Palestiunske internflyktninger i Gaza.
NTB/REUTERS
Leder i Fagforbundet
Fagforbundet har mange medlemmer og tillitsvalgte med hjerter som banker for palestinernes sak, og Berit Tevik er en av dem. I Fagbladet spør Tevik hvorfor Fagforbundet ikke følger opp vår politikk om anerkjennelse av en palestinsk stat overfor dagens regjering.
Svaret er enkelt: Det gjør vi!
Fagforbundet har siden 2009 støttet palestinske rettighetsorganisasjoner gjennom samarbeidsavtalen vår med Norsk Folkehjelp. Dette arbeidet har gjort det klart for oss at frihet for palestinerne er en forutsetning for fred i Midtøsten. Derfor har Fagforbundet i en årrekke vært svært tydelig på kravet om at Norge må anerkjenne Palestina som stat, også i vår kontakt med de rødgrønne partiene og regjeringa. Hittil har vi ikke fått fullt gjennomslag, men nå er noe i ferd med å skje.
LES OGSÅ: Tillitsvalde: Det nyttar ikkje lenger å vere bekymra og berre snakke om diplomati og forhandlingar
Krever umiddelbar våpenhvile
Nå utspiller det seg en ubeskrivelig humanitær katastrofe på Gaza. Israels brutale krigføring har drept mer enn 11.000 palestinere, deriblant over 4.000 barn. Israels blokade gjør at 2,3 millioner palestinere står uten tilstrekkelig vann, mat og helsehjelp. Mangel på drivstoff og elektrisitet kan føre til at enda flere kuvøsebarn og andre pasienter mister livet. Skal palestinerne på Gaza overleve, må det innføres en umiddelbar våpenhvile som gjør det mulig å bringe inn humanitær hjelp.
Fagforbundet er fornøyd med at den norske regjeringa var tidlig ute med å kreve en umiddelbar våpenhvile og at Norge har en tydeligere holdning til konflikten enn flere av våre naboland. Både Fagforbundet og regjeringa fordømmer terrorangrepet til Hamas, samtidig som vi mener Israels massive militære svar rammer uskyldige sivile – i strid med både folkeretten og humanitærretten.
På kort sikt haster det å få slutt på massedrapene og lidelsene i Gaza. Det er dette Norge og alle andre gode krefter må sette alt inn på nå.
Varig fred forutsetter anerkjennelse
Skal det derimot bli varig fred i Midtøsten, må det komme en politisk løsning som er bygd på folkeretten. Dette forutsetter at Palestina anerkjennes som en selvstendig stat, noe altså Fagforbundet har jobbet for lenge.
Hittil har det ikke vært mulig å få noe flertall på Stortinget for anerkjennelse av Palestina. Idet dette skrives, foregår stortingsbehandlinga av et forslag om å anerkjenne Palestina nå. Forslaget ser ut til å falle, noe Fagforbundet beklager. Det ser likevel ut til at det blir et bredt politisk flertall for annet forslag: Stortinget ber regjeringa være forberedte på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der dette kan ha en positiv innvirkning på en fredsprosess, uten at det tas forbehold om at en endelig fredsavtale er på plass.
Dersom dette blir vedtatt i Stortinget, vil det være et viktig skritt i retning av norsk anerkjennelse av Palestina. I så fall er det uttrykk for at et sterkt folkelig engasjement, fra Fagforbundet og mange andre, har bidratt til politisk endring.
Fagforbundet vil fortsette vårt langsiktige solidaritetsarbeid for palestinerne. Vi jobber for en fred som både palestinerne og israelerne vil være tjent med. Nå må vi gå sammen med andre for å få slutt på bombingen og blokaden av Gaza.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
FORKJELL PÅ FOLK: I noen få jobber er månedslønna over 185.000 kroner.
Gorm Kallestad / NTB
Leif Martin Kirknes
Palestiunske internflyktninger i Gaza.
NTB/REUTERS
Leif Martin Kirknes