Per Flakstad
Leder i Fagforbundet Ung
Vår jobb som Fagforbundet er å sørge for at arbeidsgiver ser helheten på arbeidsplassen, og at de skjønner at det ikke er enkeltyrker som skal roses, men hele laget.
Da må vi også gi anerkjennelse til hele laget gjennom bedre arbeidsvilkår til alle som har stått på i denne krisen – ikke bare de som oftest bli omtalt. Det er fort gjort å glemme at sammen med sykepleieren og legen står det mange ulike fagfolk, som er like kritiske for at tjenestene skal fungere, alle fra renholdsoperatøren til helsefagarbeideren.
• Flertallet sa ja til lønnsoppgjøret i kommunene
Siden Norsk Sykepleieforbund (NSF) og Utdanningsforbundet nå har sagt nei til KS-avtalen, står Fagforbundet i en vanskelig situasjon, fordi for oss er det uaktuelt at noen yrker får gå fra resten.
Men vi blander oss ikke i andre forbund sine forhandlinger. Derfor må vi bare avvente og se hva som skjer, og så får vi ta debatten internt om hvordan vi skal gå fram videre.
Jeg mener ledelsen i Fagforbundet har fulgt en god og fornuftig strategi for hvordan vi kan få mest mulig for alle i forhandlingene, uten å risikere tvungen lønnsnemnd fra staten. Vi har fått en lønnsøkning som er det samme som frontfaget, og den var til alle ansatte.
• Uravstemning i lønnsoppgjør: Slik påvirker du din egen lønn
Jeg tror det ville ha vært veldig vanskelig å forvente mer i lønn enn hva frontfaget har bestemt er maks tålegrense for den norske økonomien. Men det er min mening. Det viktigste er at folk setter seg inn i saken og deltar i brei og saklig debatt framover.
Likevel er det én ting som er helt klart: om arbeidsgiver har mer penger å bruke i dette oppgjøret, burde de ha lagt dem på bordet i forhandlingene.
Nå jobber vi en del med oppdateringer og informasjon på våre nettsider. Det er viktig at medlemmer forstår det kompliserte systemet med ulike tariffavtaler, ulike uravstemninger og hvorfor vi følger satsene fra frontfaget når vi forhandler.
Vi har fått tilbakemeldinger på at noen ikke hadde fått stemt, men det ser ut som det er medlemmer i Oslo. Medlemmer i Oslo skal stemme på en egen tariffavtale gjeldende kun for Oslo.
• – Resultatet i uravstemningen er representativt for medlemmene, sier daglig leder i LO Kommune
Men om medlemmer mener de ikke har fått stemt, så må de ta kontakt med oss gjennom fagforeningen sin.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Martine Grymyr
Per Flakstad
Martine Grymyr