Abortloven:

Stortinget vedtok Erna Solbergs historiske innstramming i abortloven

8000 personer møtte opp på en demonstrasjon i november i fjor, mot statsminister Erna Solberg (H) sine planer om endring av abortloven. Det var demonstrasjoner i over 30 byer.

8000 personer møtte opp på en demonstrasjon i november i fjor, mot statsminister Erna Solberg (H) sine planer om endring av abortloven. Det var demonstrasjoner i over 30 byer.

Sissel M. Rasmussen

Natt til fredag vedtok Stortinget en innstramming som utgjør den første endringen av norsk abortlov på 40 år. Fagforbundet-leder Mette Nord mener dette er en del av en politikk som svekker kvinners rettigheter.

2019061414561920190614145619

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Diskusjonen på Stortinget foregikk torsdag i timevis. Stortingets vedtak innebærer at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i en nemnd.

105 stemte for vedtaket, 64 mot.

Grasrot-skribent Hilde: – Et skittent spill fra Erna

– Trekker i feil retning

Fagforbundets leder, Mette Nord, gikk torsdag ettermiddag i demonstrasjonstog mot endringen i abortloven.

– Denne lovendringen reverserer likestillingsarbeidet i Norge og svekker kvinners rettigheter, sier hun og retter harde skyts mot KrF.

I regjeringsforhandlingene på Granavolden fikk KrF gjennomslag for at endringer i abortloven. Det sikret dem en plass i den blåblå flertallsregjeringen. Det gjør Nord bekymret.

– Man har fått et veldig konservativt parti inn i regjeringen. KrF forherliger en familiepolitikk hvor mor er hjemme. Når det er framstillingen av den vellykkede familien, det er som å gå 40–50 år tilbake i tid. De gir kvinner dårlig samvittighet for å ikke være hjemme. Dette er ikke min verden, sier hun og mener at innstrammingene i abortloven er en del av denne politikken.

– I sum trekker dette i feil retning.

Barnepleier mot utvidelse av abortgrensa

Skuffet over Sp

Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for innstrammingen, i tillegg til 17 av 19 Sp-representanter. Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth var de to stortingsrepresentantene til Sp som stemte mot forslaget.

Samtlige av representantene til Ap, SV, Rødt og MDG stemte mot innstrammingen.

– Jeg er veldig skuffet over at Senterpartiet stemmer for dette forslaget. Det ligger i partiprogrammet, så sånn sett er det ingen overraskelse. Men at det er to som går imot, viser at det er uenighet innad i partiet, sier Nord, som presiserer at dette ikke er ødeleggende for rødgrønt samarbeid.

– Samtidig er vi enige med Senterpartiet i mye. Vi deler deres syn mot sentralisering og for at kommuner skal stå for tjenestene selv. Det teller mye, sier hun.

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, gikk torsdag i demonstrasjonstog mot endring av abortloven.

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, gikk torsdag i demonstrasjonstog mot endring av abortloven.

Privat

p

Fagforbundet-topper tok på seg røde strømper i protest

Spiss tone

Tonen i diskusjonene før avstemningen var tidvis spiss da politikerne inntok talerstolen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok opp abortinnstrammingene i Alabama, der det er innført nær totalt abortforbud. Han frykter at innstrammingen i Norge kan være et første steg mot flere innstramminger.

– Hvis vi løfter blikket, så ser vi at det fra høyresiden og fra religiøst hold i mange land gjøres framstøt for å innskrenke kvinners rettigheter og selvbestemmelse, sa Ap-lederen.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold sa at han tar avstand fra det som skjer i Alabama, men at han også tar avstand fra dem som prøver å plassere den saken i norsk kontekst.

– Sammenligningen holder ikke mål. Det er ingenting som ble vedtatt i dag, som kan sammenlignes med Alabama, så det vil jeg avvise, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet.

Per Olaf Lundteigen: – Høyre er Senterpartiets hovedmotstander

Utfordret Frp

Etter mange timer med debatt torsdag kveld hadde kun én representant fra Venstre tatt ordet, og ingen fra Frp, skriver Dagbladet.

– Har de mistet stemmen eller satt kamelen fast i halsen? spurte Ap-nestleder Hadia Tajik fra talerstolen.

To timer før midnatt inntok Per-Willy Amundsen (Frp) talerstolen og talte på vegne av sitt parti.

– Jeg registrerer demonstrasjonen som var utenfor Stortinget i dag, og det engasjementet som er der ute. Og så ser jeg andre områder i samfunnet hvor vi ikke ser like mye engasjement fra den såkalte røde feministbevegelsen, sa Amundsen.

Han trakk deretter fram kvinner som blir utsatt for barneekteskap og kvinner som blir underlagt sosial og seksuell kontroll.

Reaksjoner

Den varslede abortinnstrammingen har utløst sterke reaksjoner hos mange kvinner i Norge. Årets hovedparole i 8. mars-toget var «Forsvar selvbestemt abort – fjern nemndene».

p

Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad innrømmet at den massive motstanden fra kvinnebevegelsen har gjort inntrykk på ham.

– Personlig tilhører kamp for abortloven en del av min politiske oppvåkning, sa han.

Han viste imidlertid til at det medisinske fagmiljøet i Trondheim som gjennomfører fosterreduksjoner i Norge, ønsket lovendringen.

I regjeringsforhandlingene på Granavolden fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for dette, men vant ikke fram med ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c. Den tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

Fakta om abortloven

• Forrige gang en abortlov ble vedtatt i Stortinget 30. mai 1978. Den trådte i kraft 1. desember samme år.

• Før 12. svangerskapsuke kan kvinnen ta avgjørelsen selv. Etter 12. uke kan en nemnd innvilge abort, dersom det blant annet er fare for kvinnens helse, kvinnen er i en vanskelig livssituasjon, det er fare for sykdom hos fosteret eller graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest.

• KrF fikk i regjeringsforhandlingene på Granavolden gjennomslag for at kvinner som er gravide med flerlinger, og som ønsker å fjerne noen av fostrene, må få saken behandlet i nemnd.

• De fikk imidlertid ikke gjennomslag for ønsket om å endre abortlovens paragraf 2c, som tillater senabort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

• Natt til fredag 14. juni vedtok Stortinget en historisk innstramming av abortloven. KrFs regjeringsgjennomslag om tvillingabort ble vedtatt med 105 stemmer mot 64.

• De siste årene har det vært nedgang i antall aborter i Norge. I 2017 ble det gjennomført 12.733 svangerskapsavbrudd, 435 færre enn i 2016.

(Kilder: Store norske leksikon, Jusleksikon, Folkehelseinstituttet, Lovdata)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy