Nav-skandalen: Pensjonistgeneral Jan Davidsen vil ha et eget Nav-ombud
NAV-OMBUD: Nav-skandalen viser at vi trenger et eget Nav-ombud, mener pensjonistgeneral Jan Davidsen.
Nanna Aanes Wolden
– Et uavhengig ombud som kan hjelpe hvis man føler seg alene mot et stort og mektig Nav. Trygdeskandalen viser at dette er helt nødvendig, mener Pensjonistforbundets leder, Jan Davidsen.
tips@fagbladet.no
Nyheten om at minst 48 personer kan være uskyldig dømt for trygdesvindel fordi Nav har tolket regelverket feil, viser at det nå er på høy tid at et slikt Nav-ombud opprettes, mener Pensjonistforbundet.
• Mette Nord: – Dette må være den største og mest alvorlige systemsvikten i norsk historie
– Denne saken viser at vi trenger et Nav-ombud. Saken viser at troverdigheten og sikkerheten man skal ha i forvaltningen ikke er til stede, sier forbundsleder Jan Davidsen til NRK.
Davidsen mener at et Nav-ombud ville vært svært nyttig nettopp for dem som kan ha blitt uskyldig dømt for trygdesvindel, på grunn av feilvurderingen til Nav.
• LO-advokat advarte om Nav-skandalen
Ombud vil sikre folks rettigheter
Han viser til at folk som har fått beskjed om at de kan få strafferabatt hvis de tilstår i tingretten, har møtt i retten uten advokat.
– Da hadde disse hatt noen andre, uavhengige personer å snakke med og spørre til råds, eller for å vurdere om dette er riktig. Man har stolt på forvaltningen, sier Davidsen.
Han mener et Nav-ombud vil sikre at folks rettigheter vil bli bedre ivaretatt, og at dette bør opprettes i hvert enkelt fylke.
Davidsen er tidligere forbundsleder i Fagforbundet og har vært dundrende uenig med Fremskrittspartiet i de fleste politiske saker. Men i spørsmålet om Nav-ombud kjemper han og Frp på samme banehalvdel.
Davidsen får full støtte fra Helge André Njåstad som er stortingsrepresentant i Arbeids- og sosialkomitéen for Frp. Han sier den største fordelen ved å innføre et Nav-ombud er at Nav er så tungrodd at det er viktig å ha et kritisk blikk på byråkratiet.
– Vi har fått et godt bevis på at det er nødvendig de siste dagene etter denne trygdeskandalen, sier han til NRK.
Bekymrede Nav-ansatte
BEKYMRET: NTL-tillitsvalgt Torgeir Homme er bekymret for hvordan trygdeskandalen påvirker forholdet mellom Nav-brukerne og de ansatte.
Ole Palmstrøm
Samtidig er Nav-ansatte bekymret for hvordan trygdeskandalen vil påvirke deres møter med folk i jobben, sier Nav-tillitsvalgt.
Skandalen er et tema rundt lunsjbordet Nav-kontorer landet rundt, men ifølge nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Nav, Torgeir Homme, føler mange at det er noen over dem i systemet som har tolket reglene.
– De ansatte har informert og saksbehandlet i tråd med det de har fått beskjed om, sier han til Dagsavisen.
NTL vil ha en egne offentlige skyløsninger for nordmenns data: Best å eie data selv
Nå er en gruppe på 15 Nav-ansatte nedsatt for å ta seg av skandalen overfor publikum.
– Vi regner med at det kommer en del henvendelser, sier Homme.
Må orientere Stortinget
Tirsdag i neste uke må arbeidsminister Anniken Hauglie møte i Stortinget og orientere om saken.
Orienteringen er satt opp som første sak i Stortinget 5. november. Statsråden har også uttalt at hun vil starte en ekstern gransking av saken.
SV-leder Audun Lysbakken har uttalt at partiet vurderer mistillit mot Hauglie, men at de vil avvente hennes orientering i Stortinget først.
Partiets sosialpolitiske talsperson, Solfrid Lerbrekk, sier til Stavanger Aftenblad at både Hauglie og Nav-direktør Sigrun Vågeng bør trekke seg.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch varslet mandag at samtlige saker vil bli sendt til Gjenopptakelseskommisjonen med begjæring om frifinnelse. Men det kan ta tid, ifølge kommisjonens leder Siv Hallgren.
– Vi vet ikke når sakene kommer, sier hun til NTB.
• Jonas Gahr Støre kaller trygdesaken for en skandale
Trygderetten advarte allerede i 2017
Mandag denne uka ble det kjent at Trygderetten allerede i 2017 i form av kjennelser ga Nav beskjed om at reglene ble brukt feil. Fra juni 2017 til mars 2018 sendte ankeorganet ni saker tilbake til Nav med denne begrunnelsen.
Det gjør saken spesielt ille, mener professor Halvard Haukeland Fredriksen ved Universitetet i Bergen.
– Nav går altså på gjentatte nederlag i Trygderetten uten å bringe sakene inn for lagmannsretten og deretter eventuelt Høyesterett for å få en avklaring av om man har forstått EØS-regelverket riktig. Det er jo nesten ikke til å tro, sier han til Rett24.
Millionerstatninger
36 personer har urettmessig sonet straffer på opp til 8 måneders fengsel for trygdesvindel som følge av Navs feiltolkning av regelverket. Flere har gått glipp av arbeidsinntekt i soningsperioden og har blitt nødt til å betale tilbake summer på flere hundre tusener i trygd – helt uten grunn.
– Det er helt åpenbart at det i mange tilfeller er snakk om millionerstatninger. Det er kanskje tilbakebetaling av mange hundre tusen i trygd de skulle hatt, for enkelte gjerne en million. I tillegg kommer rentekrav og oppreisning for den urettmessige strafferettslige forfølgingen, sier advokat Olav Sylte til NTB.