Landsmøte 2017
– Vi må tørre å snakke åpent om seksuell trakassering – også i Fagforbundet
Vil ha retningslinjer mot seksuell trakassering
Kristoffer Tandberg og Jorunn Mikkelsen i Fagforbundet Finnmark vil ha retningslinjer mot seksuell trakassering i Fagforbundet.
Øystein Windstad
Fagforbundet Finnmark mener det er en ukultur i forbundet som det må tas et oppgjør med. Derfor vil de ha tydelige retningslinjer.
hege.bakken@fagbladet.no
Jorunn Mikkelsen og Kristoffer Tandberg representerer Fagforbundet Finnmark, som foreslår at Fagforbundet får inn tydelige retningslinjer mot seksuell trakassering i vedtektene.
En rekke kvinner har den siste tiden stått fram med sine overgreps- og trakasseringshistorier under emneknaggen #metoo, etter at Hollywood-mogulen Harvey Weinstein ble avslørt som angivelig overgriper.
Jorunn Mikkelsen mener at fagbevegelsen, og Fagforbundet spesielt, ikke trenger å være noe unntak.
– Fagforbundet er et stort forbund som gjenspeiler samfunnet. Vi må ikke tro at dette ikke også skjer her, sier hun. Det er bare noen timer til hun skal på talerstolen og fremme fylkeslagets forslag, som også kommer til å få støtte fra flere andre fylkeslag.
Arbeidsgivere gjør lite med seksuell trakassering
– Nok av arenaer
– Vi må tørre å sette seksuell trakassering på dagsorden, løfte det, og være en organisasjon som tydelig viser at vi tar avstand fra dette. Ungdom i vår organisasjon må føle seg trygge, vite at de blir trodd på, og at det er lov å si ifra, sier Mikkelsen, som forteller at dette ikke bare er tomme ord.
Hun vil ikke kommentere konkrete eksempler, men forteller at dette er noe hun både har sett og hørt om fra eget forbund.
– Vi har nok av arenaer der dette foregår. På jobb, på møter, på tillitsvalgtssamlinger. Jeg har selv sett damer som blir svært ubekvemme i disse situasjonene, og som sover dårlig, sier Mikkelsen, som har en todelt stilling som organisasjonssekretær og leder for seksjon for kirke, kultur og oppvekst i fylket.
Hun forteller at temaet er noe mange snakker om i Fagforbundet, men som få tør å ta ordentlig tak i.
Hver sjette har blitt seksuelt trakassert
– En ukultur
– Hvorfor tror du det er slik? I et forbund med tradisjon for å ta opp kvinnesaksspørsmål bør vel ikke dette være vanskelig?
– Jeg tror at forbundet tar seksuell trakassering på alvor. Men det er ikke godt nok at vi må vente til at forbundsstyret og landsstyret en gang i framtida skal komme med eventuelle tiltak. Hvis vi får retningslinjer, så gir det oss en mulighet til å følge opp, det gir en trygghet blant unge kvinner og kanskje også menn, på at dette skal følges opp. I tillegg tror jeg at det kan bidra til holdningsendringer å få dette inn i vedtektene, uttaler Mikkelsen til Fagbladet.
Hun mener det er viktig at også mennene i forbundet er med på å fronte saken, slik Kristoffer Tandberg, opplæringsansvarlig i Fagforbundet Finnmark, gjør.
– Jeg har hatt ulike verv i fagbevegelsen i 16 år og merker at det eksisterer en gammel ukultur som det aldri er tatt et ordentlig oppgjør med. Vi ser nye, unge folk som engasjerer seg, men som er totalt uforberedt på hvordan de skal takle en situasjon der en autoritet, en mentror de har sett opp til, kommer med slibrige kommentarer, sier Tandberg.
Retningslinjer - et steg
Mikkelsen og Tandberg påpeker at det ikke er enkelt å dra opp en grense for hva som er greit og ikke, og at nettopp det nære vennskapet som oppstår mellom tillitsvalgte og kollegaer, gjør det vanskelig å ta opp seksuell trakassering.
– Dette er nok grunnen til at mange ikke tør å ta opp krenkelsene de opplever. I tillegg møtes dette ofte med at det «bare var en spøk». Derfor trenger vi retningslinjer som forteller helt tydelig at dette ikke er greit, mener Mikkelsen.
– Hvorfor tror dere at retningslinjer vil få bukt med seksuell trakassering. Det er vel neppe nok?
– Nei, dette handler også om holdninger. Men det er i alle fall et steg. Dessuten kan det bidra til å endre holdninger, sier Kristoffer Tandberg.
Viktig at kvinner føler seg trygge
Leder i Fagforbundet Bergen Sara Bell har et brennende engasjement for kvinners stilling og mot maktmisbruk mellom kvinner og menn.
Hun mener det er ukontroversielt å ha vedtekter som omhandler hvordan særlig kvinner behandles.
– Dette er ikke et spesielt problem for Fagforbundet. Men som ellers i samfunnet, finnes det også undertrykkelsesmekanismer i våre rekker. Det er naivt å tro at ikke vi er belemret med det samme. Alle steder der det er maktskjevheter, er det risiko for overgrep og trakassering, uttaler Bell.
Hun har selv skrevet #metoo på sin Facebook-vegg, men påpeker at dette er erfaringer som ikke er relatert til Fagforbundet.
Bell vet ikke hva som skjer med forslaget fra Finnmark, men mener det vil være et uheldig signal å aktivt stemme nei til et slikt forslag.
– Når det finnes regler, så har man en plattform som forteller hva som er greit og ikke. For Fagforbundet, med så mange kvinner, er det spesielt viktig at disse kjenner seg trygge. Hvis de utsettes for trakassering eller overgrep, kan de si ifra og vet at det finnes rutiner for hvordan det skal håndteres, sier Bell.
– Ikke et fagforbund verdig
Forbundsleder Mette Nord reagerer kraftig på det delegatene fra Finnmark forteller.
– Det er veldig trist hvis det er slik at unge tillitsvalgte opplever krenkelser. Ingen skal oppleve slike ting i vår organisasjon. Det er ikke et fagforbund verdig, sier Nord til Fagbladet.
Hun er imidlertid ikke sikker på om retningslinjer er veien å gå.
– Jeg mener at dette handler om holdninger, om folkeskikk. Det er også viktig at tilfeller av krenkelser og seksuell trakassering tas tak i på lavest mulig nivå i organisasjonen og at vi får temaet inn i tillitsvalgtsopplæringen, sier hun.