Landsmøte 2017

Mette Nord: – Vi har store ambisjoner framover

STORE OPPGAVER: Det nyvalgt arbeidsutvalgt i Fagforbundet har store oppgaver foran seg de neste fire årene, sammen med de øvrige medlemmene ot tillitsvalgte i forbundet. Fra venstre: Odd.Hadgeir Larsen, Stein Guldbrandsen, Sissel M. Skoghaug, Mette Nord, Iren Luther, Anne Green Nilsen, Trond Finstad, May-Britt Sundal og Sven Morten Voldsrud.

STORE OPPGAVER: Det nyvalgt arbeidsutvalgt i Fagforbundet har store oppgaver foran seg de neste fire årene, sammen med de øvrige medlemmene ot tillitsvalgte i forbundet. Fra venstre: Odd.Hadgeir Larsen, Stein Guldbrandsen, Sissel M. Skoghaug, Mette Nord, Iren Luther, Anne Green Nilsen, Trond Finstad, May-Britt Sundal og Sven Morten Voldsrud.

Øystein Windstad

Ledelsen i Fagforbundet fikk det stort sett som de ønsket under landsmøtet, men gikk nesten på en pensjonsmell.

20171020162827

per.flakstad@fagbladet.no

– Det er inspirerende å oppleve et sånt engasjement, sa Mette Nord da hun entret talerstolen for siste gang under Fagforbundets landsmøte.

– Vi har store ambisjoner og store forventninger til det vi skal gjennomføre de fire neste årene. Selv om dere reiser hjem med saker som er vunnet og saker som er tapt, så står vi sammen om de vedtakene som er fattet. Nå skal vi hjem og begynne på jobben med å gjennomføre dem, sa hun.

Nesten pensjonssmell

Landmøtet gikk nesten på en solid smell da handlingsprogrammet ble vedtatt. Ole roger Berg fikk salens flertall for et forslag om å bevare bruttoprinsippet når nye offentlige tjenestepensjoner skal forhandles fram.

Dermed måtte forbundsleder Mette Nord gå på talerstolen og si at dette ville redusere forhandlingsrommet drastisk til de som skal jobbe for å sikre medlemmenes framtidige tjenestepensjon.

Dermed gikk forslagsstiller Ole Roger Berg opp på talerstolen og trakk forslaget.

– Det var aldri min intensjon å redusere våre forhandleres muligheter til å forhandle. Derfor synes jeg det er greit å trekke forslaget. Noen synes kanskje det er feigt av meg, men det kan jeg leve med, sa Ole Roger Berg.

Jevne avstemninger

Dagens jevneste avstemning gjaldt forslaget om å arbeide for at alle har tilgjengelig og relevante bibliotek, med et likeverdig tilbud over hele landet. Redaksjonskomiteen innstilte på å avvise forslaget fordi den mente det var dekket i formuleringene om kulturtilbud. Og slik ble det også, men med knappest mulig flertall, 215 mot 213 stemmer.

Også avstemningen om å ha et fagligpolitisk samarbeid med hele venstresiden ble jevn. Forslaget var begrunnet i å åpne for et tette samarbeid med partiet Rødt. Landsstyret innstilling ble vedtatt, men med bare åtte stemmers overvekt.

Ingen dramatikk om EØS

Fagforbundet konkretiserer også og skjerper klimaprogrammet sitt etter at Arnfinn Sjøenden fikk gjennomslag for sitt forslag.

Det var på forhånd knyttet en viss spenning til avstemningen om EØS. Forslaget fra Åge Emil Bergquist om å si opp EØS-avtalen hvis arbeidsliv ikke kan tas ut eller endres, ble reist på nytt under voteringen, men et stort flertall i salen avviste det.

Ungdom fikk gjennomslag

Victoria de Oliveira fra Fagforbundet Ung fikk gjennomslag for sitt forslag om at faglige rettigheter og plikter skal være en del av opplæringsplanen i videregående skole. Hun fikk gehør allerede da redaksjonskomiteen behandlet forslaget og anbefalte det.

– Vi er veldig fornøyde med dette, sier Oliveira i en sms til Fagbladet etter avstemmingen.

Vil ha retningslinjer mot uetisk opptreden

Kampen mot seskuell trakassering ble et tema på dette landsmøtet. Jorun Helene Mikkelsen ønsket at landsstyret skal lage retningslinjer som omhandler seksuell trakassering, men fikk bare delvis medhold da redaksjonskomiteen behandlet forslaget.

– Seksuell trakassering er et uvesen som vi ikke skal ha i forbundet, men forslaget er problematisk slik det er formulert, sa leder Bjørg Tapio da hun presenterte komiteens innstilling.

Der heter det at Fagforbundet skal være en trygg organisasjon for alle. Dette må kommuniseres ut i hele organisasjonen. For å ha en felles forståelse er det viktig å utarbeide en etisk standard og prosedyrer for hvordan vi skal håndtere oppførsel som er til skade for forbundet.

Ann-Kristin Moldstad satte det opprinnelige forslaget opp mot redaksjonskomiteens innstilling, men den ble vedtatt med solid flertall.

Det betyr at forbundet skal utarbeide retningslinjer mot uetisk opptreden, men nevner ikke seksuell trakassering spesielt.

Framtidig organisering vedtatt

– Vi har ikke endret noe i landsstyrets forslag til framtidig organisering. I dette forslaget har ulike grupper gitt og tatt for å komme fram til et kompromiss, og dette arbeidet mener vi i redaksjonskomiteen at vi skal ha stor respekt for, sa Bjørg Tapio.

Landsstyrets forslag ble vedtatt uten motforslag, selv om det under onsdagens debatt hadde vært delte meninger om forslaget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy