JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åge (76) hadde larver i sårene før han døde:

– Alvorlig og trist sak som må granskes

KONSEKVENSER: – Vi frykter at konsekvensene av kommersialisering blir færre ansatte og færre med fagutdanning, sier SV-leder Audun Lysbakken

KONSEKVENSER: – Vi frykter at konsekvensene av kommersialisering blir færre ansatte og færre med fagutdanning, sier SV-leder Audun Lysbakken

Sissel M. Rasmussen

SV krever en grundig gransking etter at en mann fikk fluelarver i sår på Norlandias omsorgssenter i Moss: – Vi frykter konsekvensene av kommersiell eldreomsorg er lavere bemanning og dårligere pleie, sier partileder Audun Lysbakken.

2017082513224420230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagbladet og Fri fagbevegelse avslørte nylig hvordan en mann fikk fluelarver i sårene sine på et av Norlandia sine omsorgssentre. Dette skjedde etter flere klager fra både hudlege og pårørende om dårlig sårstell:

– Dette er en forferdelig trist sak som har vært en enorm belastning for både pasient og pårørende. Jeg tenker også at det er viktig at det er en sak som blir fulgt opp av tilsyn, og blir grundig gransket, sier nestleder og stortingsrepresentant for SV, Kirsti Bergstø.

– Det kan se ut som det har vært alvorlig systemsvikt når det gjelder stell, pleie og prosedyrer, sier Bergstø.

Kommentar: «Det ikke noe kommunalt sug etter å privatisere eller konkurranseutsette helse- og sosialtjenester»

Selskapet Norlandia Care Norge AS, som driver seks eldreinstitusjoner i Norge, gikk i 2016 med et driftsoverskudd på 20 millioner kroner. Selskapet har siden oppstarten i 1999 gått med et driftsoverskudd på over 250 millioner kroner.

LARVER: Nå avdøde  Åge Villi Kristiansen fikk fluelarver i sårene på føttene, mens han var på Norlandias omsorgssenter.

LARVER: Nå avdøde Åge Villi Kristiansen fikk fluelarver i sårene på føttene, mens han var på Norlandias omsorgssenter.

Ole Palmstrøm

Åge Villy ble fratatt sjansen til vellykket gjenoppliving

– Store beløp har ikke nådd beboerne

Søsteren til mannen

forteller i et videointervju at hun opplevde det som at Norlandia satte profitt høyt da de skulle gi broren pleie. Kirsti Bergstø i SV er kritisk til at den delen av Norlandia-konsernet som driver med eldreomsorg har hatt store overskudd:

– Hva tenker du om at selskapet har hatt et samlet driftsoverskudd på 250 millioner kroner?

– Da tenker jeg at det er mange penger som ikke har nådd pasienter. Grunnen til at SV tar kampen mot profitt i velferden handler om at velferd har et annet formål enn å skaffe inntjening. Velferd har som mål å skaffe pleie, omsorg, opplæring og hjelp i livets mange ulike faser. Da må velferdstjenesten innrettes på en annen måte enn å sikre maksimal profitt, sier SV-nestlederen. Norlandia svarer at de nå, ti måneder etter funnet av larvene, vil sende saken til Helsetilsynet.

Åge Villy fikk fluelarver i sårene sine på eldresenter

Vil unngå svenske tilstander

Torsdag hadde SV og partileder Audun Lysbakken besøk av sitt svenske søsterparti, Vänsterpartiet. I Sverige har utviklingen med kommersiell eldreomsorg kommet mye lengre enn i Norge.

SVENSK KOLLEGA: SV og Audun Lysbakken fikk besøk av sitt søsterparti Vänsterpartiets og deres leder Jonas Sjösted. I Sverigeer det mye mere kommersiell eldreomsorg enn i Norge og det har nå blitt satt en stopper for profitt på velferd.

SVENSK KOLLEGA: SV og Audun Lysbakken fikk besøk av sitt søsterparti Vänsterpartiets og deres leder Jonas Sjösted. I Sverigeer det mye mere kommersiell eldreomsorg enn i Norge og det har nå blitt satt en stopper for profitt på velferd.

Øystein Windstad

Flere skandaler og omsorgssvikt hos kommersielle aktører førte til at Vänsterpartiet fikk overbevist storebror og samarbeidspartiet Socialdemokraterna om å innføre en begrensing på hvor mye profitt som er lovlig å ta ut fra kommersiell eldreomsorg. Partileder Audun Lysbakken sier han er redd for at vi kan få svenske tilstander i Norge:

– Vi frykter at konsekvensene av kommersialisering blir færre ansatte og færre med fagutdanning. Skal du tjene store penger på velferd er det ikke så mange steder å spare. Det mest åpenbare stedet å spare er bemanning. Enten gjennom færre folk på jobb eller gjennom å sette lave krav til kompetanse. Folk med fagbrev og utdanning tjener mere enn de som ikke har det, sier han og legger til:

– Som Fri fagbevegelse og Fagbladet har skrevet før, lønnsnivået i kommersiell eldreomsorg er gjennomgående lavere enn i offentlig velferd. Jeg tror at om kommersialiseringen får fortsette, vil det ramme kvaliteten også i velferden og omsorgen, sier Lysbakken og viser til artikkelen om Norlandia-hjemmehjelpene som tjener 78.000 mindre. SV går til valg på å få med seg Ap på å hindre at skattepenger som skal gå til velferd ender opp som profitt hos kommersielle selskap.

Hvorfor tjener Vigdis 65.000 kroner mer enn Ina?

Rødt kritiske til Norlandia

Også Rødt og Bjørnar Moxnes krever en ekstern og grundig gransking av Norlandia:

– Jeg skjønner godt at de pårørende har mistet tilliten til Norlandia. Først ett år etter at selskapet fikk vite at Åge Villi Kristiansen hadde larver i såret, melder konsernet fra til Helsetilsynet, og først etter at mediene tar tak i saken. Det første Norlandia-direktøren gjør når mediene ringer er å spørre hvem som har tipset dem om saken. Direktøren påstår også at det ikke skjedde noe feil da Kristiansen døde, selv om det står svart på hvitt i rapporten fra kvalitetssjefen at det ble gjort feil, sier partilederen og legger til:

– Vi må komme til bunns i denne saken, og vi må få svar på om det kommersielle eierskap i velferden øker faren for at alvorlig svikt kan skje, fordi eiernes krav om inntjening kommer i konflikt med pasientenes beste. Men i denne saken oppfører Norlandia seg som et konsern som pusser fasaden sin, og ikke som en samvittighetsfull aktør innen eldreomsorgen, og derfor har jeg ingen tillit til at de legger alle kortene på bordet, sier Moxnes.

Rødt har vedtatt at de vil stoppe all kommersiell velferd.

VIL GRANSKE: – Vi må komme til bunns i denne saken, og vi må få svar på om det kommersielle eierskap i velferden øker faren for at alvorlig svikt kan skje, fordi eiernes krav om inntjening kommer i konflikt med pasientenes beste, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

VIL GRANSKE: – Vi må komme til bunns i denne saken, og vi må få svar på om det kommersielle eierskap i velferden øker faren for at alvorlig svikt kan skje, fordi eiernes krav om inntjening kommer i konflikt med pasientenes beste, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Leif Martin Kirknes

Kaller larvene omsorgssvikt

Rødt-lederen beskriver avsløringene til Fagbladet og Fri fagbevegelse som grov omsorgssvikt:

– Norlandias mektige eiere, Kristian og Roger Adolfsen, er gode for 2,5 milliarder kroner hver. Er det riktig at milliardærer skal få håve inn titalls millioner kroner i året på offentlig finansierte velferdstjenester, samtidig som pasienter blir utsatt for en så grov omsorgssvikt at de får larver i sårene sine? Er det rimelig at skattebetalerne skal fø opp milliardærer innen offentlig finansiert velferd, når vi ser så grov svikt som Åge Villi Kristiansen ble utsatt for? spør Moxnes. Norlandia har tidligere svart at de ikke ønsker å uttale seg om sårstellet Åge Villy Kristiansen fikk hos dem.

– Hjerteskjærende

Tove Karoline Knutsen er eldrepolitisk talsperson for Ap. Hun sier dette etter å ha lest saken:

– Det er hjerteskjærende å lese denne saken og se hva både Åge og hans familie har gått igjennom, det var vondt rett og slett, sier Stortingsrepresentanten. Knutsen ser også til Sverige:

– Det er ikke slik at forholdene er dårlige på alle private sykehjem, og at det ikke skjer noe i offentlig pleie. Erfaringer fra Sverige, som har hatt mye mer konkurranseutsatt eldreomsorg, er at kommunen mister oversikt og kontroll over kvaliteten når private overtar driften. Da har det dukket opp uverdige forhold, fordi kommunene ikke har fulgt med eller sett.

– Det ligger i sakens natur at en privat driver presser på bemanning og kompetanse. Det er en naturlig konsekvens når en skal tjene penger på drift. Det går ut over bemanningsgrad og hvor mange fagarbeidere du har, mener Knutsen.

Ap-politikeren advarer mot å slippe til flere kommersielle:

– Om høyresida får viljen sin med mere konkurranseutsetting og kommersialisering av eldreomsorg mister vi kontroll over kvaliteten. Kommersielle aktører må drive kostnadseffektivt for å tjene penger. Da er det bemanning og faglighet det går ut over, og det er det jeg er redd for vi har sett i denne saken.

Les hva Moss kommune sier om saken her

Se videointervju med søsteren til Åge Villy

her

Les hva Norlandia sier om larvene og dødsfallet her

Fakta om Norlandia-saken

76 år gamle Åge Villy Kristiansen bodde på et bo- og omsorgssenter i Moss

Etter at både hudlege og pårørende hadde klaget på dårlig sårstell fikk han fluelarver i sårene

Fem dager etter at fluelarvene ble oppdaget av hans søster fikk han et illebefinnende og døde

Ambulanseperosnell skriver at han ble fratatt sjansen til suksessfull gjennopplivning grunnet manglende hjerte-og lungeredning på omsorgssenteret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy