Tillitsvalgte og ansatte vil ha mindre alkoholbruk i fagbevegelsen
– Drikkepresset skaper alkoholikere, mener Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet. Også Fagforbundet vil se på egne retningslinjer.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I Sverige vedtok svensk LO nylig at det ikke lenger vil bli servert gratis alkohol på arrangementer i LO-regi. Flere av de største forbundene i svensk LO hadde allerede innført tilsvarende regler. Det skjedde etter en stor skandale i 2016, der Aftonbladet avslørte at forbundet Kommunal, Fagforbundets svenske søsterorganisasjon, blant annet hadde brukt betydelige beløp på alkohol til tillitsvalgte og ansatte.
På LO-Aktuelts Facebook-side har ideen om en alkohol-stopp høstet mange reaksjoner, både positive og negative.
Thor Åge Christiansen, organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 9, er en av dem som mener det er på tide å få en slutt på gratis alkohol i fagbevegelsen.
– Det er vanskelig å se for seg noen som helst argumentasjon for at medlemmene skal betale alkoholen til tillitsvalgte som skal kjempe for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår, mener Christiansen.
Like problematisk, mener han, er det at LO og forbundene risikerer å skape et avhengighetsproblem.
Christiansen har selv bakgrunn fra Ringnes, og har sett alkoholens skyggesider.
– Jeg kom inn i Ringnes rett etter at det var slutt på å servere alkohol i arbeidstida, og jeg så hvordan alkoholen ødela for mange. Derfor er jeg opptatt av at fagbevegelsen ikke skal legge til rette for alkoholisme. Det kan vi gjøre ved å ta bort muligheten for gratis drikke.
Slutt på gratis alkohol i Fagforbundets svenske søsterforbund etter skandalene
En del av hverdagen
Organisasjonsrådgiver i LO, Onur Safak Johansen, håper at LO i Norge vil følge samme linje som svenskene.
– For mange ansatte og tillitsvalgte i fagbevegelsen er kurs og konferanser en del av hverdagen, og her inngår ofte alkohol. «Vi møtes i baren», sier man gjerne etter at dagens program er over. Trenger man alltid å møtes i baren? spør Johansen.
På kurs og konferanser som LO arrangerer, er det praksis å servere to enheter til maten, samt en avec på avslutningsmiddagen, opplyser informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i LO. «To enheter» gratis alkohol er vanlig også i mange av LOs forbund ved tilsvarende arrangementer.
– Et tabuområde
– Det trenger ikke å være et problem hvis det bare er to enheter nå og da. Men når det blir mange ganger i uka, så blir det fort et problem, mener Johansen.
Både hun og Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet forteller at de i løpet av sin tid i fagbevegelsen har sett flere eksempler på tillitsvalgte og ansatte som har fått problemer med forbruket sitt.
– Jeg har sett hvor mye alkohol kan ødelegge, og jeg vet om mange som sliter. Men det snakkes ikke om det, for dette er skambelagt, sier Johansen.
Organisasjonsarbeider Christiansen i Fellesforbundet sier han både har vært med på å hjelpe tillitsvalgte ut av sine alkoholproblemer, og har vært delaktig i å fjerne tillitsvalgte som har hatt så store problemer at de ikke fungerte i jobben.
• Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
– En ukultur
Det er særlig tillitsvalgte som reiser mye, som er utsatt, mener Christiansen.
– Det føles som et ganske stort press å ta den ølen eller den vinen til maten.
– Kjenner du personlig på det presset?
– Jeg har kjent på det. Jeg drikker sjelden i slike sammenhenger lenger, for jeg reiser såpass mye at dersom jeg skulle drikke ved alle sånne anledninger, så hadde jeg blitt alkoholiker.
– Er det en drikkekultur i fagbevegelsen?
– Ja, og en ukultur som jeg kaller det.
– Tillitsvalgte skal være forbilder
Mangeårig tillitsvalgt i Fagforbundet, Are Saastad, gikk enda lenger da han for ti år siden tok til motmæle mot alkoholbruken i fagbevegelsen. «I realiteten er det tatt aktive valg for å institusjonalisere en alkoholsmurt kultur», skrev Saastad i et innlegg i LO-Aktuelt i 2007.
Da han sluttet som tillitsvalgt for fem år siden, hadde han vært tillitsvalgt i 34 år. I løpet av den tiden hadde han blitt mer og mer opprørt over det han i dag kaller en «fordrukken kultur» i eget forbund.
– Jeg har sett mange alkoholikere utvikle seg i fagbevegelsen, sier den tidligere lederen av Fagforbundet ved Aker sykehus.
Saastad, som i dag er daglig leder av Reform ressurssenter for menn, mener tillitsvalgte må gå foran med et godt eksempel.
– Min erfaring er nettopp det motsatte. Jeg har i dag kontakt med et bredt utvalg av virksomheter, og jeg har aldri opplevd lignende alkoholkultur som i fagbevegelsen, sier han.
Saastad er kjent med at det har skjedd en oppstramming i hans gamle forbund, Fagforbundet. Forbundet innførte egne alkoholpolitiske retningslinjer i 2016. Her heter det nå at «alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhodet».
– Dette er en forbedring, men det er som sies er jo helt selvsagte ting, sier Saastad.
En fjerdedel av alkoholen drikkes i tilknytning til arbeidsplassen
Må betale selv
Onur Safak Johansen i LO understreker at hun ikke er avholdskvinne. Hun drikker alkohol, men ikke når hun selv er arrangør for kurs og konferanser. På hennes arrangementer blir det heller ikke servert gratis alkohol.
– Vi dekker middag og drikke, men kun alkoholfritt. Dersom noen gjerne vil ha alkohol til maten, er det helt i orden, men da må de betale den selv.
– Hva sier kursdeltakerne til det?
– Jeg opplever at alle synes det er greit.
– Men det betyr at det er opp til den enkelte kursholder om det skal serveres alkohol eller ikke?
– Ja, det stemmer.

– Kan bidra til fellesskap
I LOs interne retningslinjer heter det at alle med ansvar for planlegging og gjennomføring av slike arrangementer er ansvarlige for at alkoholserveringen «foregår ut fra en bevisst holdning til både de positive og de mulige negative sidene ved alkoholbruken».
«Moderat bruk av alkohol kan oppleves som positivt i flere situasjoner og sammenkomster, og på den måten bidra til glede og fellesskap. Samtidig innebærer bruk av alkohol en risiko for helseskader, negativt omdømme og ubehagelige opplevelser. LO ønsker å stå for holdninger som balanserer disse hensyn som er beskrevet i vår rusmiddelpolitikk», heter det i LOs retningslinjer.
LO-sekretær Trude Tinnlund sier at Landsorganisasjonen her hjemme ikke har vurdert å innføre tilsvarende regler som i Sverige.
– Vi har registrert det svenske vedtaket, som har sin bakgrunn i skandalen i Kommunal. Vi har foreløpig ikke hatt den samme diskusjonen i Norge. Men både vi og forbundene er demokratiske organisasjoner. Hvis dette er et tema som kommer opp, så skal vi selvfølgelig ta den debatten, sier Tinnlund til LO-Aktuelt.
– Er det greit å bruke medlemmenes penger på alkohol?
– Alkoholservering skjer gjerne i forbindelse med at våre medlemmer avslutter et kurs. Sånn sett er det medlemmene som også nyter godt av den ordningen. Det er selvfølgelig et spørsmål om hva man skal bruke penger på, men man kan ikke sette likhetstegn mellom norsk LO og svensk LO.
Mindre enn før
Thor Åge Christiansen vedgår at det drikkes mindre i fagbevegelsen nå enn tidligere. Det er blitt mer greit å bestille en brus, men det er stor forskjell på forbund og på avdelinger. I en del sammenhenger er det fortsatt «fri bar», påpeker Christiansen.
– Hvilke konsekvenser har dette for beslutningene vi skal fatte dagen etterpå? spør Christiansen retorisk.
– Jeg mener mange arbeidsgivere er flinkere til å ta tak i dette enn det vi i fagbevegelsen er.