JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Svar til Berit Tevik: Fagforbundet støtter anerkjennelse av Palestina

2023111511303520231115125628
Palestiunske internflyktninger i Gaza.

Palestiunske internflyktninger i Gaza.

NTB/REUTERS

Fagforbundet er krystallklar i vår solidaritet med palestinerne og vi mener Norge må anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Akkurat nå gjelder det at massedrapene i Gaza stopper og at det kommer en våpenhvile som hindrer at enda flere uskyldige liv går tapt.

Leder i Fagforbundet

Fagforbundet har mange medlemmer og tillitsvalgte med hjerter som banker for palestinernes sak, og Berit Tevik er en av dem. I Fagbladet spør Tevik hvorfor Fagforbundet ikke følger opp vår politikk om anerkjennelse av en palestinsk stat overfor dagens regjering. 

Svaret er enkelt: Det gjør vi! 

Fagforbundet har siden 2009 støttet palestinske rettighetsorganisasjoner gjennom samarbeidsavtalen vår med Norsk Folkehjelp. Dette arbeidet har gjort det klart for oss at frihet for palestinerne er en forutsetning for fred i Midtøsten. Derfor har Fagforbundet i en årrekke vært svært tydelig på kravet om at Norge må anerkjenne Palestina som stat, også i vår kontakt med de rødgrønne partiene og regjeringa. Hittil har vi ikke fått fullt gjennomslag, men nå er noe i ferd med å skje. 

LES OGSÅ: Tillitsvalde: Det nyttar ikkje lenger å vere bekymra og berre snakke om diplomati og forhandlingar

Krever umiddelbar våpenhvile

Nå utspiller det seg en ubeskrivelig humanitær katastrofe på Gaza. Israels brutale krigføring har drept mer enn 11.000 palestinere, deriblant over 4.000 barn. Israels blokade gjør at 2,3 millioner palestinere står uten tilstrekkelig vann, mat og helsehjelp. Mangel på drivstoff og elektrisitet kan føre til at enda flere kuvøsebarn og andre pasienter mister livet. Skal palestinerne på Gaza overleve, må det innføres en umiddelbar våpenhvile som gjør det mulig å bringe inn humanitær hjelp. 

Fagforbundet er fornøyd med at den norske regjeringa var tidlig ute med å kreve en umiddelbar våpenhvile og at Norge har en tydeligere holdning til konflikten enn flere av våre naboland. Både Fagforbundet og regjeringa fordømmer terrorangrepet til Hamas, samtidig som vi mener Israels massive militære svar rammer uskyldige sivile – i strid med både folkeretten og humanitærretten. 

På kort sikt haster det å få slutt på massedrapene og lidelsene i Gaza. Det er dette Norge og alle andre gode krefter må sette alt inn på nå.

Varig fred forutsetter anerkjennelse

Skal det derimot bli varig fred i Midtøsten, må det komme en politisk løsning som er bygd på folkeretten. Dette forutsetter at Palestina anerkjennes som en selvstendig stat, noe altså Fagforbundet har jobbet for lenge.

Hittil har det ikke vært mulig å få noe flertall på Stortinget for anerkjennelse av Palestina. Idet dette skrives, foregår stortingsbehandlinga av et forslag om å anerkjenne Palestina nå. Forslaget ser ut til å falle, noe Fagforbundet beklager. Det ser likevel ut til at det blir et bredt politisk flertall for annet forslag: Stortinget ber regjeringa være forberedte på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der dette kan ha en positiv innvirkning på en fredsprosess, uten at det tas forbehold om at en endelig fredsavtale er på plass.

Dersom dette blir vedtatt i Stortinget, vil det være et viktig skritt i retning av norsk anerkjennelse av Palestina. I så fall er det uttrykk for at et sterkt folkelig engasjement, fra Fagforbundet og mange andre, har bidratt til politisk endring. 

Fagforbundet vil fortsette vårt langsiktige solidaritetsarbeid for palestinerne. Vi jobber for en fred som både palestinerne og israelerne vil være tjent med. Nå må vi gå sammen med andre for å få slutt på bombingen og blokaden av Gaza.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy