Emmie Olivia Kristiansen
Leder Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Fagforbundet
7. februar har Elisabeth Skarsbø Moen fra Ruter et innlegg i Fagbladet som bare blir en gjentagelse av tidligere bomskudd på mål. «Vi er stolte over å ha vært en pådriver for grønne innkjøp av tjenester gjennom bruk av anbud...».
• Sammen for et bedre kollektivtilbud
Tillitsvalgte i OSA og Fagforbundet har i mange år prøvd å overbevise politikere og myndigheter med argumenter om hvorfor anbud ikke er bra når det gjelder investering og drift av buss i kollektivtrafikken. Vi har ikke fått fullt gjennomslag, men gir ikke opp å argumentere for å bruke sunn fornuft.
Nullutslippspolitikken innen kollektivtrafikk i Oslo/Akershus er det brei enighet om. Problemet vi har påpekt er modellen som blir brukt for å gjennomføre denne politikken. Fagfolk, deriblant fagmiljø i Sporveien, slo fast at det var for tidlig med en for rask innfasing av fullskala batteridrift. Å bytte ut diesel med batteri krever en nøye planlagt bygging og drifting av infrastruktur som må ta høyde for hvor mye energi (ladestrøm) bussen trenger og når den trenger det. Problemer med dette klarte ikke ruter gjennom «anbudssystemet» å forutse. Ved å bruke anbud spesifiserte ruter hva Oslo trengte – til lavest mulig pris. De andre «kvalitetskriteriene» spiller minimal rolle i ett marked.
• Ti dager i januar – eller hvordan klemme en beklagelse ut av en byråkrat
Både Passasjerene og de som jobber i bussen sitter denne vinteren igjen med en bitter erfaring. På skikkelige vinterdager havarerte hele opplegget med lav kapasitet på batterier, dårlig framdrift i snø, pluss en del andre problemer med «nye teknologiske» løsninger.
Jeg kan garantere at involvering av fagfolk på strøm og styring av denne typen infrastruktur ville ha forutsett mange av disse nå dyrkjøpte erfaringene. For dette havariet koster!
Og når det gjelder kostnader vil ruter velte tunge bøter på operatørene for denne feilslåtte anbudspolitikken. I kontrakten for indre by i Oslo (20.4.3 Gebyr ved innstilt avgang) gis bøter på 15.000 kroner for innstilte avganger, noe som vil utgjøre flere titalls millioner etter denne vinteren. Etter det anbudsstyrte havariet passasjerene og ansatte har opplevd vil busselskapene oppleve å bli straffa direkte på bunnlinja. Systemet gir slett ikke insentiver til å gjøre det kvalitetsmessig bedre. Kontraktnedfelt økonomisk straff er tingen for å få kustus på «leverandørene av varen».
Elisabeth Skarbø Moen skriver at «Vi i Ruter ønsker å bidra til en inkluderende og åpen diskusjon om kollektivtilbudet i Oslo og Akershus.» i sitt innlegg. Problemet er bare at om ansatte uttaler seg vil det også vanke bøter. Dette er også regulert i kontrakts form (20.4.8) med 50.000 kroner. En veldig effektiv måte å stoppe kritiske innspill i en veldig viktig sektor for befolkninga.
Å drive en kollektivtrafikk etter anbudsmodellen viser seg gang på gang å fungere dårlig for effektiv og kvalitetsmessig god kollektivtransport. I tillegg er det en fordyrende måte, gjennom mer byråkrati og ansvarspulverisering, noe vi ser i Oslo fra Ruters side nå.
Bygg tillit til fagfolka og se til Sporveismodellen. Som en tidligere konsernsjef i Sporveien sa: Anbud er no´ dritt!
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Privat
Emmie Olivia Kristiansen
Privat