Nøkterne ungdomstillitsvalgte:

– Vi ønsker ikke å bruke medlemmenes penger på alkohol

Leder Aina Borkhus og nestleder Christina Beck Jørgensen  ungdomsutvalget til Fagforbundet Elverum vil ha slutt på gratis alkohol på møter og samlinger.

Leder Aina Borkhus og nestleder Christina Beck Jørgensen ungdomsutvalget til Fagforbundet Elverum vil ha slutt på gratis alkohol på møter og samlinger.

Kathrine Geard

Ungdomsutvalget i Fagforbundet Elverum har sendt inn forslag til foreningens årsmøte 31.januar neste år om å droppe gratis alkohol til tillitsvalgte på kurs og samlinger.

2017122108374920171221083750

«Vi ønsker ikke å bruke medlemmenes penger på alkohol, men heller på andre tilbud som kurs og verktøy som man trenger i jobben man skal gjøre»

kathrine.geard@fagbladet.no

Leder Aina Borkhus og nestleder Christina Beck Jørgensen, som har ført forslaget i pennen, peker på at Fagforbundet har mange flotte tillitsvalgte som står på hver dag for medlemmene.Tillitsvalgte som fortjener en takk for jobben de gjør både når de deltar på kurs, gjør en jobb på arbeidsplassen og i fagforeningen.

Får enheter

«Så er spørsmålet om hva den takken skal være. De siste månedene har det vært fokus på alkohol og kampanjen #metoo. Det er ofte slik at man får enheter når man deltar på kurs/samlinger i Fagforbundet, og mange ser på dette som en belønning eller takk for innsatsen. Fagforbundet Elverum er enige i at tillitsvalgte fortjener en takk, men vi ønsker ikke at dette skal være alkohol», heter det i forslaget.

BETALE: Dette er ikke er et forslag som forbyr medlemmer å ta seg en øl eller et glass vin til maten når de er på kurs, men at dette skal betales selv.

BETALE: Dette er ikke er et forslag som forbyr medlemmer å ta seg en øl eller et glass vin til maten når de er på kurs, men at dette skal betales selv.

Håvard Sæbø

Ikke forbud

De understreker samtidig at dette ikke er et forslag som forbyr medlemmer å ta seg en øl eller et glass vin til maten når de er på kurs, men at dette skal betales selv.

«Vi ønsker ikke å bruke medlemmenes penger på alkohol, men heller på andre tilbud som kurs og verktøy som man trenger i jobben man skal gjøre», presiserer Borkhus og Jørgensen, som håper ungdomsutvalgets forslag kan inspirere flere til å fremme forslag om å droppe gratis alkohol i møtesammenheng.

Allerede innført

Flere av forbundenes ungdomsorganisasjoner har allerede vedtatt at det ikke skal serveres gratis alkohol på deres arrangementer. Fagforbundet Ung, der Jørgensen nylig gikk av som leder, vedtok dette for fire år siden. Det har vært bra for organisasjonen, mener hun.

– Da jeg kom inn i Fagforbundet Ung for seks år siden, var det mange som drakk alkohol. En del følte det som et press. En var ikke kul hvis en ikke drakk. Nå opplever jeg at vi er en mye mer samlet gjeng.

Svensk skandale

Og både svensk LO og flere av de største forbundene der har innført regler mot å servere gratis alkohol i LO-regi. Det skjedde etter en stor skandale i 2016, der Aftonbladet avslørte at Fagforbundets svenske søsterorganisasjon, Kommunal, hadde brukt betydelige beløp på alkohol til tillitsvalgte og ansatte. På første kongress etter skandalen ble det slutt på dette.

Pornoskandale ryster Fagforbundets svenske søsterorganisasjon

Fagforbundet innførte egne alkoholpolitiske retningslinjer i 2016. Her heter det nå at «alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhodet».

I november uttalte forbundsleder Mette Nord til LO–Aktuelt at forbundsstyret ønsker å gå igjennom retningslinjene på nytt og se om det er behov for ytterligere innstramming.

– Jeg mener vi skal ha en rutine for revidere retningslinjene våre i hver landsmøteperiode. Det handler dels om at vi skal ha et bevisst forhold til hvordan vi bruker penger til enhver tid. Dels er det er spørsmål om etikk. Vi ønsker å ha muligheten til å servere alkohol i noen sammenhenger, men det skal være innenfor ansvarlige rammer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy