– Alle arbeidsplasser trenger en bevisst alkoholkultur
GOD KULTUR: – Alle skal ha det hyggelig, og ingen skal føle ubehag når ansatte og tillitsvalgte møtes sosialt, sier Camilla Lynne Bakkeng.
Karin E. Svendsen
AKAN oppfordrer nå alle partier og fagbevegelsen til å diskutere bruken av alkohol blant ansatte og tillitsvalgte. – Målet må være at alle føler seg trygge, har det hyggelig og blir inkludert, sier Camilla Lynne Bakkeng.
karin.svendsen@fagbladet.no
– Det er positivt at alkohol er blitt et tema i Arbeiderpartiet, sier Camilla Lynne Bakkeng, faglig leder i AKAN i en kommentar til Støres erklæring om at Ap heretter ikke vil sponse alkohol i forbindelse med partiarrangementer.
Fagforbundet Ung: – Vi ønsker ikke å bruke medlemmenes penger på alkohol
Alle partier bør diskutere sin alkoholkultur
Camilla Lynne Bakkeng tror Støre gjennom sitt utspill har løftet diskusjonen om alkoholkultur til et spørsmål som alle partier nå må tematisere.
– Jeg håper også at mange andre organisasjoner og arbeidsplasser etter dette løfter blikket og ser på sin egen alkoholkultur, sier hun.
Regler og grenser kan variere
Alle arbeidsplasser og organisasjoner har en alkoholkultur. Det er en selvfølge at ingen nyter alkohol i arbeidstida. Men når ansatte eller tillitsvalgte møtes utenfor arbeidstid i regi av en organisasjon, da beveger vi oss over i en gråsone, og reglene og forventningene er ofte mindre klare. Mens noen arbeidsgivere åpner baren, spanderer andre et bestemt antall alkoholenheter.
– Reglene om sponsing varierer, og jeg tror ikke det er avgjørende om deltakerne betaler selv eller blir påspandert. Så lenge alkohol er tilgjengelig, får deltakerne og gjestene tak i det de vil, sier Camilla Lynne Bakkeng.
LO i Sverige med alkohol-forbud
– Alle må vite hva som er greit
Det som er avgjørende for at alkoholpolitikken i hver enkelt organisasjon skal ha effekt på lang sikt, er ifølge AKANS faglige leder at temaet blir diskutert.
– Det viktigste er hvilke holdninger som ligger i bånn. Et parti eller en arbeidsplass trenger tydelige holdninger, helst nedfelt i et regelverk. Holdningene skal være kjent og forstått av alle, understreker Camilla Lynne Bakkeng.
Hun poengterer at alle må vite hva som er greit, og hva som er ugreit.
– Men vi må også vite hvordan vi skal håndtere en situasjon som er ugrei. Da skal alle ansatte, eller middagsgjester, vite hvem de kan gå til, og organisasjonen skal ha rutiner for å håndtere problemet og ivareta den som sier ifra, sier Bakkeng.
Mange opplever berusede kollegaer som plagsomme. (ekstern lenke)
Ansatte ønsker regler
17% mener at man ikke bør servere alkohol i jobbregi
95% ønsker retningslinjer for alkoholbruk i arbeidstiden
66% ønsker retningslinjer for drikking i jobbsammenheng, utenom arbeidstiden
Fra Folkehelseinstituttets undersøkelse om alkohol og arbeidsliv
Dette er AKAN
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon som eies av NHO, LO og staten, og ble opprettet i 1963. Kompetansesenteret gir råd, veiledning og opplæring i hvordan norske virksomheter kan forebygge og håndtere rus- og avhengighetsproblemer.