JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Sammen for et bedre kollektivtilbud uten anbud

2024022310363120240223110315

Emmie Olivia Kristiansen

Bygg tillit til fagfolka og se til Sporveismodellen. Som en tidligere konsernsjef i Sporveien sa: Anbud er no´ dritt!

Leder Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Fagforbundet

 

7. februar har Elisabeth Skarsbø Moen fra Ruter et innlegg i Fagbladet som bare blir en gjentagelse av tidligere bomskudd på mål. «Vi er stolte over å ha vært en pådriver for grønne innkjøp av tjenester gjennom bruk av anbud...».

Sammen for et bedre kollektivtilbud

Tillitsvalgte i OSA og Fagforbundet har i mange år prøvd å overbevise politikere og myndigheter med argumenter om hvorfor anbud ikke er bra når det gjelder investering og drift av buss i kollektivtrafikken. Vi har ikke fått fullt gjennomslag, men gir ikke opp å argumentere for å bruke sunn fornuft.

Nullutslippspolitikken innen kollektivtrafikk i Oslo/Akershus er det brei enighet om. Problemet vi har påpekt er modellen som blir brukt for å gjennomføre denne politikken. Fagfolk, deriblant fagmiljø i Sporveien, slo fast at det var for tidlig med en for rask innfasing av fullskala batteridrift. Å bytte ut diesel med batteri krever en nøye planlagt bygging og drifting av infrastruktur som må ta høyde for hvor mye energi (ladestrøm) bussen trenger og når den trenger det. Problemer med dette klarte ikke ruter gjennom «anbudssystemet» å forutse. Ved å bruke anbud spesifiserte ruter hva Oslo trengte – til lavest mulig pris. De andre «kvalitetskriteriene» spiller minimal rolle i ett marked.

Ti dager i januar – eller hvordan klemme en beklagelse ut av en byråkrat

Både Passasjerene og de som jobber i bussen sitter denne vinteren igjen med en bitter erfaring. På skikkelige vinterdager havarerte hele opplegget med lav kapasitet på batterier, dårlig framdrift i snø, pluss en del andre problemer med «nye teknologiske» løsninger.

Jeg kan garantere at involvering av fagfolk på strøm og styring av denne typen infrastruktur ville ha forutsett mange av disse nå dyrkjøpte erfaringene. For dette havariet koster!

Og når det gjelder kostnader vil ruter velte tunge bøter på operatørene for denne feilslåtte anbudspolitikken. I kontrakten for indre by i Oslo (20.4.3 Gebyr ved innstilt avgang) gis bøter på 15.000 kroner for innstilte avganger, noe som vil utgjøre flere titalls millioner etter denne vinteren. Etter det anbudsstyrte havariet passasjerene og ansatte har opplevd vil busselskapene oppleve å bli straffa direkte på bunnlinja. Systemet gir slett ikke insentiver til å gjøre det kvalitetsmessig bedre. Kontraktnedfelt økonomisk straff er tingen for å få kustus på «leverandørene av varen».

Elisabeth Skarbø Moen skriver at «Vi i Ruter ønsker å bidra til en inkluderende og åpen diskusjon om kollektivtilbudet i Oslo og Akershus.» i sitt innlegg. Problemet er bare at om ansatte uttaler seg vil det også vanke bøter. Dette er også regulert i kontrakts form (20.4.8) med 50.000 kroner. En veldig effektiv måte å stoppe kritiske innspill i en veldig viktig sektor for befolkninga.

Å drive en kollektivtrafikk etter anbudsmodellen viser seg gang på gang å fungere dårlig for effektiv og kvalitetsmessig god kollektivtransport. I tillegg er det en fordyrende måte, gjennom mer byråkrati og ansvarspulverisering, noe vi ser i Oslo fra Ruters side nå.

Bygg tillit til fagfolka og se til Sporveismodellen. Som en tidligere konsernsjef i Sporveien sa: Anbud er no´ dritt!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy