JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Fritt Palestina: Hvorfor er vi ikke uenige med dagens regjering?

2023111410495620231114113059
UTFORDRES: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) må presses hardere av norsk fagbevegelse, skriver Fagforbund-tillitsvalgt Berit Tevik.

UTFORDRES: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) må presses hardere av norsk fagbevegelse, skriver Fagforbund-tillitsvalgt Berit Tevik.

Beate Oma Dahle / NTB

Fagforbundet og LO har en klar politikk på spørsmålet om anerkjennelse av en palestinsk stat. Hvorfor følges den ikke opp overfor dagens regjering?

Leder i Fagforbundet barn og oppvekst Oslo

 

Gjennom en årrekke har Fagforbundet vært tydelige på sitt standpunkt om anerkjennelse av Palestina. Et kjapt søk på nett gir en rekke treff på Fagforbundet og vår politikk i denne saken.

I november 2017 ble det som eksempel sendt ut en felles pressemelding fra Fagforbundet og Norsk Folkehjelp. «Tiden er overmoden for en norsk anerkjennelse av Palestina som stat. Uten anerkjennelse – ingen fred.»

De norske barna i krigsherjede Gaza kan komme hjem med alvorlige traumer

I 2014 uttalte Solberg-regjeringen at det måtte foreligge en fredsavtale før en norsk anerkjennelse av Palestina kom på tale. 

«Vi er uenige med regjeringen» skrev forbundet da. «En anerkjennelse av Palestina er en naturlig videreføring av norsk politikk.»

Hva nå?

Mandag kveld blant videoer av døde barn, bombede hus og et fordrevet folk dukker det opp en video av utenriksminister Barth-Eide på skjermen min.

«Anerkjennelse kan man gjøre én gang. Norge har en veldig solid tradisjon for å anerkjenne realiteter, og ikke intensjoner.»

Videre legges det ut om at man må avklare viktige spørsmål. Som for eksempel flyktningstatus og grenser. Så skal det selvsagt på plass en «storslagen markering den dagen Palestina er en stat ikke bare i teorien, men i praksis.»

{s1}

Les avsnittet en gang til.

Arbeiderpartiet sier altså i spørretimen 8.november at staten Palestina per nå bare er en intensjon. De kommer ikke til å stemme for anerkjennelse nå.

Dette er Fagforbundet og LO uenige i. Trodde jeg.

Forbundsstyret ber i sin uttalelse den 8.november regjeringen jobbe for en tostatsløsning basert på folkeretten. Ordet anerkjennelse nevnes ikke. Er ikke anerkjennelse «en naturlig videreføring av norsk politikk» i 2023?

I 2014 mente vi jo at «en diplomatisk anerkjennelse vil ha faktiske konsekvenser».

Hovedkontoret på Gazastripen er sprengt i filler. Nå får organisasjonen en halv million fra LO

Det palestinske folk fordrives igjen fra sine hjem. De myrdes, nektes mat, vann og nødvendig helsehjelp. Om ikke en anerkjennelse skjer nå, når?

Hvorfor er vi ikke uenige med dagens regjering slik som vi var i 2014?

Anerkjennelse av Palestina som stat er Fagforbundet sin politikk! Det er LO sin politikk! Vedtatt senest på LO-kongressen i 2022.

Som fagforeningsleder i en fagforening hvor hjertet banker for Palestina, forventer jeg at vi også nå er tydelige på vårt standpunkt.

Det er ikke mer tid nå. En anerkjennelse er på sin plass.

Den burde kommet for lenge siden.

Som Fagforbundet skrev i 2017:

«Uten anerkjennelse – ingen fred»

Den eneste feilen de fleste av dem har gjort er at de ble født i Gaza

Hvorfor er vi ikke uenige med dagens regjering, slik som vi var i 2014?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy