– Alle arbeidsplasser trenger en bevisst alkoholkultur

GOD KULTUR: – Alle skal ha det hyggelig, og ingen skal føle ubehag når ansatte og tillitsvalgte møtes sosialt, sier Camilla Lynne Bakkeng.

GOD KULTUR: – Alle skal ha det hyggelig, og ingen skal føle ubehag når ansatte og tillitsvalgte møtes sosialt, sier Camilla Lynne Bakkeng.

Karin E. Svendsen

AKAN oppfordrer nå alle partier og fagbevegelsen til å diskutere bruken av alkohol blant ansatte og tillitsvalgte. – Målet må være at alle føler seg trygge, har det hyggelig og blir inkludert, sier Camilla Lynne Bakkeng.

2018011213581820180112135818

karin.svendsen@fagbladet.no

– Det er positivt at alkohol er blitt et tema i Arbeiderpartiet, sier Camilla Lynne Bakkeng, faglig leder i AKAN i en kommentar til Støres erklæring om at Ap heretter ikke vil sponse alkohol i forbindelse med partiarrangementer.

Fagforbundet Ung: – Vi ønsker ikke å bruke medlemmenes penger på alkohol

Alle partier bør diskutere sin alkoholkultur

Camilla Lynne Bakkeng tror Støre gjennom sitt utspill har løftet diskusjonen om alkoholkultur til et spørsmål som alle partier nå må tematisere.

– Jeg håper også at mange andre organisasjoner og arbeidsplasser etter dette løfter blikket og ser på sin egen alkoholkultur, sier hun.

Regler og grenser kan variere

Alle arbeidsplasser og organisasjoner har en alkoholkultur. Det er en selvfølge at ingen nyter alkohol i arbeidstida. Men når ansatte eller tillitsvalgte møtes utenfor arbeidstid i regi av en organisasjon, da beveger vi oss over i en gråsone, og reglene og forventningene er ofte mindre klare. Mens noen arbeidsgivere åpner baren, spanderer andre et bestemt antall alkoholenheter.

– Reglene om sponsing varierer, og jeg tror ikke det er avgjørende om deltakerne betaler selv eller blir påspandert. Så lenge alkohol er tilgjengelig, får deltakerne og gjestene tak i det de vil, sier Camilla Lynne Bakkeng.

LO i Sverige med alkohol-forbud

– Alle må vite hva som er greit

Det som er avgjørende for at alkoholpolitikken i hver enkelt organisasjon skal ha effekt på lang sikt, er ifølge AKANS faglige leder at temaet blir diskutert.

– Det viktigste er hvilke holdninger som ligger i bånn. Et parti eller en arbeidsplass trenger tydelige holdninger, helst nedfelt i et regelverk. Holdningene skal være kjent og forstått av alle, understreker Camilla Lynne Bakkeng.

Hun poengterer at alle må vite hva som er greit, og hva som er ugreit.

– Men vi må også vite hvordan vi skal håndtere en situasjon som er ugrei. Da skal alle ansatte, eller middagsgjester, vite hvem de kan gå til, og organisasjonen skal ha rutiner for å håndtere problemet og ivareta den som sier ifra, sier Bakkeng.

Mange opplever berusede kollegaer som plagsomme. (ekstern lenke)

Ansatte ønsker regler

17% mener at man ikke bør servere alkohol i jobbregi

95% ønsker retningslinjer for alkoholbruk i arbeidstiden

66% ønsker retningslinjer for drikking i jobbsammenheng, utenom arbeidstiden

Fra Folkehelseinstituttets undersøkelse om alkohol og arbeidsliv

Dette er AKAN

Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon som eies av NHO, LO og staten, og ble opprettet i 1963. Kompetansesenteret gir råd, veiledning og opplæring i hvordan norske virksomheter kan forebygge og håndtere rus- og avhengighetsproblemer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy