JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte tar arbeidsgiver i forsvar etter hard kritikk:

– Det føles urettferdig at hele Aleris svartmales

TØFFE UKER: Rune Frengstad fra Aleris Midt-Norge, Thomas Kleppe fra Aleris Oslo Øst, Arne Aarhus fra Aleris Nord-Norge og Veronica Nygaard fra Aleris Vest, har stått med 2500 ansatte i mediestorm.

TØFFE UKER: Rune Frengstad fra Aleris Midt-Norge, Thomas Kleppe fra Aleris Oslo Øst, Arne Aarhus fra Aleris Nord-Norge og Veronica Nygaard fra Aleris Vest, har stått med 2500 ansatte i mediestorm.

Per Flakstad

Det har vært fem beinharde uker for Aleris, også for ansatte. Nå forteller tillitsvalgte om dagene de føler har vært fylt med urettferdig svartmaling av deres arbeidsgiver.

2018091414513520180914144942

ola.tommeras@fagbladet.no

Siden 11. august har det vært mange krisemøter i Aleris. Det var dagen Aleris-saken smalt i mediene. 26 konsulenter gikk til søksmål mot den private omsorgsgiganten ved hjelp av Fagforbundet. Etter å ha hørt deres historier anmeldte Fagforbundet Aleris til Økokrim og sendte varsel til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og flere fylkesmenn.

Mediene ble fylt med historier om lovbrudd og råkjør på konsulenter. Historiene har opprørt og provosert. Det har kommet krav om sterkere kontroller og leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, krever at kommunen avvikler kontraktene med Aleris.

Jobbet opptil 148 timer i uka

Ensidig svartmaling

Fredag møtte Aleris-tillitsvalgte representanter fra Fagforbundet som jobber med saken for saksøkerne, i tillegg til to av saksøkerne.

De tillitsvalgte hørte på saksøkerne og deres historier, men har selv en historie som har vært lite fortalt:

– Det har vært en ensidig svartmaling av hele Aleris. Den føles urettferdig. Ansatte er bekymret for framtiden til arbeidsplassen sin, sier de fire Aleris-tillitsvalgte som Fagbladet møter fredag ettermiddag: Thomas Kleppe, hovedtillitsvalgt i Oslo Øst, Veronica Nygaard som er plasstillitsvalgt ved en Aleris-institusjon utenfor Bergen, Rune Frengstad, tillitsvalgt i Aleris Midt-Norge og hovedtillitsvalgt i Aleris Nord, Arne Aarhus.

De er en del av kontaktnettverket Fagforbundet har i konsernet, men er på ingen måte enige i den linja deres eget forbund har kjørt i Aleris-saken.

Aleris måtte betale 17 millioner til skatteetaten

95 prosent er fornøyde

– Vi støtter saksøkerne. Det skal det ikke være tvil om, sier de fire tillitsvalgte, men understreker:

– Dette dreier seg om en liten del av Aleris. Det er ikke overdreven bruk av konsulenter i hele konsernet. 95 prosent av de ansatte er fornøyd med arbeidsplassen sin, viser medarbeiderundersøkelser.

De er skuffet over at de som er fornøyd ikke blir hørt, og at både forbundsledere og politikere går sterkt ut uten å ha snakket med verken tillitsvalgte eller ansatte i andre deler av konsernet.

Kaster ut konsulenter som går til søksmål

Ikke slik i hele konsernet

Hovedtillitsvalgt Arne Aarhus gikk ut i Klassekampen med leserinnlegg mot forbundet sitt tidligere i uka, og legger ikke skjul på at han er svært misfornøyd med hvordan forbundet har gått fram.

– Det er vanskelig å kommentere forholdene til en rettssak som ikke engang har begynt (journ. anm: saken er berammet for retten i januar), men jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen saksøkerne gir av forholdene i Aleris. Samtidig har jeg heller ikke grunnlag for å si at det er feil. Men det er ikke slik i alle deler av konsernet, sier han.

Han reagerer på hvordan politikere dømmer konsernet uten at saken en gang har startet.

– De går sterkt ut og snakker om Aleris uten engang å ha snakket med oss. Jeg inviterer gjerne politikerne til å komme og se selv at lover og regler følges.

Blir redde for arbeidsplassen

– Folk blir bekymra for arbeidsplassen sin og for å miste jobben. Den ensidige omtalen kan ødelegge for framtidige anbud, påpeker hovedtillitsvalgt i Oslo, Thomas Kleppe.

Hvordan han reagerer på utspillet fra Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo, som vil at kommunen avvikler kontraktene?

– Folk vil jo helst ha en jobb. Klart vi reagerer. Det er dårlig faktasjekk å gjøre et slikt utspill som påvirker mange hundre ansatte, uten å undersøke Aleris i Oslo nærmere.

Hovedtillitsvalgt Arne Aarhus er hoderystende til forslag om at kommunen skal drive tjenestene selv.

– Vi dekker et behov som kommune og stat ikke klarer selv. Kommunene har rett og slett ikke et tilbud som er i nærheten av det Aleris kan tilby.

Kommunene slipper billig unna

– En ting er at lov og regler kan være brutt i enkelte institusjoner, men kommunene selv slipper for lett unna, mener Veronica Nygaard fra Bergen.

– Når kommunene kjøper en tjeneste må kommunene kontrollere at den utføres korrekt og lovlig. De har ansvar for tilsyn og kontroll. Aleris får pepper mens det holder for kommunene å si at de ikke visste noe om forholdene. De må også ta sin del av ansvaret, mener hun.

– Vi ønsker kontroll og tilsyn, skyter Arne Aarhus inn. Det er en fordel for både ansatte og beboere, men både private og offentlige gjør feil. Forskjellen er at når det offentlige gjør en dårlig jobb så feies det under teppet. Vi må være ærlige og innrømme at det gjøres feil på begge sider av bordet, sier han.

Ansatte tapte på Aleris-overtakelse

Står fast på avvikling av kontrakt

– Det rokker ikke ved mitt syn at andre Aleris-ansatte er fornøyde, sier Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo. Han fastholder at Oslo kommune bør starte arbeidet med å avvikle kontraktene med Aleris.

Fagbladet snakket med Dehlin like etter de Aleris-tillitsvalgtes utspill gjennom leserinnlegg i Klassekampen, dagen før møtet de hadde med Fagforbundet.

– Det er ikke slik at arbeidsplasser forsvinner om kommunen tar tilbake tjenesten og ansvaret for den. Aleris' kontrakter er tidsbegrenset, men de ansatte forsvinner ikke om en ny drifter kommer inn. Det vi ser i alle sektorer, er at med nye kontrakter og nye operatører, så er det de samme ansatte som fortsetter, men med stadig dårligere vilkår. Vi så det på sykehjemmene i Oslo, ikke minst med Adecco-skandalen. Når vi vil ta kontroll over tjenesten framfor å ha den på anbud, så er det for å forsvare et anstendig arbeidsliv. Det er noe som sikrer både brukere og ansatte, sier Dehlin.

Alerissaken

• 26 medlemmer av Fagforbundet har gått til søksmål mot omsorgsgiganten Aleris Ungplan & BOI.

• De krever hver mellom en halv og nær to millioner kroner for manglende godtgjørelser.

• De har alle jobbet som innleide konsulenter, men utført regulæt arbeid og skal anses som fast ansatte, mener Fagforbundet.

• Etter at søksmålet ble kjent, har flere tidligere konsulenter stått fram i media og fortalt om det de hevder er kritikkverdige forhold.

• Fagforbundet har anmeldt Aleris til Økokrim, varslet Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

• Konsulenter forteller om vakter på opptil 48 timer uten hvile. Fagbladet har vaktlister som viser 148 timers arbeidsuke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy