JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Med 103 millioner kroner vil det fortsatt være #uforsvarlige forhold i norske barnehager

2018100911480020230821171436
SPARK I TRYNET: I et tidligere innlegg sentret jeg ballen til Sanner, som må ha sparket den hardt tilbake. Det føltes som om ballen traff meg rett i trynet. Jeg ble ør i hodet da jeg leste at Sanner i en pressemelding i september sa: «Jeg er glad for at Norge har god bemanning i barnehagene. Det er viktig at barna har nok trygge voksne rundt seg.»

SPARK I TRYNET: I et tidligere innlegg sentret jeg ballen til Sanner, som må ha sparket den hardt tilbake. Det føltes som om ballen traff meg rett i trynet. Jeg ble ør i hodet da jeg leste at Sanner i en pressemelding i september sa: «Jeg er glad for at Norge har god bemanning i barnehagene. Det er viktig at barna har nok trygge voksne rundt seg.»

Illustrasjon: Øivind Hovland

I statsbudsjettet går 103 millioner kroner til bemanningsnormen. Jeg lurer på om Sanner i det hele tatt har lest de uforsvarlige historiene fra barnehager som kom frem i vår, skriver skribenten.

Pedagogisk leder og med i nettverksgruppen for barnehagelærere i Oslo

Da aksjonsgruppen «Barnehageopprøret 2018» ble opprettet, startet fire mødre en underskriftskampanje. De fire var starten på et foreldreopprør med tusenvis av medlemmer på Facebook. Underskriftskampanjen resulterte i 26 000 underskrifter som støttet de nærmere 400 uforsvarlige praksisnære historiene. Oppropet ble overlevert til kunnskapsministeren Jan Tore Sanner i mai og gjorde det klart at normen ikke holder mål.

Bemanningsnormen går ut på at det skal være en voksen per tre barn under tre år og en voksen per seks barn over tre år. I statsbudsjettet som ble lagt fram mandag viet regjeringen 103 millioner til bemanningsnormen. Denne summen vil derimot bidra til flere #uforsvarlige historier. #Uforsvarlig ble til da Facebookgruppa «Barnehageopprøret 2018» ble opprettet.

Uten blekksprutarmer er situasjonen i barnehagen #uforsvarlig

Brøt tausheten

I april valgte jeg å dele mine egne erfaringer, mine egne #uforsvarlige historier fra barnehagen. Jeg var en del av praksisfeltet som ønsket at vår kunnskaps- og integreringsminister skulle forstå at dagens rammevilkår i norske barnehager ikke innfrir våre yngste medborgeres behov.

I mitt innlegg sentret jeg ballen til Sanner, som må ha sparket den hardt tilbake. Det føltes som om ballen traff meg rett i trynet. Jeg ble ør i hodet da jeg leste at Sanner i en pressemelding i september sa: «Jeg er glad for at Norge har god bemanning i barnehagene. Det er viktig at barna har nok trygge voksne rundt seg.» Jeg trodde vi sparket ball sammen jeg nå, Sanner. Jeg trodde ikke du skulle trikse ballen alene foran pressen.

Blir ikke tatt på alvor

Jeg lurer på om Sanner i det hele tatt har satt seg inn i den dokumentasjonen vi overleverte i mai. Jeg håper uttalelsen hans i pressemeldingen i september bunnet i en kjapp skumlesning av kun noen få av de nærmere 400 #uforsvarlige historiene som ble overlevert han. Hvis det derimot ikke er tilfellet og Sanner leste alle disse urovekkende og virkelighetsnære skildringer av våre barnehagebarns hverdag, er det rett og slett frekt og #uforsvarlig av en kunnskapsminister å påstå at vi har god bemanning i barnehagene.

Sannheten er at hvis personaltettheten i norske barnehager forblir uendret, vil situasjonen fortsette å være #uforsvarlig!

Ikke godt nok

I enkelte barnehager er det åpent fra 07.30 til 17.00. I denne tiden skal det avvikles pauser, det skal lages mat, og det skal vaskes både i løpet av dagen og på slutten av dagen. Så er det det pedagogiske arbeidet. For vi skal også jobbe med administrative og pedagogiske oppfølgingsplaner for enkelte barn og for hele barnegrupper. Vi skal ta ansvar for å veilede personalet på avdelingen og vi skal ha ukentlig møtevirksomhet på avdelingen for å følge opp enkelte barn.

Og så er det jo ferieavvikling og avspasering til et personale som jobber for mye overtid på grunn av for lav bemanning.

Selv om barnehagen er åpen nesten året rundt, er ikke vi barnehageansatte roboter. Vi kan ikke jobbe hele året. Men når den lave bemanningen tvinger oss til å jobbe mer enn hva vi makter, kan det oppstå #uforsvarlige situasjoner for våre barnehagebarn.

Fagarbeiderne ikke nevnt i barnehagenes nye «grunnlov»

Fagforbundets ønske

I april var det en åpen høring på Stortinget. Der var Fagforbundets ønske å øke bemanningen til en voksen per to barn under tre år og en voksen per fem barn over tre år.

Ber Stortinget øke bemanningen i barnehagene nå

Med dette ønske som bakteppe ser jeg for meg at vi på en avdeling for de yngste kan være åtte barn med fire voksne mens vi på en avdeling for de større barna er 15 barn med tre ansatte. Selv om denne ordningen kan skape problemer for pedagognormen, som jeg for så vidt ønsker velkommen med åpne armer, ser jeg at ønsket fra Fagforbundets side kan være et skritt i riktig retning med tanke på å få til tidlig innsats for våre barnehagebarn.

Må stå sammen

Jeg stiller meg støttende til barnehageopprøret. Jeg ønsker å samle flere fra barnehagefeltet, foreldrene til våre barnehagebarn, lektorer fra høgskoler, universiteter og fra fagfeltet. Sammen vil jeg at vi skal støtte opp under barnehageopprøret 2018 til 2019.

Hvis vi ikke står sammen, bruker vår stemme og kjemper for gode rammevilkår for våre barnehagebarn, kan vi risikere at opprørerne ender opp i skikkelige omganger med dødball. Da vil våre politikere stå igjen alene med ballen mens de venter på å brutalt skulle kaste ballen på opprørerne samtidig som de kommer med løse og uriktige påstander om barnehagefeltet.

Liten støtte for bemanningsnormer

Selv om barnehagen er åpen nesten året rundt, er ikke vi barnehageansatte roboter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy