– De tilbyr arbeid det ikke er mulig å leve av, sier Trine Lise Sundnes.
Martin Guttormsen Slørdal
Hun påpeker at brøkbruken ikke bare rammer helsearbeidere, som det har vært mye fokus på, men også tusenvis innen handel.
– Det er uhørt at to store næringer tilbyr arbeid det ikke er mulig å leve av. At man i 2019 ikke kan leve av jobben sin, er uverdig, sier Sundnes til VG.
Ferske tall fra en undersøkelse blant 6000 av Handel og Kontors medlemmer i 2018 viser at hele 62 prosent av kvinnene oppgir at de jobber deltid, mens tallet for menn er 32 prosent.
• SSB: Dramatisk nedgang i behovet for helsefagarbeidere
Sundnes mener en viktig årsak til den store forskjellen er at menn i større grad jobber innen mannsdominerte yrker i faghandel, hvor de i stor grad tilbyr heltidsstillinger.
– Det viser både at det går an å få til innen handel, og at det er mennene som får det til. Det bør være et stort tankekors for resten av varehandelen at noen får det til, mens de mer kvinnedominerte delene av handelen preges av deltid. Vi opplever at vi slåss mot vindmøller, sier Sundnes til avisa.
49 prosent av kvinnene og 53 prosent av mennene i undersøkelsen oppgir at de vil jobbe mer og har tatt kontakt med arbeidsgiver for å øke stillingen sin.
• Oslo skal prøve ut egne avdelinger med bare hele stillinger
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen
Herman Bjørnson Hagen