JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Studentene må få være studenter. Det må vi hjelpe dem med

2020091108090020200911081019

Colourbox.com

Vi trenger studentenes kunnskap i fremtiden. Derfor må de få den økonomiske støtten de behøver for å fullføre.

Hjelpepleier

Det å leve som student er ikke alltid like morsomt. Spesielt når pengene ikke holder til utgiftene. FriFagbevegelse skrev i august om blant andre sosionomstudent Randi (33). Hun jobber som vekter ved siden av studiene. Hun er en av de nesten 70 prosentene som har jobb i tillegg til studier. Det er hun helt avhengig av for å klare alle utgifter sine.

Studentboligene er for få, og mange blir derfor nødt til å leie dyrt i det private markedet. Dette tar mesteparten av pengene. Selv om det blir dyrere og dyrere å leve har ikke stipendet økt på mange år. Riktignok er elleve måneders studiestøtte vedtatt de senere årene, og det er en start. Men vi er ikke i mål.

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Som en konsekvens av korona ble utbetalinger for månedene april, mai og juni i 2020 utbetalt til søkerens konto før 1. april. Mange studenter mistet sine deltidsjobber og sommerjobber og var avhengige av mer støtte. Men problemet ble bare utsatt. For selv om økonomien var god i april, kom fortsatt mai, juni og juli. Sommerjobbene ble også borte for mange på grunn av korona.

En forutsetning for å få økonomisk støtte er at du er registrert som aktiv student. Semesteravgiften må være betalt og du må være meldt opp til eksamen.

I år er dette ekstra spesielt fordi det er så lenge siden studentene fikk noe økonomisk støtte. Når så mange studenter sliter økonomisk er det for meg rart at de må betale nesten 1000 kroner for å få utbetalt stipend. Det kommer også så sent i semesteret at studentene allerede har måttet kjøpe alt av bøker.

Rekordøkning i antall studentmedlemmer: — Vi har mange spennende planer

Jeg er student på høgskolen i innlandet og kjøpte brukte bøker i mai og juni. Jeg har ikke mulighet til å kjøpe dem nye og derfor må jeg være tidlig ute for å få det billig. Sånn er det for mange. Den økonomiske situasjonen for studenter er krevende – for å si det forsiktig.

Å studere på heltid krever fulltids arbeid. Mange har dessuten praksis i løpet av året, noe som gjør det vanskelig å kombinere med å jobbe ved siden av. Arbeidsmiljøloven sier mye bra om arbeidstid, men hva ville den sagt om studenter som etter hele dager på skoler og universiteter drar rett på jobb etterpå, og som i tillegg bruker alle helger og ferier på lekser de ikke rakk på grunn av deltidsjobben ved siden av.

Vi må finne løsninger som lar studentene være studenter. Vi trenger deres kompetanse i fremtiden, og vi har ikke råd til at de avslutter studiene på grunn av vanskelig økonomi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Christina Beck Jørgensen

Christina Beck Jørgensen

Colourbox.com

Christina Beck Jørgensen

Christina Beck Jørgensen