleie
Desentralisert bachelor i sykepleie forsvinner i Bodø og på Helgeland
BEHOLDE: - For oss handler en desentralisert bachelor i sykepleie også om å beholde de unge vi har i kommunen, sier May-Britt Jacobsen, leder for Fagforbundet Vefsn.
Vidar Ruud, ANB
Fagforbundet Nordland mobiliserer til kamp for å opprettholde desentralisert bachelor i sykepleie på Helgeland og i Bodø. – Det er for stort frafall fra disse kullene til å ha et slikt tilbud, sier Nord Universitet.
hanna.skotheim@fagbladet.no
Det var tidligere i år at Fagforbundet Nordland fikk tilbakemelding fra kommunen om at den desentraliserte bacheloren i sykepleie på Helgeland og i Bodø er avlyst fra høsten av. Det er Nord universitet som har hatt dette tilbudet.
Da leder i Fagforbundet Vefsn, May-Britt Jacobsen, fikk beskjed om dette, tok hun kontakt med Nord universitet. Argumentet de ga henne var blant annet at det var for stort frafall fra disse kullene til å gjennomføre et slikt tilbud.
– Min tanke var da at i stedet for å avlyse tilbudet, må kommunene gjøre noe med det frafallet, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Privat
Nå kan helsefagarbeidere ta bachelor i sykepleie
Beholde de unge
Jacobsen omtaler situasjonen som kritisk, da det er så stor mangel på sykepleiere om dagen. Bare det siste året har mangelen på sykepleiere økt med 47 prosent.
– Helgeland og Nordland er ikke noe unntak. Vi har, som alle andre, utfordringer med mange eldre og få unge. For oss handler en desentralisert bachelor i sykepleie også om å beholde de unge vi har. Må de unge ut av kommunene for å ta utdanning, er det ikke alle som kommer tilbake igjen, sier Jacobsen.
Hun mener det er vanskelig å få alle unge til å studere på fulltid. Noen liker å kunne kombinere studiene med en annen jobb.
– Da er en nettbasert bachelor et fint alternativ.
Fagarbeider Veronica er endelig klar for høgskolestudier
Koblet på alle
Jacobsen har løftet saken i Fagforbundet, i regionråd og i overordnede samarbeidsorgan på Helgeland. Saken er også tatt opp med Helse Nord. Hun tror mobiliseringen vil hjelpe.
– Vi har koblet på alle de vi kan koble på. Folk er opptatt av dette, og de ser at det vil bli et stort hull uten et slikt desentralisert tilbud, sier Jacobsen.
I forbindelse med mobiliseringen har Fagforbundet inngått et samarbeid med Norsk Sykepleierforbund.
Etter det Fagbladet får opplyst hos Fagforbundet Nordland, løfter nå konserntillitsvalgt for LO stat, Kari Sandnes, denne saken i samarbeidsmøte i Helse Nord.
Stort frafall
Avgjørelsen med å avlyse tilbudet er tatt etter en helhetlig vurdering. Det overordnede hensynet har vært å sikre den samlede kvaliteten i sykepleierutdanningene ved fakultetet. Det opplyses det om fra Anne Ringen Pedersen, fakultetsdirektør på fakultet for sykepleie og helsevitenskap ved Nord Universitet.
– Fakultetet har derfor sett seg nødt til å samkjøre og konsolidere studietilbudet i bachelor sykepleie. Dette er en del av et langsiktig arbeid med å forberede implementering av nye retningslinjer for alle helse- og sosialutdanninger i Norge, og utvikling av ny studieplan for bachelor sykepleie som skal implementeres høsten 2020, sier Pedersen.
De siste årene har det vært et relativt stort frafall i denne utdanningen hvor opp mot 40 til 50 prosent av studenten har avsluttet studiet underveis.
– Dette tilsier at fakultetet må gjøre en revidering av studie og utdanningen for å gjøre dette studie mer robust.
Økt med antall plasser
Nord Universitet skal fortsette å sørge for god rekruttering til regionen, ifølge Pedersen. Opptaket til fulltidsstudiet på Mo i Rana har økt fra 30 til 40 plasser og den nett- og samlingsbaserte utdanningen som tilbys i Vesterålen med studiested Stokmarknes, er økt fra 30 til 40 plasser.
Videre er antall plasser på sykepleierutdanningen på Namsos økt med ti plasser.
– Samlet sett har fakultetet ikke gått ned på antall tilbudte studieplasser innen sykepleie, understreker Pedersen.