Landsmøte 2017

Landsmøtet delte seg på midten om Rødt-samarbeid

Kathrine Geard

Med et knapt flertall på åtte stemmer vedtok Fagforbundet å ikke utvide samarbeidet med Rødt. Partiets leder ser på avstemmingen som en seier.

2017102012382820171020142738

per.flakstad@fagbladet.no

Stemmegivningen var så jevn at det måtte elektronisk stemmegivning til for å avgjøre hvilken retning det bar om forslaget fra Fagforbundet Telemark om å utvide det fagligpolitiske samarbeidet til også å gjelde partiet Rødt.

Artikkelen fortsetter under bildet:

DELT: Mette Nord, Odd Haldgeir Larsen , Sissel Skoghaug kan konstatere at salen var delt i to under avstemningen om samarbeid med Rødt.

DELT: Mette Nord, Odd Haldgeir Larsen , Sissel Skoghaug kan konstatere at salen var delt i to under avstemningen om samarbeid med Rødt.

Kathrine Geard

Med 219 mot 211 stemmer vedtok landsmøtet å ikke støtte forslaget.

– For at vi skal nå våre politiske mål for å videreutvikle samfunnet til det beste for våre medlemmer er vi helt avhengig av alliansebygging med de politiske partier som deler Fagforbundets verdier. Vi mener det er uansvarlig av Fagforbundet å ekskludere Rødt i denne alliansen, sa Jonskås da hun begrunnet forslaget.

Mette Nord: Nei til Rødt slik partiet er i dag

Ikke enig i alt

– Det er vanskelig å være enig i alt som står i partiprogrammet. Men vi kan samarbeide om det vi er enige om og være en kritisk samarbeidsparter som gir tydelige beskjeder om det vi ikke er enig i, sa Jonskås, da forslaget ble fremmet på onsdag.

Redaksdjonskomiteen avviste det, men Jonskås reiste det på nytt under voteringen, og det måtte elektronisk avstemning til for å skille de som støttet forslaget og hvem som ikke gjorde det.

Tradisjon

Før saken kom til votering, hadde den også engasjert redaksjonskomiteen.

– Vi har lang tradisjon for et formelt fagligpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet, og det har gitt oss mange gode resultater. Samtidig har foreningene både lokalt og på fylkesnivå samarbeidet med ulike politiske partier i ulike enkeltsaker der vi har hatt felles interesses. Vi har diskutert forslaget fra Jonskås grundig, og vi mener at dagens formuleringer i vedtektene og landsstyrets forslag ikke er til hinder for slike samarbeid, sa redaksjonskomiteens leder Bjørg Tapio da hun begrunnet komiteens innstilling før voteringen.

Fagforbundet Oslo har signert avtale med Rødt

Bjørnar Moxnes vil farge Ap rødt

Som en seier for Rødt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil på ingen måte se på vedtaket på Fagforbundets landsmøte som et nederlag. Tvert imot tar han det som en seier at nesten halvparten av delegatene stemte for et samarbeid med Rødt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

Ole Palmstrøm

– Jeg er veldig glad for at så mange stemte for et samarbeid, til tross for advarsler fra ledelsen i Fagforbundet. Vi drar i samme retning som Fagforbundet i mange saker, sier Moxnes og viser til avtalen med byrådet i Oslo som skal hindre kommersielle barnehager å etablere seg, og hvordan partiet jobbet for å hive ut Veireno etter søppelskandalen i Oslo.

– Dette hadde ikke skjedd uten Rødt, sier han.

Moxnes minner om at Rødt samarbeider med Fagforbundet flere steder lokalt. Han tror det blir mer av det framover.

– Vi har blitt et større parti og et viktigere parti for fagorganiserte. Nå er vi også et stortingsparti. Men vi er fortsatt et parti som står hardt på standpunktene våre, selv om det koster. Så har jeg notert meg kritikken fra ledelsen i Fagforbundet, sier Moxnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy