Torgunn jobbet deltid i 19 år. Nå har hun endelig fått full stilling

Det tok Torgunn Gunnarsen hele 19 år å gå fra 75 prosent til full stilling. Nå jobber hun for at det skal gå raskere foran andre.

Det tok Torgunn Gunnarsen hele 19 år å gå fra 75 prosent til full stilling. Nå jobber hun for at det skal gå raskere foran andre.

Helge Rønning Birkelund

Torgunn Gunnarsen vet hvordan det er å jakte på vakter – og ofte måtte velge mellom å gå på en fotballkamp med barna eller ta en ekstravakt. Nå har hun endelig fått faste rammer.

2019080207270020190805102109

helge@lomedia.no

I Bodø kommune er det skapt en heltidskultur, som er i ferd med å gi gode resultater. Ufrivillig deltid skal unngås.

Det har blant annet Torgunn Gunnarsen fått glede av. Det har vært en lang vei, men nå kan hun selv fronte heltidskampen.

Torgunn Gunnarsen ble hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Bodø kommune 1. mai. Før det var hun plasstillitsvalgt på Sølvsuper helse- og velferdssenter. Men heller ikke å være tillitsvalgt er noen garanti for heltid.

Hjemme hos familien Moxnes: – Det mest helseskadelige i Norge er faktisk å jobbe i helsevesenet

Startet på 75

Hun startet å jobbe som hjelpepleier i Bodø kommune i 2000, i en 75 prosentstilling. Først 30. april i 2018 var hun kommet opp i 100 prosent. Gradvis er det klattet på med en eller to prosent her og der.

Hun vet altså av egen erfaring hvorfor det nettopp er så viktig å jobbe med heltidskulturen.

– En 75 prosent stilling er ikke mye å leve av. Det er klart viktig av økonomiske årsaker for hver enkelt å få høyest mulig stilling. Man får ikke lån. Hele tiden må du jakte etter mer jobb. Bare det siste er et stressproblem. Forutsigbarheten er ikke til stede. Og det er ikke lett å kombinere det med et familieliv hvor du skal følge opp fritidsaktiviteter og andre ting, sier Torgunn Gunnarsen til FriFagbevegelse.

p

– Kanskje må du plutselig velge mellom å gå på en fotballkamp med sønnen eller datteren, eller å ta en ekstravakt, poengterer hun.

– Det går uansett ut over noe, sier hun.

– Partiene må heie fram fagorganisering og hele og faste stillinger

I førersetet

Bodø kommune har vært i førersetet i kampen for å få til en helhetskultur i kommunen under sitt rødgrønne styre. Derfor la blant annet SV-leder Audun Lysbakken sitt første lokale valgkampbesøk til nettopp Sølvsuper helse- og velferdssenter i Bodø.

I 2017 vedtok bystyret i kommunen en helhetspolitikk. Dermed ble det satt i gang omfattende tiltak for å få opp stillingsbrøkene. Blant annet med tre pilotprosjekt, et av dem på Sølvsuper.

Målet var blant annet å ta i bruk ubenyttet kompetanse blant ansatte som jobber deltid, og fremme et godt og lærende arbeidsmiljø for de ansatte.

Slik forklarer Gunnarsson hvorfor dette er så viktig.

– Målet er at alle som ønsker det, skal få jobbe så mye som de vil jobbe. Problemet har vært at de er blitt ansatt i mindre stillingsbrøker, ned mot 20 til 30 prosent. Da har de blitt stående å stampe i lengre tid. Dette prosjektet har også gitt større stillinger til mange som ønsket det. Men fortsatt står det en del igjen, sier hun.

Frp-politiker synes vikarer er for dyrt – vil heller øke antall fast ansatte i kommunene

Mindre deltid

Sølvuper har 74 døgnplasser, med flest korttidsplasser, og var altså en av tre piloter i Bodø kommunes heltidsprosjekt. Senteret har 120 årsverk totalt.

p

– Vi har fått flere heltidsstillinger og mindre uønsket deltid. Vi har økt kompetansen på helgene, fått et bedre arbeidsmiljø og mer fornøyde brukere og pårørende, konkluderer virksomhetsleder Trond Skårn.

Det negative er at det ikke har ført til mindre vikarbruk og ressursutnyttelsen på tvers av avdelingene har ikke økt, blant andre ting.

Stillingsbrøken har i gjennomsnitt økt fra 64 til 73 prosent. Antall heltidsstillinger er fortsatt «bare» 33,6 prosent. Men de aller fleste som ønsker det, har fått heltidsstillinger, og blant de som har heltidsstillinger er det mange som har delvis permisjon av forskjellige årsaker.

SV-Audun imponert

Audun Lysbakken besøkte Sølvsuper helse- og velferdssenter fredag. SV-lederen er imponert over hva man har fått til i Bodø og på Sølvsuper.

– Prosjektet viser at det går an å få til resultater. Deltidskulturen vi har i Norge er en hån mot arbeidsfolk, og gjør både at vi har altfor mange som har mye utrygghet knyttet til når de skal jobbe, hvor mye de skal jobbe, hvor mye de vil tjene og hvordan regningene sjal betales. Og at vi har utrolig masse dyktig arbeidskraft som vi ikke får brukt, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– Vi må få gjort noe med det. Dette viser at vi bare får dette til hvis vi har politikere som er villig til å prioritere dette ordentlig og er villig til å sette inn ressurser inn i de vanskelige prosessene for å få det gjennomført. Og så må det brukes penger på det.

– Så er det også utfordringer. Men resultatene her taler for seg selv. Dette går an å få dette til, mener Lysbakken.

– Det kan ikke være en eneste rødgrønn ordfører etter valget som ikke sier at dette skal jeg virkelig gjøre. Derfor ønsker SV å gjøre heltid til en viktig sak i valgkampen, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy