JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Israel/Palestina: En gang håper jeg å kunne snakke om den dagen ting snudde

Mange palestinere må gjennom tidkrevende kontrollposter for å komme seg til og fra jobb eller andre ærend de måtte ha.

Mange palestinere må gjennom tidkrevende kontrollposter for å komme seg til og fra jobb eller andre ærend de måtte ha.

Per Flakstad

Fagforbundet har mange medlemmer som er engasjert i Israel/Palestina-konflikten. En av dem er vår grasrotskribent Christina Beck Jørgensen om også har besøkt området flere ganger. Dette er hennes andre innlegg om konflikten.

2023122110200620231221102006

Barneveileder

Nyhetsoppdateringene fra Gaza og Palestina har fortsetter å komme i all sin brutale gru. Og okkupasjonen fortsetter.

Hver dag skjer det episoder av ulovlig karakter i Palestina. Området er allerede fullt av murer, kontrollposter, soldater og setlere som får bosette seg på okkuperte områder. Det å vokse opp i Palestina veldig langt unna den oppveksten de fleste kjenner til her i Norge. 

Rami hoppar i stolen når mora ringer: Eg fryktar for familien min på Vestbredda

Tidligere har jeg vært mye i Palestina, i Ramallah, Hebron, Qalqilia, Jerusalem, Bethlehem, Nablus og mange flere steder. Selv om okkupasjonen er ulik i de forskjellige byene, er den der hele tiden. Noen steder synlig som en stor mur som skiller bestemor fra barnebarna, okkupanter som kaster stein på skolebarn, kontrollposter som palestinerne må gjennom for å komme til og fra jobb, gårder og oliventrær som blir revet opp fra jorden og syke som ikke får legehjelp. 

Tillitsvalde: Det nyttar ikkje lenger å vere bekymra og berre snakke om diplomati og forhandlingar

Palestina og Israel vekker mye følelser hos mange, og det er ikke rart. Men vi må aldri glemme at dette ikke er en krig mellom to like sterke parter. Palestinerne har ikke de samme rettigheter til å bygge sitt eget land slik Israel har.

Israelske lover gir spesielle rettigheter til jøder. I tillegg finnes det lover som etter min mening klart diskriminerer palestinere, for eksempel en lov som forhindrer palestinere som dro, ble tvunget til å flykte eller ble deportert under krigen i 1948, å returnere til hjemmene sine. Lovverket fungerer slik at disse eiendommene kan overføres til staten. I tillegg kommer landloven som brukes som grunnlag til å overføre «ubebodde» eiendommer, nå eid av staten, til bosettere eller politiske grupper.

Forutsetningen er med andre ord langt unna det man kan kalle likestilt. Men hvis det skal finnes en vei ut av okkupasjonen og det grusomme som skjer, så er det ikke gjennom tåregass eller fengsling av barn! 

Den eneste feilen de fleste av dem har gjort er at de ble født i Gaza

Verden må inn og være støttespillere for fred og forsoning. Like regler må gjelde alle, og like rettigheter uansett hvem man er. Kun på denne måten vil man få fred og et trygt og godt sted å være for alle. 

Mitt hjerte tilhører Palestina og det Palestinske folk. Jeg kommer ikke til å slutte å prate om dette, men en dag snart håper jeg at jeg kan prate om den dagen ting snudde, og at veien til et fritt Palestina begynte. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy