colourbox.com
Köpp er spesialist i pediatri/barnelege og forsker, phd. og prosjektleder for «Barn under radaren» ved Barne- og ungdomsavdelingen, Sørlandet sykehus.
Vallesverd er fagrådgiver i Barns Beste, Sørlandet sykehus og prosjektmedarbeider i «Barn under radaren».
Vi viser til kronikk i fagbladet.no 06.09.21, hvor forfatterne advarer mot å senke terskelen for å sende meldinger til barnevernet. Forfatterne frykter at prosjektet «Barn under radaren» kan resultere i en høyere terskel for å oppsøke hjelp, samt flere meldinger som ikke har hjemmel i lov.
Helsepersonell bistår barn og familier i vanskelige situasjoner og skal gjøre gode og nødvendige vurderinger av om det i en konkret sak foreligger meldeplikt eller ikke. Målet er ikke å sende flere meldinger til barnevernet. Målet er at akutt-tjenestene ved sykehuset skal bidra til å fange opp flere barn som utsettes for alvorlig omsorgssvikt eller mishandling. Målet er altså at de barna som helsepersonell har grunn til å tro utsettes for alvorlig omsorgssvikt eller mishandling blir fanget opp.
• Ny metode i spesialisthelsetjenesten
Den aktuelle sjekklisten det vises til, som foreløpig er en testversjon i prosjektet «Barn under radaren», skal være et verktøy for helsepersonellet i vurderingen av om de har meldeplikt eller ikke. I prosjektet er det helsepersonell ved ambulansetjenesten, akuttmottakene og ambulant akutt-team som bruker sjekklisten. Den benyttes i møte med voksne pasienter som har mindreårige barn og som mottar helsehjelp i forbindelse med alvorlig rus, alvorlig psykiatrisk tilstand, selvmordsforsøk og skader etter vold. Dette er kategorier som vi vet utgjør en risiko for alvorlig omsorgssvikt.
Eksempler på spørsmål som helsepersonell skal stille seg selv i møte med nevnte pasientgrupper er «vurderer du at pasientens skader passer med forklaringen som blir gitt?» og «vurderer du at barna er i trygghet?».
Det er helt riktig at prosjektet ikke har undersøkt hvordan barnevernstjenesten har konkludert i sakene som er meldt. Vi kan dermed ikke pr. i dag konkludere med at sjekklisten har bidratt til at flere barn som utsettes for alvorlig omsorgssvikt eller mishandling fanges opp. Prosjektet er etablert med utspring i et behov i spesialisthelsetjenesten, ikke knyttet til barnevernstjenestens arbeid.
Etter at «Barn under radaren» har vært pilotert ved Sørlandet sykehus HF, er en revidering nå i gang, hvor nødvendige justeringer vil foretas. Barnevernstjenesten bidrar inn i dette arbeidet.
At fagpersoner foreløpig ikke har fått innsyn i sjekklisten, handler om at dette er et prosjekt, at sjekklisten er under testing og nå revideres. Den endelige sjekklisten vil distribueres når implementeringsarbeidet er klart.
Vi er enige i at barn og familier i en vanskelig situasjon må få hjelp. Sjekklisten skal ikke bidra til at terskelen for å sende meldinger til barnevernet senkes. Sjekklisten skal heller ikke bidra til at helsepersonell sender melding til barnevernet i andre saker enn der de har grunn til å tro at barn utsettes for alvorlig omsorgssvikt eller mishandling.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
PÅ LISTA: Renholdere er blant gruppene som får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
MODELL: Mange lavlønte går igjen glipp av lavlønnstillegget – og LOs nye lønnsmodell kom ikke i betraktning.
Håvard Sæbø
Privat
colourbox.com
Privat