Per Flakstad
Pedagogisk leder og med i nettverket for barnehagelærere i Oslo
Barnehager stengte 12. mars på grunn av koronapandemien, og politikere har bedt alle om å hente frem dugnadsånden for fellesskapet. Ingen har opplevd en pandemi her til lands, og barnehageansatte strekker seg langt for å imøtekomme det medmenneskelige ansvaret vi har for våre medborgere i en vanskelig og uforutsigbar tid.
Et medmenneskelig ansvar
Nettopp barnehagefolk er gode på det arbeidet med følelser og forhold mellom ulike mennesker. Vi er gode på å være følelsesmessig tilgjengelige, støttende, forståelsesfulle og omsorgsfulle for å trygge dem rundt oss. I starten handlet vårt medmenneskelige ansvar å følge opp barna som var hjemme og samtidig oppdatere, informere og være følelsesmessig støttende overfor foresatte som trengte hjelp med informasjonsoverfloden som ble sendt dem.
Forvirrende informasjonsflyt
For det var barnehageansatte som skulle spre den kontinuerlige informasjonsflyten som kom fra politisk hold ut til barnas foresatte, og i tillegg sørge for at informasjonen ble lest og forstått. Informasjonsflyt krevde kontinuerlig oppfølging da den med sine vage formuleringer og kontrabeskjeder skapte mye uro, forvirring, irritasjon og økende frykt hos enkelte av barnas foresatte.
Åpne
Selv om barnehageansatte ikke er de første til å bli ansett som samfunnskritisk personell, holder vi barnehager åpne for barn som har foresatte i samfunnskritiske posisjoner og for de sårbare barna våre. Vi gjør vårt ytterste for å skape en mest mulig «normal» og omsorgsfull barnehagehverdag for barna i henhold til samfunnsmandatet vårt – med uvissheten om hvilke konsekvenser dette kan ha for oss selv og våre nærmeste.
Smitteveilederens ankomst
Barnehageansatte mobiliserte rett etter smitteveilederens «sene» ankomst, og vi satte oss inn i veilederens anmodninger for en trygg og forsvarlig gjenåpning av barnehager. Det var mye som måtte klargjøres, organiseres og struktureres for å imøtekomme kohortenes inntredelse. Barnehagene kunne åpne mellom 20. og 27. april for å skape en forsvarlig og trygg gjenåpning, og åpningstiden forkortes til mellom 6 og 6 ½ timer daglig for å imøtekomme det tettere bemanningsbehovet som følge av smitteveilederen.
Kohortenes ankomst
Tanken bak kohorter, altså oppdeling i mindre grupper, er at vi på denne måten kan både begrense og spore opp koronasmitte. Fordeling av barn i mindre grupper er noe vi i barnehagen er vant med, men å kunne tilby barn en slik kvalitet – med tettere bemanning gjennom hele barnehagens åpningstid – er noe nytt. Solskinnshistorier om hvor verdifullt det er å kunne støtte, tilrettelegge og være tettere på våre mindre barnegrupper florerer i sosiale medier for tiden. Dette har jo vært en positiv side i det hele – og det er jo nettopp dette vi har ropt om og ikke fått gehør siden 2018.
BarnehageROPET siden 2018
Det er akkurat dette barnehageopprøret og foreldreopprøret har prøvd å fremme siden 2018 uten å få gehør fra politisk hold.
• Med 103 millioner kroner vil det fortsatt være #uforsvarlige forhold i norske barnehager
Vårt ønske har hele tiden vært å kunne tilby alle barn høyere kvalitet ved å oppfylle bemanningsnormen under hele barnehagehverdagen. Dette er noe jeg tidligere har påpekt i egne henvendelser til tidligere kunnskapsminister, Jan Tore Sanner uten respons. Hvem skulle tro at det måtte en pandemi for at våre politikere skulle kunne forstå dilemmaet som lenge har ligget rett foran nesetippen deres.
• Uten blekksprutarmer er situasjonen i barnehagen uforsvarlig
Den nye hverdagen
Vi har forstått at denne nye hverdagen kommer til å vare ut dette barnehageåret, muligens også inn i 2021. Med dette henvender jeg meg til deg nå Guri Melby, som vår nye kunnskapsminister, med et ønske om at du setter deg inn i barnehageopprørets tidligere innsendte dokumentasjon. Jeg er sikker på at du ved å lese disse virkelighetsnære skildringer vil få et bredere bilde over hvordan dagens bemanningsnorm ikke oppfylles i dagens norske barnehager.
Fremover nå…
Vi trenger ikke veiledere med flytende overganger som kan oppfattes som råd, for det er akkurat dette som skaper mer forvirring og uro. For å kunne ivareta smitteveilederens anmodninger må vi fortsette med kortere åpningstider og med en lovfesting en gang for alle at bemanningsnormer skal være gjeldende under hele barnehagens åpningstid – for det er jo dette som er lovfestet, er det ikke Melby?
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.
Kathrine Geard
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Per Flakstad