JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Det måtte en pandemi til for at politikerne skulle forstå hva vi barnehageansatte har ropt om siden 2018

2020050709144220200507105139

Per Flakstad

Da barnehagene åpnet igjen ble barna delt i mindre grupper med tettere voksenoppfølging gjennom hele barnehagedagen. Det blir vi hyllet for. Men det er jo nettopp dette vi har ropt om – uten å bli hørt – siden 2018.

Pedagogisk leder og med i nettverket for barnehagelærere i Oslo

Barnehager stengte 12. mars på grunn av koronapandemien, og politikere har bedt alle om å hente frem dugnadsånden for fellesskapet. Ingen har opplevd en pandemi her til lands, og barnehageansatte strekker seg langt for å imøtekomme det medmenneskelige ansvaret vi har for våre medborgere i en vanskelig og uforutsigbar tid.

Et medmenneskelig ansvar

Nettopp barnehagefolk er gode på det arbeidet med følelser og forhold mellom ulike mennesker. Vi er gode på å være følelsesmessig tilgjengelige, støttende, forståelsesfulle og omsorgsfulle for å trygge dem rundt oss. I starten handlet vårt medmenneskelige ansvar å følge opp barna som var hjemme og samtidig oppdatere, informere og være følelsesmessig støttende overfor foresatte som trengte hjelp med informasjonsoverfloden som ble sendt dem.

Forvirrende informasjonsflyt

For det var barnehageansatte som skulle spre den kontinuerlige informasjonsflyten som kom fra politisk hold ut til barnas foresatte, og i tillegg sørge for at informasjonen ble lest og forstått. Informasjonsflyt krevde kontinuerlig oppfølging da den med sine vage formuleringer og kontrabeskjeder skapte mye uro, forvirring, irritasjon og økende frykt hos enkelte av barnas foresatte.

Åpne

Selv om barnehageansatte ikke er de første til å bli ansett som samfunnskritisk personell, holder vi barnehager åpne for barn som har foresatte i samfunnskritiske posisjoner og for de sårbare barna våre. Vi gjør vårt ytterste for å skape en mest mulig «normal» og omsorgsfull barnehagehverdag for barna i henhold til samfunnsmandatet vårt – med uvissheten om hvilke konsekvenser dette kan ha for oss selv og våre nærmeste.

Smitteveilederens ankomst

Barnehageansatte mobiliserte rett etter smitteveilederens «sene» ankomst, og vi satte oss inn i veilederens anmodninger for en trygg og forsvarlig gjenåpning av barnehager. Det var mye som måtte klargjøres, organiseres og struktureres for å imøtekomme kohortenes inntredelse. Barnehagene kunne åpne mellom 20. og 27. april for å skape en forsvarlig og trygg gjenåpning, og åpningstiden forkortes til mellom 6 og 6 ½ timer daglig for å imøtekomme det tettere bemanningsbehovet som følge av smitteveilederen.

Kohortenes ankomst

Tanken bak kohorter, altså oppdeling i mindre grupper, er at vi på denne måten kan både begrense og spore opp koronasmitte. Fordeling av barn i mindre grupper er noe vi i barnehagen er vant med, men å kunne tilby barn en slik kvalitet – med tettere bemanning gjennom hele barnehagens åpningstid – er noe nytt. Solskinnshistorier om hvor verdifullt det er å kunne støtte, tilrettelegge og være tettere på våre mindre barnegrupper florerer i sosiale medier for tiden. Dette har jo vært en positiv side i det hele – og det er jo nettopp dette vi har ropt om og ikke fått gehør siden 2018.

BarnehageROPET siden 2018

Det er akkurat dette barnehageopprøret og foreldreopprøret har prøvd å fremme siden 2018 uten å få gehør fra politisk hold.

Med 103 millioner kroner vil det fortsatt være #uforsvarlige forhold i norske barnehager

Vårt ønske har hele tiden vært å kunne tilby alle barn høyere kvalitet ved å oppfylle bemanningsnormen under hele barnehagehverdagen. Dette er noe jeg tidligere har påpekt i egne henvendelser til tidligere kunnskapsminister, Jan Tore Sanner uten respons. Hvem skulle tro at det måtte en pandemi for at våre politikere skulle kunne forstå dilemmaet som lenge har ligget rett foran nesetippen deres.

Uten blekksprutarmer er situasjonen i barnehagen uforsvarlig

Den nye hverdagen

Vi har forstått at denne nye hverdagen kommer til å vare ut dette barnehageåret, muligens også inn i 2021. Med dette henvender jeg meg til deg nå Guri Melby, som vår nye kunnskapsminister, med et ønske om at du setter deg inn i barnehageopprørets tidligere innsendte dokumentasjon. Jeg er sikker på at du ved å lese disse virkelighetsnære skildringer vil få et bredere bilde over hvordan dagens bemanningsnorm ikke oppfylles i dagens norske barnehager.

Fremover nå…

Vi trenger ikke veiledere med flytende overganger som kan oppfattes som råd, for det er akkurat dette som skaper mer forvirring og uro. For å kunne ivareta smitteveilederens anmodninger må vi fortsette med kortere åpningstider og med en lovfesting en gang for alle at bemanningsnormer skal være gjeldende under hele barnehagens åpningstid – for det er jo dette som er lovfestet, er det ikke Melby?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy